Osittainen vanhuuseläke antaa joustoa viimeisiin työvuosiin

Viihdytkö nykyisissä töissä? Kaipaatko lisää vapaa-aikaa? Tekisikö mieli jotain ihan muuta? Ehkä haluat perustaa oman yrityksen? Kuusikymppisenä on juuri oikea hetki pysähtyä miettimään omia toiveita ja mahdollisuuksia. Keskustele avoimesti myös työnantajasi kanssa.

Viihdytkö nykyisissä töissä? Kaipaatko lisää vapaa-aikaa? Tekisikö mieli jotain ihan muuta? Ehkä haluat perustaa oman yrityksen? Kuusikymppisenä on juuri oikea hetki pysähtyä miettimään omia toiveita ja mahdollisuuksia. Keskustele avoimesti myös työnantajasi kanssa.

Avaa OVE

Jos haluat keventää viimeisiä työvuosia, tarjolla on OVE eli osittainen vanhuuseläke 61-vuotiaasta alkaen.

OVEa voi saada aloitusiästä riippuen vajaa puolet (50 %) tai neljänneksen (25 %) eläkkeestä, joka siihen mennessä on kertynyt. OVE on ikään kuin ennakkoa omasta tulevasta eläkkeestä, jota se hieman pienentää.

OVE on työnteon suhteen hyvin joustava. Voit jatkaa entiseen tapaan, lyhentää työaikaa enemmän tai vähemmän tai vaikka lopettaa kokonaan. Otat vaikka 50 prosentin OVEn, mutta sovit vain viidenneksen lyhennyksen työaikaan, jolloin tulotasosi jopa hiukan nousee. Sama jousto koskee yrittäjää.

Pyöritä laskureita

Verkosta löydät monia laskureita, joilla voit tutkia vaihtoehtoja. Tässä esimerkki: 1958 syntynyt Tarja tienaa nyt 6000 euroa kuussa ja eläkettä on karttunut lähes 3000 euroa. Jos hän jatkaisi täysillä 64-vuotiaaksi, eläke olisi 3200 euroa. Jos hän 61-vuotiaana ottaa 50 prosentin OVEn ja puolittaa työaikansa, OVE olisi suuruudeltaan 1235 euroa ja eläke 64-vuotiaana 2840 euroa. 3 vuotta lyhyttä päivää ja OVEa alentaisi siis hänen eläkettään 360 eurolla kuussa.

62-vuotiaana otettu OVE olisi 1350 euroa, 63-vuotiaana 1470 euroa. Tarja voi järjestelmän  puolesta valita juuri haluamansa työnteon ja osaeläkkeen yhdistelmän. Työnantajalla taas on velvollisuus pyrkiä järjestämään hänelle osa-aikaista työtä.

Mitä enemmän vähentää työaikaa, sitä enemmän tietysti tulot ja tuleva eläke alenevat, mutta myös verot kevenevät. Jokainen kuukauden myöhennys OVEn aloituksessa korottaa Tarjan esimerkissä sekä OVEa että tulevaa eläkettä kympin verran kuussa. Mahdollista on myös lopettaa nykyinen työ kokonaan ja käyttää OVE starttirahana eläkevuosien yrittäjyyteen tai perusturvana keikkatulojen rinnalla.

Selvitä, mitä muut tekevät

OVE tuli viime vuonna osa-aikaeläkkeen tilalle ja on ollut selvästi suositumpi. Siihen tarttui vuonna 2017 heti yli 10 000  työntekijää ja yrittäjää. Suurin osa on ottanut täyden 50 prosentin OVEn. Yli puolet OVEn ottaneista on jatkanut työntekoa  entiseen tapaan, kolmannes vähentänyt ja yksi kymmenestä lopettanut kokonaan. Entä eläkeiässä? Nykyisin vajaa viidennes jatkaa työntekoa muodossa tai toisessa.

Muista verottaja

Pidä mielessä verotus. Nyrkkisääntö on, että palkan ja eläkkeen yhdistelmästä menee hieman vähemmän veroa kuin yhtä suuresta palkka- tai eläketulosta yksinään.

Tarjan esimerkissä 6000 euron palkasta vero on 39,9 prosenttia ja nettotulo 3600 euroa  kuussa. Puolipäivätyö + 50 % OVE -yhdistelmässä bruttotulo on (3000+1235) 4235 euroa, veroprosentti enää 33,2 ja netto 2830 euroa. Jos Tarja ottaisi OVEn palkan päälle, bruttotulo olisi (6000+1235) 7235 euroa, veroprosentti 41,6 ja nettotulo 4225 euroa.

Jatka parhaalla mahdollisella tavalla

Entä kun olet siirtynyt eläkkeelle? Miten silloin kannattaa myydä omaa työpanostaan?

Verokortilla. Kevein tapa on työskennellä verokortilla, jolloin työnantaja hoitaa muodollisuudet. Sopii varsinkin, jos teet lähinnä keikkoja tai osa-aikatöitä vanhalle työnantajalle.

Kevytyrittäjänä. Jos töitä on enemmän ja eri suuntiin, kevyt  vaihtoehto on toimia laskutuspalvelun kautta. Palvelu hoitaa ennakkoverot ja maksut, ottaa välistä oman siivunsa ja tilittää sinulle nettopalkan.

Toiminimellä. Jos haluat eläkkeellä myydä työpanoksesi oman yrityksen nimissä, voit perustaa toiminimen ja ryhtyä liikkeen- ja  ammatinharjoittajaksi. Hoidat itse talousasiasi tai käytät tilitoimistoa. Toiminimeä koskevat kevyemmät kirjanpidon ja verobyrokratian säädökset kuin osakeyhtiöitä. Tulot verotetaan eläkkeen päälle tienattuna ansiotulona, kun ensin on vähennetty kulut ja 5 prosentin yrittäjävähennys.

Veroa eläkkeen päälle ansaituista vuosituloista menee kaikissa kolmessa vaihtoehdoissa noin 15 000 euroon asti suunnilleen kolmannes, minkä jälkeen prosentti alkaa kivuta kohti 50:tä.

Osakeyhtiössä. Yhtiön perustamista – yksin tai yhdessä – kannattaa miettiä, jos ostaa tai myy muutakin kuin omaa työpanostaan ja toimintaan kohdistuu isompia taloudellisia riskejä.

Jaa artikkeli