Viikkokatsaus 6.2.2023: Sijoittajat tulkitsivat ohjauskoron nostoja suotuisasti

Viime viikko oli markkinoiden näkökulmasta positiivinen. Nousevat käyrät johtuivat pitkälti keskuspankeista, joiden viestin markkinat tulkitsivat kyyhkymäiseksi. Käynnissä oleva tuloskausi kuitenkin herättää vielä kysymyksiä Atlantin molemmin puolin.

Osakemarkkinat jatkoivat nousuaan viime viikolla, tällä kertaa Yhdysvaltojen vetämänä. Markkinat tulkitsivat positiivisesti keskiviikkona ja torstaina peräkkäin pidettyjen Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankkien korkokokoukset, joissa päätettiin uusista ohjauskoron nostoista. Yhdysvaltojen Fed nosti korkoja 25 korkopisteellä (yksi piste=0,01 prosenttiyksikköä) odotusten mukaisesti ja EKP 50 pisteellä. Sijoittajien tulkinta kokouksista oli nostoista huolimatta varsin pehmeä.

Vaikka Fed on yrittänyt viestiä toisin, markkinoilla odotetaan edelleen rahapolitiikan alkavan keventyä vielä vuoden 2023 aikana. Fedin pääjohtaja Jerome Powell ei suoraan kertonut mitään korkosyklin pituudesta, vaan korosti keskuspankin tekevän päätöksiä pitkän aikavälin tarkastelujaksojen perusteella ja etenkin inflaatiosta riippuen.

EKP:n viestintä ei taas ole ollut yhtä johdonmukaista kuin Fedillä. Pääjohtaja Christine Lagarde on aiemmin vihjannut markkinoiden hinnoittelevan lyhyitä korkoja turhan matalalle, mutta puhui nyt selvästi pehmeämpään sävyyn koronnostosta huolimatta. Seurauksena Saksan valtionlainojen yhden päivän liike kokousta seuraavana päivänä oli yksi mittaushistorian suurimmista, vaikka toimenpiteitä osattiin jossain määrin odottaa epäselvyydestä huolimatta.

Yhdysvaltojen talousdata odotettua vahvempaa

Yhdysvaltojen talousdata on viime kuukausina ollut heikkoa ja ennakoinut taantumaa. Nyt perjantaina saadut työllisyysluvut ja palveluiden ostopäällikköindeksit kuitenkin yllättivät vahvuudellaan. ISM:n (Institute for Supply Management) tuottama laajasti seurattu indeksi kertoi, että palvelualan uusien tilausten määrä tammikuussa ylitti odotukset reilusti. Palvelualan ostopäällikköindeksissä ei ole nähty koronan jälkeistä aikaa lukuun ottamatta vuosikausiin yhtä suurta liikettä ylöspäin.

Yhdysvaltojen työllisyysluvut puolestaan ovat olleet viimeksi vastaavalla tasolla vuoden 1969 toukokuussa. 3,4 prosentin työttömyys on jo niin lähellä täystyöllisyyttä kuin on realistisesti mahdollista. Toisaalta vahvat työllisyysluvut voivat rohkaista keskuspankkia jatkamaan kireän rahapolitiikan tiellä. Eniten uusia työpaikkoja syntyi palvelusektorille, mutta myös esimerkiksi kiinteistömarkkinoille palkattiin 25 000 uutta työntekijää. Yhteensä uusia työpaikkoja syntyi tammikuun aikana 500 000.

Taantumauhkakuvat eivät ainakaan näiden talouslukujen valossa vaikuta enää yhtä todennäköisiltä kuin viime vuoden lopussa.

Tuloskausi ei ole tarjoillut suuria yllätyksiä, Euroopassa hyvä suunta

Tuloskausi on hyvässä vauhdissa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa tulokset ovat olleet hyvin pitkälti odotusten mukaisia. Raaka-aine- ja teknologiasektorin tuloskasvu on hidastunut odotusten mukaisesti ja energiasektori taas parantanut tulostaan tuntuvasti. Teknologiayhtiöt ovat suurten irtisanomisten edessä heikkojen tulosten takia, poikkeuksena Meta (ent. Facebook).

Euroopassa perinteisesti ensimmäisenä raportoiva pankkiala on pärjännyt tuloksissa vahvasti.

Tuloskauden edetessä tuleva viikko tarjoaa vain vähän talousdataa. Sijoittajien kannattaa seurata ainakin Saksan teollisuustuotannon lukuja, inflaatiolukuja ja Michiganin yliopiston kuluttajaluottamus- ja inflaatio-odotuslukuja.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

 

Periodi

Edellinen

MA 6.2

Euroalue

Vähittäismyynti (k/k)

Joulukuu

-2.8 %

MA 6.2.

Saksa

Teollisuuden tilaukset (v/v)

Joulukuu

-9.6 %

Ti 7.2.

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Joulukuu

-0.5 %

To 9.2

Saksa

Kuluttajahinnat

Tammikuu

8.6 %

Pe 10.2

Iso-Britannia

Bruttokansantuote

Q4

1.9 %

Pe 10.3

Iso-Britannia

Teollisuustuotanto (k/k)

Joulukuu

-0.2 %

Pe 10.4

USA

Kuluttajien luottamus

Helmikuu

64.9

Lähde: Bloomberg