Aika on rahaa – mutta onko taloutesi valmis eläkepäiviä varten?

Paljonko eläkekertymäsi on tällä hetkellä? Kysymys, jonka kuulee harvoin, ja johon yhä harvempi osaa vastata. Kertyneen eläkkeen määrä saattaa kuitenkin joskus yllättää, joten taloudellinen varautuminen tulevaisuuteen kannattaa.

Kuva: Anne Nygård, Unsplash

Ajatus eläkepäivistä saattaa herättää monenlaisia tunteita – innostusta, jännitystä, iloa tai jopa pelkoa. Eläkkeelle jääminen on suuri siirtymäriitti, jonka myötä on aika aloittaa uusi arki.

”Eläkepäiviä ei voi elää etukäteen, mutta taloudellinen varautuminen niihin on hyvä aloittaa ajoissa”, korostaa Mandatumin eläkepäällikkö Tuomas Korkeamäki.

Eläkkeellä aikaa on usein yhtäkkiä huomattavasti enemmän kuin työelämässä. Sitten eläkkeellä -ajatusmaailma tuntuu olevan yleinen nykyajan hektisessä yhteiskunnassa. Eläkepäivät saattavatkin tarjota erinomaisen mahdollisuuden toteuttaa pitkäaikaisia haaveita ja käyttää enemmän aikaa omien mielenkiinnonkohteiden parissa.

Samalla, kun eläkkeelle jäädessä vapaa-aika kasvaa huomattavasti, käytettävissä olevat tulot voivat laskea merkittävästikin. Taloudellinen varautuminen tulevaisuuteen siis kannattaa.

Tiedätkö oman eläkkeesi määrän?

Vaikka eläkkeelle jääminen saattaa erityisesti eläkeiän lähestyessä pyöriä mielessä useinkin, voi taloudellinen varautuminen niitä varten jäädä vähäisemmälle huomiolle.

”Työeläkettä karttuu vuosittain, eikä vanhuuseläkkeen tulevan ajan karttumaa voi tietää varmuudella. Eläkkeelle jäätäessä tulot voivat pienentyä jopa puoleen aikaisemmasta, mikä voi vaatia muutoksia kulutustottumuksissa”, toteaa Korkeamäki.

Eläketurvakeskuksen (ETK) tilastojen mukaan suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke vuonna 2022 oli 1 845 euroa. Lähes 70 prosenttia suomalaisista saa kuukausittaista eläkettä alle 2 000 euroa.

Muutos ansiotyöstä saatuihin palkkatuloihin verrattuna saattaa siis olla suuri.

Lue myös: Tiesitkö nämä 8 faktaa eläkkeestä?

Eläkkeen määrä voi myös vaihdella huomattavastikin eläkkeensaajien välillä. Samalla, kun miehet ansaitsivat viime vuonna eläkettä keskimäärin 2 070 euroa kuukaudessa, oli naisten keskieläke noin viidenneksen vähemmän, 1 658 euroa kuussa. Ero naisten ja miesten eläkkeiden välillä kaventuu hitaasti, ja se on ETK:n mukaan kaventunut noin kaksi prosenttiyksikköä edellisen kymmenen vuoden aikana.

Keskimääräisten eläkkeiden määrissä on myös alueellisia eroja. Suurimmat eläkkeet maksetaan yleensä Uudellamaalla, jossa keskieläke viime vuonna oli 2 177 euroa. Pienimpiä eläkkeet olivat puolestaan Etelä-Pohjanmaalla, keskimäärin 1 607 euroa.

”Esimerkiksi asumisen kuluissa on alueellisia eroja. Merkityksellistä on kuitenkin jokaisen oma tilanne. Omaa työeläkekarttumaa kannattaa seurata vuosittain. Se on tärkeää tietojen oikeellisuuden varmistamisessa ja oman varautumisen suunnittelemisessa”, muistuttaa Korkeamäki.

Voit tarkistaa tähän mennessä kertyneen työeläkkeesi määrän omasta työeläkelaitoksestasi tai verkossa osoitteessa https://www.tyoelake.fi/tyoelakeote/.

Varautuminen tulevaisuuteen kannattaa

Eläkkeen määrään voi kuitenkin vaikuttaa myös itse, sillä työeläke on sitä suurempi mitä pidempään työskentelee. Myöhentämällä omaa eläkkeelle jäämistä eläkkeen määrä kasvaa, kun työssäolosta kertyy lisää työeläkettä. Eläkepotin kasvattaminen onnistuu myös kartuttamalla lykkäyskorotusta.

”Kun työntekijä lykkää eläkkeelle jäämistä, tehdään hänen eläkkeeseensä 0,4 prosentin lykkäyskorotus jokaiselta kuukaudelta, jolla hän siirtää eläkkeelle jäämistään alimman eläkeikänsä jälkeen”, kertoo Korkeamäki.

(Artikkeli jatkuu.)

 

Elämänmuutokseen voi varautua myös itse ennakoivasti jo työuransa aikana säästämällä ja sijoittamalla. Myös tällöin pitkäjänteinen sijoittaminen ja ajoissa aloittaminen ovat hyödyksi, sillä korkoa korolle -ilmiö on myös eläkesäästäjän ystävä.

Korkoa korolle -ilmiössä korkoa kertyy sekä säästetylle rahamäärälle että koroista saaduille tuotoille. Tämän ansiosta säästetty rahamäärä ja sille maksettava korko kasvavat molemmat ajan myötä. Ajoissa aloittaminen kannattaakin, sillä korkoa korolle -ilmiön parhaat hyödyt saa yleensä irti ajan myötä, kun myös maksettujen korkojen euromäärä kasvaa kertyneen säästösumman kasvun ansiosta.

Taloudellinen varautuminen eläkepäiviin kannattaa myös siksi, että iän karttuessa myös erilaiset sairaudet voivat yllättää aiempaa suuremmalla todennäköisyydellä. Vaikka moni on varautunut mahdollisiin sairauksiin esimerkiksi ottamalla erillisen vakuutuksen vakavan sairauden varalle, näiden vakuutusten voimassaolo usein lakkaa vakuutetun ylitettyä tietyn vakuutusehdoissa määritellyn iän. Tällöin omat säästöt voivat tuoda turvaa epävarmassa tilanteessa.

Mandatumin eläkelaskurilla selvität helposti arvion tulevan eläkkeesi määrästä ja mahdollisesta tarpeesta lisäsäästöille.