Henkivakuutuskorvaus

Henkivakuutuskorvaus

Henkivakuutuskorvauksen hakeminen onnistuu kätevimmin oheisella lomakkeella. Asiakkaanamme voit lähettää sen meille liitteineen viestillä verkkopalvelussa.

Mandatum saa tiedon asiakkaan menehtymisestä suoraan Digi- ja väestötietovirastosta. Lähetämme tiedon henkivakuutuksesta ja hakuohjeet henkivakuutuskorvauksen hakemiseksi kuolinpesän osoitteeseen.

Näin haet henkivakuutuskorvausta

 1. Täytä korvaushakemuslomake

  Täytä oheinen korvaushakemus kuolemantapauksessa -lomake joko käsin tai sähköisesti. Huomioithan, että jos täytät hakemuksen sähköisesti, tulee lomake vielä tulostaa ja allekirjoittaa.

  Skannaa tai valokuvaa hakemus ja tallenna se tietokoneellesi, jos lähetät sen meille mieluiten verkkopalvelumme kautta. Sinun tulee olla asiakkaamme verkkopalvelua käyttääksesi. Vaihtoehtoisesti voit lähettää hakemuksen meille postitse.

 2. Liitä mukaan liitteet

  • Sukuselvitys vakuutetusta 15 ikävuodesta alkaen (sama kuin perunkirjoitukseen)
  • Edunsaajien virkatodistukset siinä tapauksessa, että tieto edunsaajan elossa olosta ei ilmene vainajan virkatodistuksista tai edunsaaja ei ole lähiomainen. Virkatodistukset eivät saa olla kolmea kuukautta vanhempia.
  • Kopio henkilöllisyyden todentavasta asiakirjasta (voimassa oleva passi, henkilöllisyystodistus tai ajokortti) jokaiselta edunsaajalta ja alaikäisen edunsaajan huoltajilta
  • Jos yritys on edunsaajana, jäljennös kaupparekisteriotteesta (ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi)
  • Tapaturman varalta otetun henkivakuutuksen kyseessä ollessa tarvitaan lisäksi lopullinen kuolinsyytodistus sekä oikeuslääketieteellinen ruumiinavauspöytäkirja
  • Jos vainajan ja puolison välinen avioeroasia on laitettu vireille ennen vakuutetun kuolemaa (harkinta-aika on meneillään), tulee asiasta mainita korvaushakemuksella, mikäli puoliso on yksi edunsaajista.
 3. Lähetä meille verkkopalvelussa tai postilla

  Kirjaudu verkkopalveluun ja lähetä korvaushakemus liitteineen meille viestillä.

  Jos palautat korvaushakemuksen postitse, lähetä se postimerkillä varustettuna osoitteeseen:

  Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö / Kaleva
  Asiakasposti / 2011
  Kalevantie 3
  20520 Turku

Korvaushakemus

Avaa korvaushakemus kuolemantapauksessa -lomake alta.

Korvaushakemus kuolemantapauksessa

Henkivakuutuskorvauksen edunsaaja

Henkivakuutuskorvauksen maksaminen

Korvaussumma maksetaan edunsaajamääräyksen mukaisesti kunkin edunsaajan ilmoittamalle pankkitilille. Vajaavaltaisen edunsaajan korvaus maksetaan hänen edunvalvojansa ilmoittamalle tilille. Alaikäisen edunsaajan korvaus maksetaan hänen huoltajansa/huoltajiensa ilmoittamalle tilille. Tieto maksetusta korvauksesta lähetetään maistraatille.

Edunsaaja voi halutessaan myös ohjata koko korvaussumman tai osan siitä sijoitusvakuutukseen. Lisätietoa sijoitusvakuutuksista saat soittamalla asiakaspalveluumme, puh. 0200 31100 (pvm/mpm). 

Todistus perunkirjoitusta varten

Erillistä saldotodistusta ei tarvita, koska korvauspäätöksellä ilmenevät kaikki ne tiedot, jotka tulee ilmoittaa perukirjan lisätiedoissa.


Näitä ovat:
 • Vakuutetun nimi
 • Sopimusnumero
 • Henkivakuutuskorvauksen kokonaismäärä ja
 • Edunsaajat

Henkivakuuskorvauksen verotus ja menettely

Henkivakuutuskorvauksen verotus määräytyy sen mukaan, kenelle korvaus maksetaan. Kuolemantapauksen perusteella lähiomaisille maksettavat henkivakuutuskorvaukset kuuluvat perintöverotuksen piiriin.

Lähiomaisia ovat esimerkiksi aviopuoliso, lapset, lastenlapset ja vanhemmat. Avopuolisolle maksettu korvaus kuuluu perintöverotuksen piiriin, jos avopuolisot ovat asuneet yhdessä ja heillä on tai on ollut yhteinen lapsi tai puolisot ovat olleet aikaisemmin keskenään avioliitossa. Lähiomaisilta perittävän perintöveron määrä on enintään 19 %. Myös kuolinpesälle maksettava henkivakuutuskorvaus kuuluu perintöverotuksen piiriin.

Mandatum ei tee ennakonpidätystä perintöverosta, vaan ilmoittaa verottajalle henkivakuutuskorvauksen määrän. Voit arvioida perintöveron kokonaismäärää Verottajan verkkosivuilla olevalla laskurilla.

Muille kuin lähiomaisille kuolemantapauksen perusteella maksetut henkivakuutuskorvaukset ovat veronalaista pääomatuloa. Pääomatulon alaisista henkivakuutuskorvauksista Mandatum pidättää 30 % ennakonpidätyksen. Lopullinen pääomatulon veroprosentti määräytyy edunsaajan verotuksessa.

Saat lisätietoa henkivakuutuskorvauksen verotuksesta Verottajan sivuilta.

Henkivakuutuskorvauksen merkitseminen perukirjaan

Henkivakuutuskorvaukset tulee merkitä perukirjaan kohtaan lisätietoja. Henkivakuutuskorvausta ei kuulu merkitä vainajan varoihin, jos vakuutuksessa on voimassa oleva edunsaajamääräys. Vain jos edunsaajana on kuolinpesä, henkivakuutuskorvaus merkitään vainajan varoihin.

Autamme mielellämme, jotta korvauksen hakeminen olisi sujuvaa. Asiakaspalvelumme henkivakuutuskorvausasioissa palvelee numerossa 010 516 7918 (pvm/mpm).

Hautausavustus

Nova ryhmäeläkevakuutukseen voi sisältyä hautausavustus. Voit hakea sitä tämän sivun ohjeilla. Mikäli sinulla ei ole tiedossa hautausavustuksen edunsaajamääräystä, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse 0200 31100.

Jätä yhteydenottopyyntö keskustelua varten

 1. Jätä yhteystietosi oheiselle lomakkeelle

  Olemme sinuun yhteydessä, ja sovitaan tapaaminen. Voit kirjoittaa Lisätietoa-kenttään esimerkiksi sinulle sopivat soittoajat.

 2. Kartoitamme tarpeesi

  Käymme läpi tilanteesi ja kartoitamme sijoittamiseen liittyvät tarpeet.

 3. Sovimme jatkosta

  Keskusteltuamme kanssasi osaamme tarjota sinun tilanteeseesi sopivat sijoittamisen palvelut.