Koronakriisi sai yrittäjät pohtimaan omaa taloudellista turvaansa

Yrittäjyys

Viikkokatsaus: Katkeaako kasvuyhtiöiden pitkä lento vihdoin?

Markkinakatsaus

Viikkokatsaus: Katkeaako kasvuyhtiöiden pitkä lento vihdoin?

Onko arvo-osakkeille tulossa viimein oston paikat? Näkyykö kauan odotettu suuri rotaatio jo horisontissa? Lue tämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Viikkokatsaus highlight.jpg

Onko arvo-osakkeille tulossa viimein oston paikat? Näkyykö kauan odotettu suuri rotaatio jo horisontissa?

Kasvuosakkeet ovat yliperformoineet pitkään ja teknologiasektorin vahva veto jopa kiihtyi koronapandemian aikana. Nyt ilmassa on kuitenkin merkkejä mahdollisesta käänteestä yli vuosikymmenen kestäneeseen kasvuyhtiöiden voittokulkuun suhteessa arvo-osakkeisiin.

Takana on nyt hyvin voimakas suhteellinen hintaliike ja kasvuyhtiöiden arvostustaso on historiallisesti katsottuna ennätystasolla. Tämä ei sinänsä vielä tarkoita, että edessä on käänne, mutta kasvuyhtiöiden on haasteellista jatkaa suhteellista menestystään samalla tavalla. Myös verrattuna aikaisempiin kriiseihin kuten finanssikriisiin, arvo-osakkeiden palautuminen kriisistä on ollut vielä historiallisen heikkoa. Korona on painanut arvo-osakkeiden jo ennestään matalia arvoja entisestään ja arvo-osakkeissa saattaakin olla edessä oston paikka.

Markkinoiden stressitilanteissa sykliset osakkeet ovat historiallisesti aliperformoineet suhteessa defensiivisiin osakkeisiin, ja taas stressissä toivuttaessa sykliset osakkeet ovat olleet voittajia suhteessa defensiivisiin osakkeisiin. Koronakriisistä elpymisessä myöskään sykliset osakkeet eivät ole vielä elpyneet samalla vauhdilla kuin, millä ne ovat aiemmin esimerkiksi finanssikriisistä toipuneet.

Rotaatio, eli sijoittajien varojen virtaaminen, kasvuosakkeista arvo-osakkeisiin sekä defensiivisistä osakkeista syklisiin osakkeisiin sai tärkeän lisäimpulssin pidemmän aikavälin kasvunäkymien vahvistuessa ja laventuessa positiivisten rokoteuutisten siivittämänä. Varaslähtöjää suurelle rotaatiolle on koettu aiemmin useastikin, joten lopulta vasta aika näyttää, miten tilanne tästä edistyy.

Miksi korkomarkkinoita kannattaa nyt seurata erityisesti?

Pitkä korko, kuten Saksan 10 vuoden korko, kuvastaa talouden tulevia kasvunäkymiä ja markkinoiden inflaatio-odotuksia.

Pitkien korkojen noustessa, eli kasvunäkymien kohentuessa ja inflaatio-odotusten pohjatessa sekä arvo-osakkeet suhteessa kasvuosakkeisiin että sykliset osakkeet suhteessa defensiivisiin ovat historiallisesti olleet suhteellisia menestyjiä. Pitkien korkojen nousu hillitsee toisaalta arvostuskertoimien nousua. Arvostuskertoimien nousu on ollut merkittävä tekijä kasvuosakkeiden viimeaikaiselle suhteelliselle menestykselle. Pitkiä korkoja kannattaakin seurata erityisesti nyt, sillä ne ovat niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa yksi tärkeimmistä indikaattoreista rotaation jatkumisen kannalta.

Kuukausi sitten oltiin tilanteessa, jossa Saksan valtion 10 vuotinen korko-yield oli ylimyyty. Tämän jälkeen saatiin 20 korkopisteen reaktio ylöspäin, mistä ollaan nyt jonkin verran palauduttu ja markkina on tältä osin neutraalin näköinen. Viitteitä korkojen nousuun sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa on kuitenkin ilmassa.

Miten rokoteuutiset vaikuttivat markkinoihin?

Yhdysvaltojen presidentinvaalit tulivat ja menivät. Kongressin senaatti jäi ainakin toistaiseksi republikaaneille (Georgiassa järjestetään tammikuussa lisävaalit, missä ratkaistaan lopullisesti kahden paikan kohtalo), mikä tasapainottaa valta-asemia suhteessa vaalia edeltävään markkinaodotukseen demokraattien värisuorasta. Markkinoiden näkökulmasta osittainen pattitilanne vähensi huolia Bidenin mahdollisesta liian vasemmalle kallistuvasta talouspolitiikasta. Markkinoiden huomio siirtyikin vaaleista nopeasti uutisiin koronarokotteista.

Rokoteuutiset vahvistavat markkinoiden uskoa talouden kasvuun globaalilla tasolla ja tätä kautta myös inflaatio-odotusten nousemiseen. Rokoteuutiset toivat ainakin hetkellisesti voimakkaan rotaation markkinoille. Pitkästä aikaa esimerkiksi Dow Jones nousi Nasdaqia vauhdikkaammin ja teknologiayhtiöt olivat suhteellisia häviäjiä rokoteuutisten jäljiltä.

Rokoteuutisten jälkeen on nähty myös suurta rotaatiota takaisin näihin niin sanottuihin koronahäviäjiin ja eurooppalaiset yhtiöt, joissa on yhdysvaltalaisyhtiöihin verrattuna enemmän perus- ja vientiteollisuutta, ovat olleet yhdysvaltalaisyhtiöihin nähden suhteellisia voittajia. Myös aiemmin koronan myötä hyljeksityillä kehittyvien markkinoiden osamarkkinoilla, kuten Venäjällä ja Brasiliassa on tapahtunut voimakasta suhteellista nousua rokoteuutisten ansiosta.

Koronaviruksen toinen aalto on raju – miksi markkinoilla on silti melkein liiankin rauhallista?

Koronaviruksen toinen aalto on parhaillaan käynnissä. Aalto on raju. Nyt on jo ylitetty esimerkiksi alkuvuoden pahimmat kuolleisuusluvut ja Yhdysvalloissa nähdään absoluuttisesti korkeita lukuja sairaalapotilaiden määrässä. Suhteellisesti Eurooppa on nyt koronamyrskyn silmässä ja yksittäisissä Euroopan maissa tilanne vaikuttaa huonolta.

Pahasta koronatilanteesta huolimatta viime viikko oli markkinoilla harvinaisen rauhallinen. Koronarokotteen tuomat positiiviset pidemmän aikavälin uutiset tasapainottavat nyt pandemian lyhytaikaisia negatiivisia uutisia. Markkinat tasapainoilevat nyt näiden kahden tilanteen välillä, osin senkin kautta, kumpaa laitaa esimerkiksi uutisissa kulloinkin painotetaan.

Markkinaheiluntaa ja suojan kysyntää kuvaavassa VIX-indeksissä on nähty raju lasku, kuukausitasolla melkein 40 prosenttia. Mitä korkeampi luku on, sitä hermostuneempi tilanne markkinoilla on, eli optiomarkkinoiden näkemys tulevasta markkinaheilunnasta on muuttunut huomattavasti rauhallisempaan suuntaan.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 23.11.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Marraskuu

54,5

Ma 23.11.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Marraskuu

49,4

Ma 23.11.

Iso-Britannia

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Marraskuu

52,9

Ma 23.11.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Marraskuu

55,5

Ti 24.11.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Marraskuu

92,7

Ti 24.11.

USA

Kuluttajien luottamus

Marraskuu

100,9

Ke 25.11.

USA

BKT-kasvu (n/n vuotuistettu)

Q3

33,1 %

Ke 25.11.

USA

Yksityiset tulot (k/k)

Lokakuu

0,9 %

Ke 25.11.

USA

Yksityiset menot (k/k)

Lokakuu

1,4 %

Ke 25.11.

USA

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Lokakuu

-

To 26.11.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Lokakuu

-

Pe 27.11.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Marraskuu

90,9

Lähde: Bloomberg