Viikkokatsaus 7.2.2022: Korot nousevat - miten käy asuntolainallisten?

Selittääkö energian hinnan nousu inflaation kiihtymisen vai onko taustalla nyt jotain muutakin? Sekä Euroopan että Englannin keskuspankin pitivät kokouksensa viime viikolla. Mitä kokouksista saatiin irti? Miten käy asuntolainallisten, jos EKP alkaa nostaa ohjauskorkoaan?

Miltä viime viikko näytti markkinoilla yleisesti?

Viime viikon seuratuimpia tapahtumia olivat EKP:n ja Englannin keskuspankin kokoukset sekä uusimmat inflaatioluvut Euroopasta ja muu uusi talousdata.

Markkinoilla korkojen nousu heilutti jälleen osakemarkkinoita, ja kasvuosakkeissa nähtiin isoja liikkeitä molempiin suuntiin. Viikon aikana myös luottoriskimarkkinoilla nähtiin riskipreemioiden leventymistä. Korkosijoituksissa taas on tullut tappiota korkojen noususta ja luottoriskilisien leventymisestä.

Euroalueen inflaatioluvut yllättivät jälleen. Selittääkö energian hinnan nousu inflaation kiihtymisen vai onko taustalla nyt jotain muutakin?

Viime viikon maanantaina saadut euroalueen inflaatioluvut yllättivät jälleen. Inflaatio hidastui alustavien lukujen mukaan tammikuussa hieman, mutta oli silti selvästi odotuksia vauhdikkaampaa.

Inflaation suurin selittävä tekijä oli energia. Energian vaikutuksen inflaatioon uskotaan kuitenkin laskevan tänä vuonna, sillä vuoden edetessä verrokkiluvut alkavat olla jo sen verran korkeita. Toisaalta energian ja erityisesti öljyn hinta on edelleen kasvussa. Myös palvelualojen hinnat ovat nousussa viimeaikaisista rajoituksistakin huolimatta.

Vaikka energian hintojen nousu tuokin nousupainetta inflaation, näköpiirissä on siis kuitenkin jo muitakin inflaatiopaineita tuovia tekijöitä.

Mitä viime viikolla saatu uusi talousdata kertoi talouden tilasta?

Viimeviikkoisesta talousdatasta saatiin sekä hyviä että huonoja merkkejä.
Ostopäällikköindeksit kertoivat kasvuodotusten maltillistuvan edelleen erityisesti palvelualojen painamana. Euroopassa neljännen kvartaalin kasvu jäi rajoitustoimien takia vaisuksi, eikä tilanne vaikuta helpottavan vuoden ensimmäisellä neljänneksellekään. Sen sijaan Yhdysvalloissa työllisyysluvut yllättivät positiivisesti.

Sekä Euroopan että Englannin keskuspankin pitivät kokouksensa viime viikolla. Mitä kokouksista saatiin irti?

Sekä Euroopan että Englannin keskuspankin pitivät kokouksensa viime viikolla. Molempien keskuspankkien sävy oli odotettua haukkamaisempi.
Englannissa korkoja on jo nostettu ja niitä nostettiin nyt tuoreimmassa kokouksessa uudestaan. Keskuspankki oli pohtinut jopa 0,5 %:in (eli 50 korkopisteen) koron nosta, mutta ei lopulta siihen kuitenkaan ryhtynyt.

Euroopassa EKP:n pääjohtaja Lagarde taas ei suostunut sulkemaan ohjauskoron nostoa jo tämän vuoden aikana. Lisäksi hän kertoi keskuspankin pelkäävän, että inflaatio yllättää kuluvan vuoden aikana nopeudellaan. EKP siis muutti viestintäänsä inflaatiosta hieman samaan tyyliin kuin Fed viime vuonna ennen kuin alkoi viestiä korkojen nostoaikeistaan. Lagarde jätti siis viestinnässään keskuspankille vielä tilaa liikkua, mutta häntä tulkittiin kuitenkin niin, että Euroopassakin oltaisiin nyt valmiimpia rahapolitiikan kiristämiseen.

Millaisia koronnostoja Fediltä ja EKP:ltä nyt tälle vuodelle odotetaan?

Keskuspankkien rahapolitiikan odotetaan nyt kiristyvän nopeasti.

Kun vielä viime vuoden lopulla tälle vuodelle odotettiin kahta koronnostoa Yhdysvalloissa, markkinoilla hinnoitellaan nyt jo viittä. Lisäksi on mahdollista, että nähtäisiin isompi nosto eli 25 korkopisteen (0,25 %:in) sijaan esimerkiksi 50 korkopisteen (0,5 %:in) nosto.

Euroopan osalta viime viikko oli eräänlainen käänne ja markkinat hinnoittelevat nyt EKP:n nostavan korkoja tänä vuonna jopa kaksi kertaa ja ohjauskoron lähestyvän loppuvuonna nollaa. Viime vuoden lopulla konsensus oli, että EKP ei nostaisi tänä vuonna vielä ollenkaan.

Miten käy asuntolainallisten, jos EKP alkaa nostaa ohjauskorkoaan?

Euroopan keskuspankin kokouksen ja tuoreimpien inflaatiolukujen jälkeen korot ovat olleet Euroopassa nousussa. Euriborin hinnoitellaan nousevan positiiviselle puolelle jo tämän vuoden lopussa.

Kuitenkin vaikka lyhyiden korkojen hinnoitellaan nousevan nopeasti, nousun oletetaan myös tasoittuvan nopeasti ja nousuvaran olevan matala. Toki markkinahinnoittelu muuttuu nopeasti, jos tilanne markkinoilla elää.

Rajoitustoimet iskivät talouteen neljännellä kvartaalilla. Miltä talousnäkymät tälle vuodelle nyt näyttävät?

Omikron ja tiukat rajoitukset näkyivät viime vuoden viimeisen kvartaalin talouskasvussa, erityisesti esimerkiksi Euroopan tiukimpien rajoitusten maissa Itävallassa ja Saksassa. Vuoden ensimmäisen kvartaalin talouskasvusta näyttäisi tulevan vielä vaisuhko, mutta rajoitustoimien poistuessa näkymät ovat Euroopan talouden osalta varsin positiiviset. Vaikka pandemian jälkeisen kasvupyrähdyksen korkein piikki on jo nähty, näyttää talouden kehitys siis edelleen selvästi pandemiaa edeltävää trendiä vauhdikkaammalta, vaikkakin tänä vuonna hidastunee.

Miltä tuloskausi on tähän mennessä näyttänyt?

Tuloskausi jatkuu edelleen. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksistä yli puolet yrityksistä on nyt raportoinut tuloksensa. Edelliseen kvartaalin nähden kasvua on tullut keskimäärin 16 % ja tulokset ovat kasvaneet 27 %.

Euroopan tuloskausi tulee hieman Yhdysvaltoja jäljessä ja pienempi määrä yhtiöitä on tähän mennessä ehtinyt raportoinut tuloksensa. Tähän asti Euroopan Stoxx 600 -indeksin raportoineista yhtiöiltä on nähty hieman parempia kasvulukuja kuin Yhdysvalloissa ja myös odotukset on ylitetty hieman enemmän kuin Atlantin toisella puolella. Toimialakohtaisia eroja kuitenkin näkyy.

Kokonaisuutena tähän asti tuloskausi on näyttänyt Yhdysvalloissa ja Euroopassa hyvältä. Tulokset ovat ylittäneet odotukset, mutta ei enää samalla tavalla kuin aiemmin. Markkinoiden odotukset tuloskaudelle näyttävät olleen korkeammat kuin analyytikoiden, eikä odotusten ylittäjiä ole niin sanotusti palkittu ja epäonnistumisia on rangaistu rankasti.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 7.2.

Saksa

Teollisuustuotanto (k/k)

Joulukuu

-0.2 %

To 10.2.

USA

Inflaatio (v/v)

Tammikuu

7.0 %

Pe 11.2.

Saksa

Inflaatio (v/v)

Tammikuu

4.9 %

Pe 11.2.

Iso-Britannia

BKT-kasvu (v/v)

Q4

6.8 %

Pe 11.2.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Helmikuu

67.2

Lähde: Bloomberg