Viikkokatsaus 5.12.2022: Kiinan koronarajoitusten asteittainen poisto piristää osakemarkkinoita

Positiivinen tunnelma jatkuu markkinoilla. Nousua on nähty erityisesti kiinalaisissa osakkeissa. Viime viikolla saatiin myös tietoa niin inflaation hidastumisen puolesta kuin vastaankin. Iso kysymys onkin nyt, ennustavatko markkinat (taas) Fedin ohjauskoron huippupisteen turhan optimistisesti?

Sijoitusmarkkinoiden positiivinen vire jatkui edelleen viime viikolla. Korkotaso pysyi laskusuunnassa ja osakemarkkinoiden lokakuussa alkanut nousu jatkui edelleen.

Osakemarkkinoilla ovat viime aikoina nousset eniten kiinalaiset osakkeet ja niiden vetäminä kehittyvät markkinat. Kiina vaikuttaa löysentävän koronavirukseen liittyviä rajoituksia ja sijoittajien ennakoidessa talouden avaamista lähikuukausien aikana, maan osakemarkkinat ovat nousseet lokakuun lopun pohjilta jo noin +30 prosenttia. Viikonloppuna koronasääntöjään höllentäneiden kaupunkien joukkoon liittyi suurkaupunki Shanghai. Silti samaan aikaan uudet tautitapaukset ovat Kiinassa voimakkaassa kasvussa. Koska isoa osaa kiinalaisista ei ole joko rokotettu ollenkaan tai rokottaminen on tehty länsimaisia rokotteita vähemmän tehokkailla kiinalaisilla rokotteilla, tiukat rajoitukset voidaan joutua ottamaan uudestaan käyttöön. Sijoitusmarkkinat vaikuttavat antavan tälle riskille tällä hetkellä pienen todennäköisyyden.

Kiinan jälkeen kurssinousun kakkossijaa pitää Euroopan markkina, jossa osakekurssit ovat nyt korkeammalla, kuin mitä ne olivat ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Yhdysvaltojen markkinat taas ovat nyt jäänet selkeästi Eurooppaa jälkeen. Yhdysvaltojen teknologia- ja kasvuyhtiöiden heikko nousu on painanut koko markkinan tuloksia. Euroopasta taas löytyy suuremmalla painolla suhdanneherkkiä toimialoja, jotka ovat tässä kurssinousussa olleet nousukärjessä.

Yrityslainojen riskilisät ovat tulleet alas merkittävästi ja nyt ollaan jo alle elokuun tasojen, jolloin markkinoilla oltiin hyvin optimistisissa tunnelmissa. Myös hintaheilunta väheni edellisviikkoihin verrattuna. Esimerkiksi hintaheiluntaa kuvaava VIX-indeksi on laskenut, mikä tyypillisesti tarkoittaa sitä, ettei markkinoilla nähdä isoja riskejä tai jos nähdään, riskeihin suhtaudutaan verrattain rauhallisesti. Myös turvasatamana pidetyn dollarin pitkäaikainen vahvistuminen on taittunut, mikä puhuu omasta puolestaan markkinoiden hermoilun rauhoittumisesta.

Kestääkö sijoittajien optimismi?

Vaikka viime viikko meni varsin positiivisissa tunnelmissa, muutama ryppykin sijoittajien otsille saatiin.

Viime perjantaina julkaistiin Yhdysvaltojen marraskuun työmarkkinaraportti. Raportin mukaan työpaikkoja syntyi 263 00 ja palkat nousivat odotuksia enemmän (+5,1 prosenttia edellisvuoteen verrattuna). Avoimien työpaikkojen määrä pysyi yli 10 miljoonassa. Raportti oli kaikkiaan odotuksia vahvempi, mikä ylläpitää inflaatiopaineita taloudessa. Toisaalta Yhdysvaltojen taloudesta julkaistiin viime viikolla myös lukuja, jotka viittaavat aktiviteetin heikkenemiseen ja inflaatiopaineiden hellittämiseen. Esimerkiksi ISM-instituutin teollisuuden luottamusta mittaavat indeksit olivat odotuksia heikompia. Etenkin uusien tilausten komponentti heikkeni.

Nyt markkinat hinnoittelevat Yhdysvaltojen keskuspankin (Fedin) ohjauskorolle 4,8 prosentin huippua, mikä on hieman matalampi kuin vielä pari viikkoa sitten. Iso kysymys kuuluukin, hinnoittelevatko markkinat (taas) liian optimistista tasoa Yhdysvaltojen keskuspankin ohjauskoron lakipisteeksi. Vastaavaa optimismia höllemmästä rahapolitiikasta nähtiin jo elokuussa, jolloin saatiin varovaisia merkkejä inflaation hidastumisesta ja markkinat lähtivät hinnoittelemaan löyhempää koronnostopolkua. Vielä tuolloin optimismi oli kuitenkin ennenaikaista. Keskuspankki itse on tähän asti korostanut, että vaikka koronnostotahti hidastuu, nostoja jatketaan pidemmälle tulevaisuuteen, kuin mitä aiemmin uumoiltiin. Fedin joulukuun korkokokous on ensi viikolla, jolloin asiasta saataneen lisää tietoa.

Taas euroalueen kokonaisinflaatio oli viime viikolla saatujen ennakkotietojen mukaan marraskuussa +10,0 prosenttia (+10,6 prosenttia lokakuussa), eli pientä inflaation hidastumista on näköpiirissä. Ydininflaatio (eli inflaatio, josta poistettu ruuan ja energian osuus) pysytteli kuitenkin +5,0 prosentissa. Euroopan komission julkaisema kuluttajaluottamusindikaattori koheni hiukan, mutta on edelleen pohjamudissa pandemian alkuaikojen lukemissa.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 5.12.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Lokakuu

-0.6 %

Ma 5.12.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Lokakuu

0.3 %

Ma 5.12.

USA

Palvelusektorin luottamus (ISM)

Marraskuu

54.4

Ti 6.12.

Saksa

Teollisuustilaukset (k/k)

Lokakuu

-4.0 %

Ke 7.12.

Saksa

Teollisuustuotanto (k/k)

Lokakuu

0.6 %

Ke 7.12.

Euroalue

Bkt-kasvu (n/n)

Q3

0.8 %

Pe 9.12.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Joulukuu

56.8

Lähde: Bloomberg