Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus Live -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Markkinakatsaus: Talouskasvu jopa kiihtymässä Euroopassa

Riskilliset omaisuuslajit ovat tuottaneet hyvin alkuvuonna eikä toukokuu tehnyt tästä poikkeusta.

Osakkeet ja yrityslainat kallistuivat hyvin menneen ensimmäisen kvartaalin tuloskauden jälkitunnelmissa. Talouden indikaattorit ovat mukavasti vihreällä Euroopassa, mutta USA:ssa ja Kiinassa on havaittavissa pientä hiipumista yritysten luottamusindekseissä. USA:n ensimmäisen kvartaalin pehmeiden bruttokansantuotelukujen (+1,2 %) jälkeen kotitalouksien ja yritysten luottamuslukuja seurataan nyt tarkasti. Euroopassa talousdata jatkaa kuitenkin vahvana suhteessa odotuksiin ja myös itse tasot ovat paremmalla mallilla – tämän vuoden bkt-ennuste euroalueelle on +1,7 %. Yritysten tulosparannukset ensimmäisellä vuosineljänneksellä vuoden takaiseen nähden olivat merkittäviä, mikä on myös hinnoiteltu osakekursseihin.

Säilytämme osakemarkkinoiden neutraalin suosituksemme ja allokaatiopainot salkuissamme kesäkuulle lähdettäessä. Eurooppalaisten osakkeiden lievä ylipaino säilyy ja korkosijoitusten osuus pysyy neutraalissa. Emme tee siis merkittäviä muutoksia tässä kohtaa vuotta.

- Korot: pidämme korot neutraalissa painossa.
- Osakkeet: pidämme osakkeet neutraalissa painossa.
- Vaihtoehtoiset sijoitukset: pidämme vaihtoehtoiset sijoitukset lievässä ylipainossa.

Korkotaso pysyi jotakuinkin paikoillaan toukokuussa niin USA:ssa kuin Euroopassakin.

Euroopan keskuspankki ei halua toistaiseksi signaloida tarkemmin superelvytyksen alasajon aikataulusta – arvioimme tämä kuitenkin tapahtuvan loppuvuonna. Ensimmäiset koronnostot EKP:lta on markkinoilla nyt hinnoiteltu vuoden 2018 loppuun. USA:ssa seuraava ohjauskoronnosto saadaan näkemyksemme mukaan jo nyt kesäkuussa. Vahvat työllisyysluvut ruokkivat palkkainflaatiota (n. +3 % vuositason nousussa tällä hetkellä), joten Yhdysvaltain keskuspankki Fedillä ei ole syytä pitää nykyisenkaltaista elvytystä päällä.

Fedin taseen pienentäminen onkin seuraava isompi kommunikoitava asia markkinoille. Fedin taseesta erääntyvien joukkolainojen tilalle ei enää ostettaisi uusia lainoja, ja siten rahoitusmarkkinoiden kanavien kautta rahapolitiikka kiristyy asteittain seuraavien vuosien aikana valtion- ja muiden joukkolainojen korkojen noustessa.

Uusemissioita on Pohjoismaissa ja Euroopassa nähty roppakaupalla toukokuussa. EKP:n tukiostot lisäävät lainakysyntää kuten myös oikeiden yrityslainasijoittajien negatiivisella korolla olevat, taskussa polttavat käteiset. Samalla yritykset haluavat lukita rahoitustaan äärimmäisen matalilla korkotasoilla vuosiksi eteenpäin. 

Osakemarkkinat jatkoivat tämän vuoden nousutrendiään oikeastaan kaikilla päämarkkinoilla

Länsipörsseissä eurooppalaisten osakkeiden nousu jatkui USA:ta vahvempana laajan Stoxx 600 -indeksin noustua vuoden alusta +9,8 %. Vastaavasti USA:ssa S&P 500 tuotti +8,7 %, mutta jos eurosijoittajalla ei ole ollut dollareita suojattuna, on tuotto jäänyt +1,1 %:iin dollarin tämän vuoden heikkenemisen johdosta. Rahavirrat osakemarkkinoilla ovat edelleen nettona Eurooppaan päin ja Ranskan presidentin vaalien jälkeen ne jopa hieman vahvistuivat.

Kehittyvien markkinoiden osakkeissa on ollut vahvaa kehitystä alkuvuonna (MSCI EM +12,9 %), mutta toukokuussa kehittyvillä markkinoilla perinteinen poliittinen riski alkoi toteutua Brasiliassa (kuukaudessa -4 %) presidentin korruptiosyytösten myötä. Isossa kuvassa Kiinan velkaantumisvauhtiin liittyvät huolet ovat kuitenkin merkittävimpiä uhkakuvia kehittyvillä ja samalla globaaleilla osakemarkkinoilla. Moody´sin Kiinan luottoluokituksen lasku toukokuussa on vain pieni signaali kasvavasta isosta makro-ongelmasta. Toistaiseksi Kiinassa talouden toimijoiden velkaantuminen (yhteensä n. 260 % per bkt) on pysynyt sijoittajien toleranssissa, mutta kysymys kuuluu, kuinka kauan.

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-17, pe 8-16

Tilaa Markkinakatsaus-lähetys

Saat sähköpostiisi linkin, kun uusi Markkinakatsaus-tallenne on katsottavissa.

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.