Viikkokatsaus: 16.3.2021 Miten EKP reagoi reaalikorkojen nousuun?

Miten USA:n elvytystoimien suuruus vertautuu finanssikriisin elvytystoimiin? Miten EKP reagoi reaalikorkojen nousuun? Miksi koronatartunnat ovat rokotteista huolimatta globaalilla tasolla nousussa? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Bidenin 1900 miljardin dollarin tukipaketti hyväksyttiin. Mitä markkinat nyt erityisesti seuraavat?

Viime aikoina markkinoiden huomio on kiinnittynyt erityisesti Yhdysvaltojen korkoliikkeeseen sekä nyt elvytyspaketin mukana kotitalouksille jaettaviin stimulusshekkeihin.

Elvytyspaketista valtaosa menee tukina mm. yrityksille, paikallishallinnoille, koronatestaukseen ja -rokotuksiin ja se tuo myös parannuksia työttömyyskorvauksiin.

Paketin myötä myös tietyn tulorajan alle jäävien kansalaisten tileille talletetaan 1400 dollaria. Talletusten tarkoituksena on kannustaa kotimaista kulutusta ja palveluiden käyttöä. Tiettävästi ensimmäiset talletukset amerikkalaisten tileille on jo aloitettu viikonloppuna.

Osakemarkkinoille paketin hyväksyntä heijastui positiivisesti ja osin rikkoi korkotason ja osakemarkkinoiden viime viikkoista paritanssia, jossa esimerkiksi korkojen nousu on vastaavasti tuonut teknologiaosakkeita alaspäin.

Miten USA:n elvytystoimien suuruus vertautuu finanssikriisin elvytystoimiin?

Uuden elvytyspaketin koko on noin 9 % USA:n BKT:sta ja sen odotetaan kiihdyttävän talouskasvua lyhyellä aikavälillä. Edelliset elvytyspaketit mukaan lukien USA on koronakriisin aikana tähän mennessä lisännyt valtion menoja noin 25 % koko BKT:stä. Esimerkiksi finanssikriisiin nähden puhutaan huomattavasti suuremmista määristä.

Osa korotettuihin työttömyyskorvauksiin varatuista rahoista saattaa kuitenkin jäädä käyttämättä, mikäli työllisyys paranee odotetusti. Uuden paketin kokonaisvaikutus voi siis jäädä lopulta koko 1900 miljardin pakettia pienemmäksi.

Miten EKP reagoi reaalikorkojen nousuun?

Toisin kuin USA:ssa, ennen EKP:n viime viikkoista kokousta yksittäiset johtokunnan jäsenet ovat myöntäneet reaalikorkojen nousun olevan ongelmallista, sillä se syö rahaelvytyksen tehoa. Kun talous on vielä tällaisessa hauraassa elpymisvaiheessa, ylimääräisiä riskitekijöitä pidetään epätoivottavina.

Torstaisen kokouksensa jälkeen EKP ilmoitti hyödyntävänsä pandemian myötä aloitetun hätäosto-ohjelman (PEPP) joustoja ja aikovansa kiihdyttää ostoja tulevina kuukausina. Ostot ovat ohjelman mukaisia eikä ohjelmaan itseensä siis tullut nyt muutoksia. EKP ei ainakaan vielä tarkentanut, kuinka paljon tulevat ostoja lähiaikoina lisäämään. Muutoin EKP piti rahapolitiikkansa odotetusti ennallaan.

Ohjelman kokonaiskoosta 1850 mrd. euroa on käytetty tähän mennessä noin 880 mrd. euroa. Keskuspankki pyrkii toimilla hillitsemään reaalikorkojen nousua.

Uutinen oli markkinoille positiivinen, mutta odotettu. Sekä korko-, että valuuttamarkkinat reagoivat uutisiin maltillisesti.

Alkavalla viikolla keskiössä on USA:n keskuspankin kokous. Mitä kokoukselta erityisesti odotetaan?

Keskuspankin ei odoteta tekevän muutoksia rahapolitiikkaansa, vaan markkinatoimijoita kiinnostaa etenkin kommentit liittyen korkojen nousuun ja lähivuosien rahapolitiikan mahdolliseen kiristämiseen. Markkinoilla on myös spekuloitu keskuspankin muuttavan arvopaperien ostojaan korkojen nousun hillitsemiseksi. Muutosta pidetään kuitenkin epätodennäköisenä.

Keskuspankki julkaisee kokouksen yhteydessä myös neljännesvuosittain julkaistavat päivitetyt talous- ja korkoennusteensa. Kyseessä on tämän vuoden ensimmäinen päivitys ennusteisiin. Markkinatoimijat hakevat etenkin korkoennusteesta osviittaa lähivuosien rahapolitiikan kehityksestä.

Miksi koronatartunnat ovat rokotteista huolimatta globaalilla tasolla nousussa?

Päivittäiset tartunnat ovat lisääntyneet osassa Eurooppaa, muun muassa Italiassa. Tartuntamäärien nousua ei ole havaittavissa esimerkiksi USA:ssa tai Japanissa. USA:ssa epidemia on hellittämässä.

Tällä hetkellä rokotettuja on noin 32 % USA:ssa, 37 % Iso-Britanniassa ja 11 % Euroopassa. Rokotustahti on parantunut viime aikoina myös Euroopassa.
Globaalilla tasolla todettujen tapausten määrä on edelleen kasvussa. Tämä selittyy osin epidemian pahentumisella väkirikkaimmissa maissa kuten Brasiliassa ja Intiassa. Toisaalta on hyvä huomioida, että näissä maissa tartuntatapausten testausmahdollisuudet ovat nyt esimerkiksi syksyä paremmat, minkä vuoksi tartuntamäärien kasvu voi olla osin puhtaasti tilastollinen.

Sijoitusmarkkinoille tartuntamäärien kasvu globaalilla tasolla voi muodostua riskiksi.

Johnson & Johnsonin rokotteelle annettiin myyntilupa EU:ssa. Tuleeko rokote vaikuttamaan merkittävästi Euroopan perässä laahaaviin rokotusmääriin?

Yhtiön tavoitteena on toimittaa Eurooppaan noin 200 miljoonaa rokotetta tämän vuoden aikana. Toimitukset on tarkoitus aloittaa huhtikuun puolivälin jälkeen.

Rokotetta tarvitaan vain yksi annos, jolloin 200 miljoonaa rokotetta riittäisi rokottamaan jopa kolmanneksen Euroopan väestöstä. Tämä olisi luonnollisesti hyvä uutinen.

 

Tämän viikon markkinaindikaattorit

Ti 16.3.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Maaliskuu

71,2

Ti 16.3.

USA

Vähittäismyynti (k/k)

Helmikuu

5,3 %

Ti 16.3.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Helmikuu

0,9 %

Ke 17.3.

USA

Keskuspankin korkopäätös

Maaliskuu

0,00 - 0,25 %

Pe 19.3.

Saksa

Tuottajahinnat (v/v)

Helmikuu

0,9 %

Lähde: Bloomberg