Viikkokatsaus 14.12.2021: Jatkuuko inflaation hurja nousu ensi vuonnakin?

Pakottavatko kovat inflaatioluvut keskuspankit pyörtämään inflaationäkemyksensä? Jatkuuko inflaation hurja nousu ensi vuonnakin? Mitä Evergrandelle ja Kiinan kiinteistöalalle nyt kuuluu? Mistä löytyy tämän vuoden voittajamarkkinat?

Mitä markkinoilla seurataan tällä viikolla?

Markkinoiden suurennuslasin alla ovat jälleen tutut aiheet; inflaatio ja keskuspankkien toimet.

Tämän viikon teemana markkinoilla ovat keskuspankit: keskiviikkona on Yhdysvaltojen keskuspankin korkokokous ja torstaina EKP:n ja Iso-Britannian vastaavat. Markkinat odottavat erityisesti Yhdysvaltojen keskuspankin kokousta ja mitä keskuspankin pääjohtaja Powelilla on sanottavaan.

USA:sta saatiin taas hurjia inflaatiolukuja. Jatkuuko inflaation hurja nousu ensi vuonnakin?

Pula energiasta, raaka-aineista ja puolivalmisteista on kiihdyttänyt inflaatiota. Koronakriisin iskiessä osa toimijoista vähensi tuotantoaan. Nyt kysynnän voimakkuus on yllättänyt kaikki ja kapasiteetin ylösajo ottaa aikansa.

Viime viikolla saatujen USA:n tuoreimpien inflaatiolukujen mukaan inflaatio nousi 6,8 prosenttiin. Tämä on kovin inflaatioluku Yhdysvalloista sitten vuoden 1982. Inflaation tuskin kuitenkaan jatkaa samanlaista kiihtymistä, vaan ensi vuonna nähtäneen inflaation tasaantumista. Kysymysmerkkinä on kuitenkin vielä, mille tasolle inflaatio lopulta tasaantuu. Kaikkea inflaation taustatekijöistä ei vielä tunneta.

Pakottavatko kovat inflaatioluvut keskuspankit pyörtämään inflaationäkemyksensä?

Kuun vaihteessa huomiota varasti omikronmuunnos, mutta samaan aikaan tapahtui markkinoiden kannalta myös merkittävä asia: Powell kertoi lausunnossaan Fedin uskovan nyt, että inflaation on pitempiaikaisempi ilmiö kuin mitä aiemmin uskottiin.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Lagarde on pysynyt tiukasti löysän rahapolitiikan kannassaan sekä näkemyksessään, että korkea inflaatio on vain väliaikaista. Markkinoilla seurataankin nyt, joutuuko EKP laventamaan omaa näkemystään Fedin muutettua jo kantaansa.

Kiihdyttääkö kova inflaatio Fedin arvopaperien osto-ohjelman lopettamista?

USA:ssa talouden toipumisen vauhdikkain vaihe on takana ja dollari on vahvistunut. Edelleen kiihtyneen inflaation vuoksi markkinat uskovat, että Fed tulee vähentämään pandemian myötä aloitettuja arvopaperien ostoja odotettua nopeammin. Ohjelman odotetaan saatavan päätökseen jo ensi vuoden maaliskuussa. Toimijasta riippuen ensi vuodelle ennustetaan 2–3 koronnostoa.

Mitä Evergrandelle ja Kiinan kiinteistöalalle nyt kuuluu?

Kiinan kiinteistösektorin vaikeudet huolestuttavat edelleen sijoittajia. Lisää vettä myllyyn saatiin viime viikolla, kun ainakin yksi luottoluokittaja määritteli Evergranden ja pienemmän toimija Kaisan olevan ns. restricted default -tilassa, joka on siis toisiksi huonon luokitus.

Markkinat ottivat uutiset kuitenkin hyvinkin levollisesti vastaan. Keskushallinnon uskotaan tulevan väliin ja kykenevän estämään ongelmien laajenemisen pankkisektorille ja sitä kautta laajemmin talouteen.

Mitä uutta Kiinan keskuspankista saatiin viime viikolla?

Viime viikolla Kiinan keskuspankilta nähtiin elvyttäviä toimenpiteitä.
Kiinan keskuspankki höllensi pankkien reservivaateita. Lisäksi pankkien valuuttavaadetta nostettiin dollarin ja muiden ulkomaisten valuuttojen osalta. Kiinan valuutta on ollut vahvistumispaineessa viimeisen parin vuoden ajan ja kaventamalla ulkomaisten valuuttojen tarjontaa keskuspankki pyrkii heikentämään Kiinan omaa valuuttaa. Devalvointi on klassinen toimi vientivoittoisen talouden elvyttämisen boostaamiseksi.

Katkaiseeko omikronmuunnos talouden toipumisen?

Vaikka muunnos leviää nopeasti, nykytiedon mukaan sen aiheuttamat oireet ovat deltamuunnosta lievempiä. Pfizer ja Bio-N-Tech julkaisivat saaneet alustavissa tutkimuksissa rohkaisevia tuloksia rokotteen tehosta muunnosta vastaan.

Vaikuttaa siis koko ajan todennäköisemmältä, ettei omikronmuunnos katkaise talouden toipumista.

Mistä löytyy tämän vuoden voittajamarkkinat?

Alkuvuodesta näytti, että kehittyvät markkinat ottaisivat tänä vuonna johtajan roolia. Toisin kuitenkin kävi ja markkina on pikkuhiljaa laskenut negatiiviselle puolelle.

Parhaiten menestynyt markkina on ollut Yhdysvallat ja euroalue toisena. Euroopan sisällä Ruotsi ykkönen ja muut pohjoismaat ovat myös olleet kärkijoukoissa. Viime vuonna menestynyt Saksa on taas tänä vuonna ollut viimeisellä sijalla. Britannia sekä Japani ovat olleet tänä vuonna vaisuja.

Mistä kehittyvien markkinoiden hyvin alkaneen nousun katkeaminen tänä vuonna johtuu?

Yhtenä syynä kehittyvien markkinoiden laskuun on ollut Kiinan internetyhtiöiden sääntelyn kiristyminen, mikä kokoluokkansa vuoksi on heijastunut koko kehittyvien markkinoiden tulokseen.

Lisäksi Latinalainen Amerikka on ollut kesän raaka-ainevetoisen nousun jälkeen alamaissa eikä merkkejä noususta ole horisontissa. Maatasolla on kuitenkin vaihtelua, kun esimerkiksi Intia ja Venäjä ovat ylisuorittaneet verrattuna muihin markkina maihin. Venäjää on nostattanut öljy, Intian kohdalla syy-yhteys ei ole niin selvä, mutta yksi mahdollisuus on, että sijoittajien ottaessa pääomia pois Kiinasta, niitä on ohjattu Intiaan.

Tämän viikon markkinaindikaattorit:

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 14.12.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Lokakuu

5.2 %

Ti 14.12.

USA

Tuottajahinnat (v/v)

Marraskuu

8.6 %

Ti 14.12.

Kiina

Teollisuustuotanto (v/v)

Marraskuu

3.5 %

Ti 14.12.

Kiina

Vähittäismyynti (v/v)

Marraskuu

4.9 %

Ke 15.12.

USA

Vähittäismyynti (pl. autot, k/k)

Marraskuu

1.7 %

Ke 15.12.

USA

Keskuspankin korkokokous

Joulukuu

0-0.25 %

To 16.12.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi

Joulukuu

-

To 16.12.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi

Joulukuu

-

To 16.12.

Iso-Britannia

Keskuspankin korkokokous

Joulukuu

0.10 %

To 16.12.

Euroalue

Keskuspankin korkokokous

Joulukuu

0.00 %

To 16.12.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Marraskuu

1.6 %

To 16.12.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi

Joulukuu

-

Pe 17.12.

Saksa

Tuottajahinnat (v/v)

Marraskuu

18.4 %

Pe 17.12.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Joulukuu

94.2

Pe 17.12.

Iso-Britannia

Vähittäismyynti (v/v)

Marraskuu

-1.3 %

Pe 17.12.

Euroalue

Inflaatio (v/v)

Marraskuu

4.1 %

Lähde: Bloomberg