Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Vahva tuloskausi USA:ssa tukee osakemarkkinoita

Riskillisillä omaisuuslajeilla on ollut suhteellisen vahva kesä osakemarkkinoiden noustessa ja luottoriskilisien laskiessa yrityslainojen puolella. Vahva yritysten tuloskausi erityisesti USA:ssa tukee markkinoita, mutta myös Euroopassa tuloskehitys on menossa parempaan suuntaan. Samaan aikaan kauppasodan uhka on kasvussa, kun USA:n ja Kiinan välinen nokittelu tuontitullien kanssa jatkuu. Kiinan valuutan, juanin, viimeaikainen 10 % heikentyminen tosin taklaa tuontitullien vaikutusta, mutta pidemmän päälle massiiviset tullit tulisivat heikentämään Kiinan vientisektoria.

 

Vähäriskisten valtionlainojen korot liikkuivat kesällä pienessä vaihteluvälissä, mutta Turkin tilanteen eskaloituminen sai turvasatamakysynnän jälleen hereille elokuussa. Yritysmaailmassa vuoden toisen neljänneksen tulosraportointi sujui USA:ssa hämmästyttävän hyvin. Yritysten tuloskehitys sai vauhtia yritysveron laskusta alkuvuonna, mutta myös myynnin kasvu on kehittynyt suotuisasti. Toisen neljänneksen yhteydessä raportoidut myynnin kasvuluvut ovat olleet jopa +10 prosenttia S&P 500 –yhtiöillä. Talous käy kuumana kaikilla sylintereillä työttömyysasteen laskiessa, mutta edelleenkään inflaatio ei ole osoittautunut keskuspankille ongelmaksi. Euroopassa tuloskasvuksi on raportoitu selvästi rauhallisempaa, n. +5 %:n tasoa, joka on kuitenkin parempi kuin mitä Q1:sen nollatuloskasvu antoi odottaa. Tilanne on siis menossa hiljalleen parempaan suuntaan myös Euroopassa, mutta kauppapolitiikan tilanteen muuttuminen tuontitullien myötä on johtanut nyt mm. Saksassa tulosennusteiden laskuun.

EMD –markkinat paineessa Turkin tilanteen myötä

Euroopan korkomarkkinoilla nähtiin vain vähäistä heiluntaa kesällä. Valtionlainojen korkotaso pysyi kohtalaisen kapeassa vaihteluvälissä, vaikka Italian korot hieman nousivat jälleen heinäkuun lopussa maan budjettineuvottelujen vuoksi.

Turkin tilanne on valitettavasti eskaloitumassa. Maan talouden perusfundamenttien huono asetelma on ollut tiedossa jo pitkään, ja nyt tuontitullit sekä poliittinen kädenvääntö USA:n kanssa ovat katkaisemassa kamelin selän. Maan vaihtotase on 6 % alijäämäinen, ja dollareiden tarve (jopa EM-kontekstissa) on suuri, sillä dollarivelkaa on paljon myös yrityksillä. Näin ollen liiran nopea ja massiivinen heikentyminen aiheuttavat hankaluuksia, sillä ulkomaan valuutan velkojen hoito häiriintyy samassa suhteessa. Turkki ja Argentiina ovat selvästi EMD-alueen heikoimmat lenkit, ja Argentiina hakikin jo aiemmin tänä vuonna etupainotteisesti IMF:n tuki-pakettia. Turkki itsessään ei välttämättä saa aikaan merkittävää globaalia kriisiä, mutta EMD-sijoittajien (emerging market debt) mahdollinen poistuminen laajemmin kasvumarkkinoiden kor-komarkkinoilta tuo heijastusvaikutuksia.

Vaikka pohjainflaatio on euroalueella vielä matalalla, alkaa yksittäisiä nousuja näkyä. Ranskassa vuositason inflaatio oli heinäkuussa jo +2,3 % ja koko euroalueella +2,1 %. Silti ensimmäistä EKP:n koronnostoa saadaan näillä näkymin odotella vuoden 2019 syksyyn, jota ennen tase-elvytysohjelma ajetaan alas. Korkotason globaali nousu on odotuttanut itseään käytännössä kaikkialla muualla kuin USA:ssa, eikä lähitulevaisuudessa ole näkyvissä suuria muutoksia tähän.

 

Vahva Q2:n tuloskausi USA:ssa

Alkuvuoden aikana yritysten tuloskasvu on ollut vahvaa erityisesti USA:ssa. Verouudistuksen myötä yritykset ovat myös rynnänneet kotiuttamaan ulkomaan voittojaan Yhdysvaltoihin, aivan odotusten mukaisesti. Kiinan paikallisosakemarkkinoilla (CSI 300) on nähty voimakasta kurssilaskua (vuoden alusta -12,7 %) Yhdysvaltojen tuontitullien alkaessa himmentää tunnelmia. Syyskuussa USA:n on määrä lisätä tulleja kiinalaisille tuotteille USA:han, ja toistaiseksi neuvottelut kaupan tasapainottamiseksi maiden välillä eivät ole käytännössä edenneet kesällä mihinkään. Todennäköisyys kauppasodan eskaloitumiselle on siis kasvamassa.


Tuloskausi on osoittautunut jälleen odotettua vahvemmaksi USA:ssa. S&P 500 –yhtiöiden tuloskasvu viime vuoden Q2:seen nähden on ollut jälleen jopa +26 prosenttia, myynnin kasvun oltua jopa +10 %:a. Alkuvuoden yritysverotuksen lasku siivitti Q1:stä, ja nyt ollaan enemmän vahvan reaalitalouden tukemina. Euroopassa Q2:sen tuloskausi on ollut Yhdysvaltojen nousua selvästi rauhallisempaa, kun tuloskasvuksi Stoxx 600 –yhtiöillä on raportoitu n. +5 %:a. Se on kuitenkin selvästi parempi kuin mitä Q1:sen nollatuloskasvu antoi odottaa. Firmoilla on siis Euroopassakin positiivinen tilanne päällä, jota vastaan markkinoilla nyt käsillä olevaa eurooppalaisen talouskasvumomentin pientä hiipumista peilataan.


USA:n käynnistämä tuontitullien sarja on saanut ensimmäiset reaktiot yrityksiltä, kun mm. Daimler varoitti tuloksestaan, ja Osram kertoi heikentyvistä näkymistä juuri autoteollisuudessa. Markkinoilla onkin ryhdytty vähitellen hinnoittelemaan kursseihin kauppasodan eskaloitumisen riskiä, ja tulosennusteita on juuri mm. Saksassa ja EM-alueella laskettu tähän mennessä raportoitujen tulosten perusteella. Kokonaisuutena osakkeet tarjoavat kuitenkin, taloussyklin edetessä ja tuloskasvun näyttäessä hyvältä, edelleen mielestämme suhteellisesti paremmat edellytykset arvonnousulle kuin matalariskiset korkoinstrumentit.

Vaihtoehtoisten sijoitusten osalta ei merkittävää uutta ole käsillä. Riskittömän korkotason mataluus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun tämä sopiikin hyvin.


Eurooppalaisissa private debt – rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä ei ennen alkuvuotta 2018 ollut tilastojen valossa merkittävästi kasvanut aiemmin nähtyjä tasoja korkeammaksi, mutta tämä kehitys on muuttunut, ja ns. kuivan ruudin määrä on kasvanut merkittävästi ollen nyt selvästi korkeammalla tasolla. Kokonaisuutena markkinatilanne on mielestämme edelleen suotuisa private debt - sijoittamiselle pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta erityisesti verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin.

 

Private equity – markkinoilla puolestaan arvostustasot ovat kaikkien aikojen huipputasoilla. Viimeksi vuonna 2006 - 2007 näillä arvostustasoilla käynnistettyjen private equity –rahastojen tuottokehitykset jäivät vaatimattomiksi finanssikriisin iskettyä markkinoille 2008. Tällä hetkellä private equity –rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä on kaikkien aikojen ennätystasolla, ja olemmekin tehneet uusia sijoituksia erittäin selektiivisesti.

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason johdosta kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti.
 

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus sähköpostiisi

Saat linkin sähköpostiisi, kun tuore Markkinakatsaus-video on katsottavissa.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessä käsittelemme muun muassa sijoittamista, työelämän aiheita sekä omaa arkea ja riskeihin varautumista.