Kurssi kohti kärkeä

Aatos ja Onni Kylävainion purjehdusura on edennyt myötätuulessa saumattoman yhteistyön ja ammattimaisen asenteen vauhdittamana. Nuorten veljesten tavoitehorisontissa siintää olympiamenestys.

Kuva: Johan Ekblom

Aatos ja Onni Kylävainio ovat 16- ja 18-vuotiaat veljekset ja purjehtijakaksikko. He purjehtivat miesten olympialuokan 49er-veneellä, jonka menestyksekäs hallinta edellyttää nopeaa päätöksentekoa, pitkälle hiottua taitoa ja huimaa vauhtia.

”Upein fiilis purjehduksessa on, kun vetää kovan kelin päivänä ensimmäistä kertaa genaakkeri-purjeen ylös ja saa maksimaalisen purjepinta-alan käyttöön. Vene vaan lähtee liukumaan. Jotkut ihmiset kuvailevat autoilussa sitä, kun kaikki ympärillä alkaa vauhdin myötä sumenemaan ja kiitää vaan painottomana eteenpäin. Ehkä siinä on jotain samaa vauhdin hurmaa,” Aatos Kylävainio kuvailee.

Siirtyminen purjehduksen ”kuninkuusluokkaan” – kuten veljekset itse kuvailevat – tapahtui puolisen vuotta sitten, mutta kokemusta kaksikkona purjehtimisesta urheilijoilla on jo lähes neljän vuoden ajalta. Kylävainioiden pitkän aikavälin tavoite siintää vuoden 2028 kesäolympialaisissa.

”Iän puolesta olisimme saaneet vielä molemmat jatkaa junnuluokissa, mutta kokemusta ja painoa alkoi olemaan jo sen verran, että isommat ja nopeammat veneet alkoivat houkuttaa. Ei ole tietenkään mitään järkeä lähteä hosumaan, mutta mitä aikaisemmin pääsee etenemään olympiapolulla, sitä enemmän on aikaa oppia ja saada etumatkaa muihin”, Onni Kylävainio selittää.

Hyvät eväät edetä

Kylävainioiden purjehdusura sai alkunsa Kuopiosta reilu vuosikymmen sitten. Onni Kylävainio testasi 5-vuotiaana jollasimulaattoria paikallisilla venemessuilla ja innostui, opetteli uimaan ja pääsi ensimmäiselle jollakurssille. Aatos seurasi vuoden perässä. Motivaattorina toimivat ennen kaikkea Onnille purjehduskisoihin ostetut herkullisen näköiset eväät.

”Ensimmäiset vuodet olimme Kuopiossa, mutta paremmat mahdollisuudet toteuttaa kilpapurjehdusta olivat täällä Helsingissä. Vaihdettiin siis helsinkiläiseen seuraan”, Onni Kylävainio kertoo. ”Purjehdus on tällä hetkellä etusijalla arjessa. Me olemme molemmat Mäkelänrinteen urheilulukiossa, ja koulu mahdollistaa hyvin urheilun ja opiskelun yhdistämisen.”

Samaan veneeseen veljekset päätyivät koronapandemian vauhdittamana. Kun kaikki tärkeimmät arvokisat oli peruttu, oli aikaa ottaa haltuun uusi vene. Muussa tapauksessa Aatos olisi voinut nuorempana jatkaa vielä kilpailemista optimistijollalla. Matka 49er-luokkaan on kulkenut varsin nopealla tahdilla junioriskiffi-eli 29er-luokan ja naisten 49er FX -olympialuokan kautta, jotka toimivat olympialuokkaan tähtääville nuorille purjehtijoille luontevina väliaskeleina.

”On hienoa katsoa taaksepäin omaa toimintaa ja miten teki asioita optimistijollassa, ja nähdä miten on kasvanut urheilijana. Koko ajan tekee asioita enemmän ja enemmän ammattimaisesti, kun panokset kasvavat. Varsinkin viime aikoina on tuntunut, että kehitys on ollut nopeaa, koska on ollut paljon uutta opittavaa ja myös kropasta on täytynyt pitää erityisesti huolta fyysisellä harjoittelulla”, Onni Kylävainio kertaa.

Menestystä on tullut kilpailusijoitusten muodossa. 29er-luokassa kaksikko sijoittui kansainvälisen Eurocup-sarjan neljänneksi. 49er-luokan ensimmäisistä kilpailuista lähdettiin hakemaan kokemusta, mutta sielläkin Kylävainiot ylittivät odotukset ja sijoittuivat silver fleettiin, eli toiseksi parhaaseen ryhmään.

Veljeyttä ja vastuunkantoa

Onni ja Aatos Kylävainio näkevät veljeyden isoksi eduksi urheilu-uralla. ”Synkronoidusti liikkuminen on ollut meille tosi helppoa. Asiat, jotka vaativat paljon hienosäätöä, ovat saattaneet olla meille helpompia saada kuntoon kuin mitä on etukäteen povattu, koska yhteinen sävel tekemiseen löytyy niin hyvin”, Aatos Kylävainio kehuu.

”Kun ollaan veljeksiä, niin palaute tulee välillä liiankin suoraan, mutta kun se tulee ilman suodattimia, se nopeuttaa kehittymistä. Kun vaan muistaa pitää keskustelun asiallisena ja aiheellisena, veljeys on tosi iso vahvuus”, Onni Kylävainio vahvistaa.

Onni Kylävainio avaa tarkemmin kaksikon dynamiikkaa veneessä. ”Vaikka kyse on parista, on purjehdus silti yksilöurheilua. Meillä on selkeästi jaetut roolit veneessä. Aatos toimii kipparina eli ohjaa venettä ja minä olen gasti, eli pidän veneen vauhdissa. Kaksinpurjehduksessa on tosi tärkeä tietää selkeästi, mikä on kenenkin vastuulla. Jaettu vastuu tarkoittaa, ettei vastuu ole kenelläkään.”

”Näkisin meidät melko hyvinä tiimipelaajina. Vaikka näkemykset saattavat erota, ei ole hetkeäkään epäilystä, etteikö molemmilla olisi sama tavoite isoimpien asioiden kanssa”, Aatos Kylävainio toteaa.

Pitkä purjehdus kohti olympiatavoitetta

Onni ja Aatos Kylävainion kehitys purjehtijoina on ollut jopa vaivattoman suoraviivaista ja nopeaa. Urheiluun kuuluvat kuitenkin väistämättä myös epäonnistumiset ja niiden käsittely.

”Olen kuullut tämmöisen sanonnan, että kilpaurheilu on paras tapa tuottaa nuorille onnistumisten lisäksi pettymyksiä hallitussa ympäristössä. Se on mielestäni tosi iso taito, että oppii häviämään ja tunnistaa, ettei sille oikeastaan voi mitään ja siitä voi usein syyttää vain itseään”, Aatos Kylävainio pohtii.

”Kurinalaisuus on toinen tärkeä oppi kilpaurheilusta, kun joutuu ja pääsee puristamaan itsestään jokaisessa treenissä sen hetkisen parhaansa ulos”, Onni Kylävainio täydentää.

”Minua motivoi eniten ajatus siitä, että kun tekee töitä ja antaa kaikkensa vuosien ajan, on menestys siinä vaiheessa vain ajan kysymys. Työ kyllä tuottaa tulosta, kun sille antaa kaikkensa. Purjehduksessa parasta on, kun on vetänyt tosi hyvän kisan käytännössä ilman virheitä, ja sitten pääsee pitkän kisarupeaman jälkeen nauttimaan siitä fiiliksestä ja työn jäljestä. Tietenkin kisojen voittaminen on kaikille purjehtijoille se, mitä tavoitellaan, mutta onnistuminen on myös itsessään hieno fiilis”, Onni Kylävainio jatkaa.

Kylävainioiden seuraavia tavoitteita ovat B-maajoukkuepaikan saavuttaminen ja nuorten arvokilpailuissa menestyminen. Matka kohti horisontissa siintävää olympiatavoitetta vaatii pitkäjänteisyyttä, sinnikkyyttä ja ammattimaista asennetta, joita nuorilta purjehtijoilta tuntuu löytyvän. Into purjehtia ja kehittyä lajissa kohti maailman kärkeä on kova.

”Viimeisimmältä treenileiriltä tuli mukaan tärkeäksi keskittymisalueeksi kovan kelin ja ison aallon ajaminen. Ylipäänsä tämän kauden tavoitteena on ollut oppia vene ja päästä sen kanssa kilpailukykyiselle tasolle. Se on kyllä onnistunut hyvin”, Onni Kylävainio päättää.

Mandatum toimii Kylävainioiden yhteistyökumppanina vuoden 2024 alusta ja kannustaa veljeksiä matkalla kohti purjehduksen huippua.