Viikkokatsaus 22.5.: Helatorstaiviikko valoi uskoa sijoittajiin

Markkinatunnelma oli viime viikolla varsin positiivinen. Yhdysvalloista saatu talousdata oli odotuksia parempaa ja dollari vahvistui suhteessa euroon. Päättynyt tuloskausi sujui myös paremmin kuin ennustettiin.

Viime viikko oli markkinoilla rauhallisen positiivinen. Sekä osakemarkkinoiden että riskillisten joukkovelkakirjojen tuotot olivat laajalti positiivisia, mutta suuria liikkeitä ei nähty. Korkotaso hiipi hieman ylöspäin, mikä painoi valtionlainojen tuottoja. Dollari vahvistui odotuksia paremman talousdatan ja inflaatio-odotusten nousun takia.

Yhdysvalloista saatu data kertoi, että vähittäiskauppa, pois lukien autot ja polttoaine, kasvoi huhtikuussa 0,6 prosenttia maaliskuuhun verrattuna (odotus 0,2) ja teollisuustuotanto 0,5 prosenttia (odotus 0,0). Toisaalta New Yorkin osavaltion teollisuuden luottamusta kuvaava indeksi laski hieman. Indeksi on historiallisesti ennakoinut Yhdysvaltojen teollisuuden aktiivisuutta.

Korkomarkkinoiden tuotot tulivat viime viikolla pääosin yritysten riskilisien supistumisesta talouskasvunäkymien kohentuessa, minkä vuoksi riskillisemmät sijoitukset kehittyivät suotuisasti. Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtionlainan korko nousi 3,7 prosenttiin, mikä painoi pitkän duraation ja alhaisen luottoriskin sijoituksia.

Osakemarkkinat reagoivat positiivisesti loppuviikosta saatuun hyvään talousdataan. Osaketuotot ovat olleet viime kuukausien ajan hyviä, pois lukien Helsingin pörssi ja kehittyvät markkinat. Helsingissä heikkoa kehitystä on aiheuttanut muutaman suuremman yhtiön ja toimialan, kuten metsäyhtiöiden, Nesteen ja Nokian, heikko kurssikehitys. Näillä suuryrityksillä on suuri painoarvo Helsingin pörssissä. Kehittyvillä markkinoilla Kiinan talouden piristyminen on ollut odotettua vaisumpaa ja keskittynyt palvelusektorille, jonka vaikutus maailmantalouteen on pienempi kuin teollisuussektorin.

Sijoittajia kiinnostava osakemarkkinoiden arvostustaso on nyt Euroopassa keskimääräistä hieman alhaisempi ja Yhdysvalloissa hieman keskimääräistä korkeampi.

Ensimmäisen kvartaalin tuloskausi on tulossa loppuunsa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, eivätkä lopulliset luvut muutu enää merkittävästi. Vain muutama yhtiö ei ole vielä raportoinut tuloksiaan ja niiden ei odoteta vaikuttavan lopputulokseen. Yhdysvalloissa liikevaihdot ovat kasvaneet keskimäärin 4,5 prosenttia ja tulokset supistuneet -3,5 prosenttia. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että yli 5 prosentin inflaatiotason takia reaalinen liikevaihdon kasvu on negatiivista. Toimialoista kuljetus ja logistiikka, pankkisektori, öljy ja palvelusektori ovat suoriutuneet parhaiten. Raaka-aineet ovat puolestaan pärjänneet huonommin.

Euroopassa tuloskausi on tarjonnut sijoittajille vieläkin myönteisempiä yllätyksiä. Yritysten liikevaihdot kasvoivat ensimmäisen kvartaalin aikana keskimäärin 5 prosenttia. Inflaation takia reaalinen kasvu jää Euroopassakin pakkaselle. Raaka-ainesektori on ollut heikko, kuten myös harkinnanvaraiset kulutustuotteet, etenkin matkailuun liittyvät palvelut. Vahvoja sektoreita Euroopassa ovat olleet teknologia ja rahoitusala.

Yhdysvaltojen FEDin keskuspankkiirit ovat viestineet, että ensi korkokokouksessa ei enää nostettaisi ohjauskorkoa. Keskuspankki seurannee ainakin kesän ajan, mihin suuntaan inflaatio kehittyy. EKP:n Christine Lagarde on puolestaan todennut, että euroalueella todennäköisesti jatketaan rahapolitiikan kiristämistä. Huhtikuun vuositason kokonaisinflaatio oli edelleen korkea, 7 prosenttia, ja keskuspankkia vielä enemmän kiinnostava ydininflaatio 5,5 prosenttia. Markkinoilla hinnoitellaan tällä hetkellä koronnostoja vielä seuraavista kahdesta EKP:n korkokokouksesta. Korkojen lakipiste kuitenkin saavutetaan todennäköisesti kesän aikana.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 22.5

Euroalue

Kuluttajien luottamus v/v

Toukokuu

-16.7

Ti 23.5

Euroalue

Ostopäällikköindeksi v/v

Toukokuu

53.5

Ti 23.5

Britannia

Ostopäällikköindeksi v/v

Toukokuu

54.6

Ti 23.5

USA

Ostopäällikköindeksi v/v

Toukokuu

50.0

Ke 24.5

Britannia

Tuottajahinnat

Huhtikuu

- 7.6 %

Ke 24.5

Britannia

Kuluttajahinnat

Huhtikuu

8.2%

Ke 24.5

Saksa

Ifo-indeksi

Toukokuu

93.6

To 25.5

Saksa

Bruttokansantuote

Q1

0.9 %

To 25.5

USA

Bruttokansantuote

Q1

1.1 %

Pe 26.5

USA

Kuluttajien luottamus

Toukokuu

58.0

Pe 26.5

Britannia

Vähittäiskauppa

Huhtikuu

-3.1 %

Lähde: Bloomberg