Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Yrityksillä ennätysvahva tuloskausi USA:ssa

Talouskasvu jatkuu vahvana maailmalla ja tälle vuodelle ennakoidaan +3,7 %:n bkt-kasvua. Aasiassa kasvu on jopa hieman kiihtymässä ja USA:ssa ollaan täystyöllisyystilanteessa. Euroopassakin kasvu on hyvässä vauhdissa ja yltänee n. +2,3 %:iin tänä vuonna. Viimeaikainen dollarin vahvistuminen ja korkojen nousun jatkuminen USA:ssa on kuitenkin kasaamassa pilviä monen alijäämäisen EM-maan ylle. Yrityksillä länsimaissa menee kuitenkin edelleen vahvasti ja USA:ssa Q1-tuloskausi on ollut jopa historiallisen vahva – tuloskasvu vuoden takaiseen nähden on ollut jopa +23 %.

Tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistukset starttasivat huhtikuussa ja keskimäärin USA:ssa tuloskasvu on ollut huimat n. +23 % viime vuoden vastaavaan nähden. Samaan aikaan ensimmäisen vuosineljänneksen bkt:n kasvuksi kirjattiin +2,3 % USA:ssa, joka oli linjassa ennusteiden kanssa. Euroopan bkt-kasvu jäi Q1:llä +0,4 %:iin, mutta tälle vuodelle ennakoidaan edelleen n. +2,3 %:n kasvua. Tuloskausi on ollut USA:ta vaisumpi Euroopassa, kun tuloskasvuksi on kirjattu n. +5 %. Kehittyvillä markkinoilla tuloskasvu Q1:llä vuoden takaiseen nähden on ollut n. +14 %. Fakta on, että näin vahva tuloskausi USA:ssa jäänee historiaan yhtenä parhaista.
 

Tuottokäyrissä USA:n ja euroalueen välillä eroavaisuuksia

Euroalueen kasvu on jatkunut kohtalaisen vahvana Q1:llä. Saksassa bkt:n kasvu oli +0,3 % ja Suomessa jopa positiivisesti yllättänyt +1,1 %, vieden vuositason kasvun +3,1 %:iin. EKP:n elvyttävä politiikka tukee talouksia ja pitää rahoituskustannuksia matalina, mikä auttaa myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Euroopassa korkojen nousu ei ole vielä materialisoitunut, kuten USA:ssa, joten korkoriskin hallintaan tulee mielestämme kiinnittää huomiota.

 

Markkinoilla pidetään silmällä tällä hetkellä tarkasti USA:n valtionlainojen korkojen nousun lisäksi ns. tuottokäyrän tasaantumista. Aikaisemmissa taloussykleissä se on ollut yksi tarkimpia indikaattoreita tulevasta talouden taantumasta. Inflaatio-odotukset ovat vielä verrattain maltillisia, mutta palkkakehitys ja raaka-aineiden hintojen nousu povaa inflaation nousua USA:ssa.

 

Euroalueella yritysten luottamusindeksi oli huhtikuussa tasolla 55,2 joka on edelleen hyvin linjassa +2,5 %:n bkt:n kasvun kanssa. Inflaation olemattomuus euroalueella on tällä hetkellä se seikka, joka pitää EKP:tä edelleen elvyttävällä kannalla. Huhtikuussa euroalueen inflaatiovauhti oli vain +1,2 %.
 

Tuloskausi ennätysvahva USA:ssa

Kevään aikana osakemarkkinoiden hintaheilunta on kasvanut, ja myös eri pörssien välille on muodostunut selviä tuottoeroja. Siinä missä viime vuonna kurssikehitys oli hyvin yhtenäistä, on nyt mm. Euroopan sisällä jo merkittäviäkin eroja. Kehittyvillä markkinoilla tuloskasvu on ollut hyvää ja Q1:sen tuloskasvuksi on kirjattu n. +14 %.

 

Vuoden ensimmäisen neljänneksen tulokset on kutakuinkin nyt raportoitu USA:ssa. Tuloskasvu on ollut koko tämän taloussyklin vahvinta, kun osakekohtainen tulos on parantunut S&P 500 -yrityksillä yhteenlaskettuna jopa +23 % viime vuoden Q1:seen verrattuna. Yritysverotuksen lasku tullee siivittämään tuloskasvuprosentteja tälle vuodelle USA:ssa, mikä sitten näkyy kohonneena rimana ensi vuonna. Euroopassa sitä vastoin tuloskasvu on jäänyt +5 %:iin viime vuoden Q1:seen nähden, mutta firmat ovat luottavaisempia tulevaisuuteen kuin aiemmin tässä taloussyklissä.

 

Osakkeiden arvostustaso on USA:ssa hieman maltillistunut alkuvuoden aikana. Yritysten omien osakkeiden takaisinostot ovat tässäkin noususyklissä olleet merkittävä osakemarkkinoita tukeva tekijä, ja ostot jatkuvat edelleen. Lyhyet korot alkavat olla lähellä S&P 500 -indeksin osinkotuottotasoja, mutta omien osakkeiden takaisinostojen (ja niiden mitätöimisen) jälkeen oikaistu osinkotuottotaso on vielä valtionlainatuottoa parempi USA:ssa.
 

Vaihtoehtoisten sijoitusten osalta ei merkittävää uutta ole käsillä. Riskittömän korkotason mataluus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun tämä sopiikin hyvin.


Eurooppalaisissa private debt -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä ei ole tilastojen valossa edelleenkään kasvanut merkittävästi. Sijoituskapasiteetin määrässä ollaan edelleen vuoden 2015 lopun tasoilla. Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt -markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajakunnalle uusia mahdollisuuksia. Kokonaisuutena markkinatilanne on mielestämme edelleen varsin suotuisa private debt -sijoittamiselle pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta, erityisesti verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin.

Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot alkavat olla kaikkien aikojen huipputasoilla. Viimeksi vuosina 2006 ja 2007 näillä arvostustasoilla käynnistettyjen private equity -rahastojen tuottokehitykset jäivät vaatimattomiksi finanssikriisin iskettyä markkinoille 2008. Tällä hetkellä private equity -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä on kaikkien aikojen ennätystasolla ja olemmekin tehneet sijoituksia erittäin selektiivisesti. Sijoituksia on tehty vain niihin markkinan osiin, joissa näkemyksemme mukaan on vähemmän kilpailua. Esimerkiksi perinteisten buyout-sijoitusten sijaan olemme tehneet sijoituksia pohjoismaisiin kasvurahastoihin, Samoin, jos koemme, että managerilla on poikkeuksellista kykyä tehdä onnistuneita sijoituksia vaikeammassakin ympäristössä.

 

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason johdosta kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti.
 

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus-lähetys

Saat sähköpostiisi linkin, kun uusi Markkinakatsaus-tallenne on katsottavissa.

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.