Viikkokatsaus 22.4.2024: Markkinaheiluntaa

Osakemarkkinoiden vahva nousuputki tyssäsi viime viikolla, kun osakkeet globaalisti kääntyivät laskuun Yhdysvaltojen johdolla. Myös markkinoiden haaveet Yhdysvaltain keskuspankki Fedin koronlaskuista ottivat takapakkia.

Viime viikolla osakkeet laskivat globaalisti yli kaksi prosenttia. Lasku oli huomattavin pitkään aikaan, kun esimerkiksi S&P-indeksi laski viikon jokaisena päivänä. Erityisesti osakemarkkinoiden johtotähtinä loistaneet teknologiaosakkeet kääntyivät paikoin rajuun laskuun, mikä laski koko markkinaa vahvasti.

Viime viikon suurimpana kärsijänä voidaan pitää Japania, jossa sekä osakkeet että jeni laskivat huomattavasti. Viikon valopilkkuina puolestaan loistivat Eurooppa ja erityisesti Suomi. Euroopassa osakkeet selvisivät muita markkinoita vähemmällä, ja Suomessa viikko oli huomattavasti globaalia keskiarvoa parempi.

Tuloskausi saavuttamassa kriittisen pisteen

Euroopassa ensimmäisen kvartaalin tuloskausi on vasta hiljalleen käynnistymässä, mutta Yhdysvalloissa tuloskausi on jo pidemmällä. Alkaneella viikolla suuri osa polttopisteessä olleista teknologiayhtiöistä julkaisee tuloksensa, ja lähes 40 prosenttia S&P-indeksin yhtiöistä raportoi tuloksensa tällä viikolla.

Viikon aikana markkinaa voi siis heiluttaa Yhdysvaltain tuloskausi. Mielenkiinnolla kannattaa seurata ainakin sitä, millaisia tuloksia teknologiayhtiöt raportoivat ja millaisia ohjeistuksia näiden yhtiöiden osalta annetaan.

Sekä käynnissä olevan tuloskauden että koko kuluvan vuoden osalta suuri osa tuloskasvuodotuksista lepää yhä seitsemän suuren teknologiayhtiön harteilla. Magnificent Seven -yhtiöiden yhteenlaskettu arvo on kuitenkin laskenut 10 prosenttia edellisen puolentoista viikon aikana.

Tuloskasvun osalta siinä missä koko Yhdysvaltain pörssille odotetaan tälle vuodelle noin 10 prosentin kasvua, on vastaava odotus Magnificent Seven -yhtiöiden osalta noin 50 prosenttia. Huomattava osuus seitsikon tuloskasvuodotuksista lepää kuitenkin yhden yhtiön, viime vuosina raketoineen Nvidian, harteilla.

Koronlaskutoiveista kohti koronnousua?

Euroopan keskuspankki EKP ja Yhdysvaltain Fed eroavat tällä hetkellä koronlaskusuunnitelmissaan huomattavastikin. EKP ohjaa markkinoita yhä kohti kesäkuun koronlaskua, kun Fed on puolestaan väläytellyt jopa koronnostoa.

Tällä hetkellä markkinat hinnoittelevat Fedille hieman yli yhtä koronlaskua tälle vuodelle, kun vielä vuoden alussa niitä hinnoiteltiin kuusi. Fed itse puolestaan ei ole missään vaiheessa ennakoinut markkinoiden odottamaa kuutta laskua, vaan se arvioi vielä vuodenvaihteessa kolmea laskua tälle vuodelle.

Fed on kuitenkin viime aikoina viestinyt, että Yhdysvaltain inflaatio, joka ei tunnu ottavan laskeakseen, on muuttanut keskuspankin odotuksia. Poissuljettuna se ei pidä sitäkään, että seuraava liike ohjauskorossa olisikin ylöspäin.

Vaikuttaakin suhteellisen todennäköiseltä, että EKP aloittaisi koronlaskunsa ennen Fediä, mikä on historiallisesti harvinaista. Täysin yksin EKP ei kuitenkaan koronlaskusuunnitelmiensa kanssa ole, sillä esimerkiksi Sveitsissä koronlaskut on jo aloitettu ja myös Kanadassa kuljetaan kohti niiden aloittamista.

Alkavan viikko on datajulkistusten puolesta rauhallinen, mutta vappuviikolla on luvassa jännitysnäytelmä erityisesti korkotason kehityksen osalta, kun Fed pitää kokoustaan ja liittovaltio kertoo rahoitussuunnitelmistaan.

Viikon markkinaindikaattorit

Periodi
Edellinen
Ma 22.4.
Euroalue 
Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)
Huhtikuu
-14.9
Ti 23.4.
Saksa
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Huhtikuu
47.4
Ti 23.4.
Euroalue 
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Huhtikuu
49.9
Ti 23.4.
USA
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Huhtikuu
52.2
Ke 24.4.
Saksa
Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus
Huhtikuu
87.8
Ke 24.4.
USA
Käyttötavaratilaukset (k/k)
Maaliskuu
1.3 %
To 25.4.
USA
BKT-kasvu (n/n, vuotuistettu)
Q1
3.4 %
Pe 26.4.
USA
Kuluttajien luottamus (Michigan)
Huhtikuu
77.9
Lähde: Bloomberg