Mitkä asiat suomalaisia huolestuttavat, mitkä taas tuovat onnea? Listasimme vinkkejä, miten molempiin voi varautua

Terveys, toimeentulo ja hyvät ihmissuhteet ovat onnellisen elämän rakennuspalikoita. Samat asiat nousevat myös suomalaisten huolilistan kärkisijoille. Lue tuoreet faktat siitä, mitkä asiat huolestuttavat ja toisaalta tuovat onnea, ja vinkit, miten esimerkiksi sairastumiseen tai taloudelliseen selviytymiseen voi itse varautua.

Suomalaisten huolilistalla ovat terveys ja hyvinvointi sekä toisaalta toimeentulo ja yhteiskunta.


Vaikka huolia ja stressiä riittää, ovat suomalaiset kansainvälisestikin vertailtuna onnellista kansaa: Suomi on ollut useamman vuoden peräkkäin maailman onnellisin maa, käy ilmi Maailman onnellisuusraportista. Millaisia ovat suomalaisten onnet ja huolet, ja miten niihin voi varautua? Keräsimme tiedot yhteen.

 

Suomalaisten huolet:

 

  • Suomalaisia huolettaa edelleen se, että joko itse tai oma läheinen sairastuu koronaan. Huolta tuo myös se, että itse tartuttaisi virusta muihin. Suomalaisten huolilistalle nousee myös terveydenhuoltojärjestelmä ja se, saisiko itse ja läheiset hoitoa sitä tarvittaessa.  Nämä tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen Kansalaispulssista.

  • Rajoitustoimenpiteet ja epävarmuus poikkeustilanteesta vaikuttavat siihen, että moni huolehtii omasta ja läheisten toimeentulon riittämisestä. Noin 23 prosenttia suomalaisista on vähintään hieman huolestunut omasta toimeentulostaan seuraavan kuukauden aikana.

  • Suomalaisten pelot ja haaveet -tutkimuksessa terveys nousee yksittäisistä maininnoista suurimmaksi tulevaisuuden huoleksi. YLEn teettämän tutkimuksen mukaan eri-ikäisten huolenaiheet vaihtelevat. Alle 45-vuotiailla huoli ilmastonmuutoksesta nousee top-listan kärkeen. Lisäksi he ovat enemmän huolissaan läheistensä terveydestä, kun taas yli 45-vuotiaiden huolilistalla on vanhustenhuolto, oma terveys ja turvattu toimeentulo.

 

Suomalaisten onni:

  • Jopa 76 prosenttia suomalaisista kokee elämänsä vähintään melko onnelliseksi, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

  • Suomalaiset ovat onnellista kansaa, mutta korona näyttää tehneen pienen loven onneen. Suomalaisten onnellisuus on hieman laskenut EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen edellisestä onnellisuusmittauksesta vuonna 2016, jolloin onnellisia oli 80 ja onnettomia 17 prosenttia.

  • Onnen terävimpään kärkeen nousevat terveys, toimeentulo ja läheiset. Yli yhdeksän kymmenestä pitää hyvää terveyttä ja tätä hieman harvempi (87 %) turvattua perustoimeentuloa tärkeänä tai erittäin tärkeänä onnellisuuden edellytyksenä. Muutoin listan kärkeä leimaa kuitenkin läheisten ihmissuhteiden keskeisyys onnellisuudelle.

  • Pandemiasta suomalaiset ovat selvinneet ilmeisen vähin taloudellisin vaurioin. Reilut neljä kymmenestä katsoo elävänsä tuloillaan vähintään melko mukavasti, hieman useampi (45 %) arvioi pärjäävänsä tuloillaan, kun niitä käyttää harkiten ja reilu kymmenesosa (12 %) raportoi vaikeuksia tulla toimeen.

  • Miten onni ja raha liittyvät toisiinsa? EVAn tutkimuksen mukaan toimeentuloarvioilla on selkeä yhteys onnellisuusarvioihin sekä myös kotitalouden faktisiin bruttotuloihin. Onnellisuus kasvaa tulojen myötä ja rahan puute vähentää onnellisuutta. Tarkkaan ottaen raha ei kuitenkaan aiheuta onnea, vaan luo edellytyksiä hyvinvoinnille, jota syntyy yksilön oman toiminnan kautta.

Neljä vinkkiä: miten voi varustautua onneen ja varautua huoliin?

Suomalaiset ajattelevat melko laajalti, että omilla valinnoilla ja toiminnalla on keskeinen merkitys sille, kuinka hyvää ja onnellista elämää kukin elää. Joka toinen suomalainen on sitä mieltä, että yksilön menestyksen määrää ensisijaisesti hänen oma toimintansa ja tahtonsa, ei yhteiskunta eikä olosuhteet. Tässä vinkkejä valintoihin:

  1. Terveys on suomalaisten suurin onni ja huoli. Tulevaa voi suunnitella, mutta elämä osaa yllättää. Vakava sairaus yllättää joka viidennen suomalaisen* elämänvaiheessa, johon usein liittyy kehittyminen työuralla sekä vastuu lapsista, kodista ja arjen pyörittämisestä. Jo lyhytaikainen ansiotulon menetys tai ylimääräiset kulut sairastumisen johdosta voivat horjuttaa perheen taloudellista tilannetta, etenkin jos perheessä on pieniä lapsia tai iso asuntolaina. Lue lisää vakavan sairauden turvasta.

  2. Henkivakuutus on perheen turva. Monissa suomalaisissa perheissä autot, asunnot ja lemmikkieläimet on turvattu, mutta oma henki on suurimmalla osalla vakuuttamatta. Vain 31 % suomalaisista on vakuuttanut itsensä kuoleman varalta. Lue lisää henkivakuutuksen tärkeydestä.

  3. Tutkimusten mukaan toimeentulo on yksi huolenaihe. Huoli ei liity vain työelämään, vaan myös eläkeaikaan. Eläkeikä on Suomessa jatkuvasti nousussa ja lakisääteisen eläkkeen määrään on tehty leikkauksia. Jokaisen työikäisen kannalta on oleellista miettiä, miten toimeentulo eläkeaikana varmistetaan. Lue lisää aiheesta.

  4. Raha huolettaa suomalaisia, mutta se on samalla onnen rakennusaine. Moni suomalainen ajattelee, että sijoittaminen on vain varakkaita varten. Sijoittamisen aloittaminen on nykypäivänä helpompaa kuin koskaan, ja mahdollista pienilläkin summilla. Esimerkiksi erilaisiin rahastoihin voi sijoittaa pienilläkin kuukausisummilla. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta pitkäjänteinen sijoittaja saa tuottoa, vaikka sijoittaisikin pieniä summia kerrallaan. Lue lisää aiheesta.