Kaupunki on kiihdyttämö

Työmotivaatioon pätee sama sääntö kuin c-vitamiiniin.

Kaupungistumisen kiihtymistä on vaikea olla huomaamatta. Suomessa aluekeskukset kiihdyttävät maassamuuttoa ja tuottavuus kiinnittyy entistä tiukemmin urbaaniin elämänmenoon.

Ilmiö on globaali. Kaupungit vastaavat tuottavuudesta kaikissa maailman kolkissa. Kyse ei ole siis sattumasta, vaan kaupungin ideassa ja perusolemuksessa täytyy olla jotain, joka kiihdyttää tuottavuutta.

Kaupungin idea kannattaa pitää mielessä, kun työpaikalle haetaan lisää luonnollista tuottavuutta. Kaupungit koostuvat työpaikoista, joten olisi erikoista, jos tuottavan työpaikan idea ei mitenkään muistuttaisi kaupungin vastaavaa.

Ilkka Halava

Kaupungin ideaan ovat universaalisti kuuluneet työnjako, sosiaalisuus, ei-luonnollisuus, kauppapaikalla tapahtuva vaihto, resurssien keskittyminen, huokoiset rajat ja ärsykkeet. Jos työnjako on olennaista, ei kannata jatkuvasti palkata itsensä kaltaisia työnhakijoita, vaikka he vaikuttavat hyviltä tyypeiltä.

Sosiaalisuus ja kontaktien runsaus toteutuvat kaupungissa, mutta eivät vankilamallisissa työpaikoissa. Monitoimitilan tärkeimmät paikat muistuttavat toreja. Koppikonttorin ja vankisellin idea on sama: joku suorittaa aikarangaistusta kopissa ja vartija päivystää käytävällä.

Luonnontilainen ihminen alistuu viettiensä vietäväksi. Kaupunki edustaa ei-luonnollista tilaa, joka perustuu sääntöihin, sopimuksiin ja yhteisyyttä lisääviin rituaaleihin. Työpaikalla tavat, juhlat, palkinnot, firmajoukkueet, rennot perjantait ja vaikkapa virheille skoolaaminen edustavat samaa ei-luonnollista. Lyhytnäköinen johtaja siivoaa kulukuurihuumassa yleensä juuri kaiken tämän, jota ilman kaupunki olisi vain kustannuspaikkojensa karu funktiokokoelma.

Kaupunki on ollut alusta alkaen vaihdon keskus, kauppapaikka. Siksi on erikoista, ettei työpaikoilla tehdä enempää keskinäisen vaihdon eteen.

Miltä tuntuisi, jos työpaikalla työntekijät vaihtaisivat basaarihengessä keskenään dokumenttejaan, ideoitaan, aineistojaan, kontaktejaan ja osaamistaan? Tällaista basaaria on kuitenkin vaikea kuvitella työpaikalle, jonka seinällä kyltin teksti ehdottaa hiljaisuutta ja työkaverin työrauhan palvomista. Yt-neuvottelujen pelossa moni piilottaa varmuuden vuoksi omat kultamunansa, jotta niiden pelastusvoima on tosipaikan tullen tallessa.

Kaupunki on luonteeltaan merkittävä resurssikeskittymä, jossa resursseja on saatavissa helposti. Toisin on niillä työpaikoilla, joissa junamatkat ja lyijykynät edellyttävät ennakkotilausjärjestelmän osaamista ja pomon hyvää tuulta.

Kaupunkiin voi tulla ja sieltä voi lähteä ilman rajamuodollisuuksia, sillä kaupungin rajat ovat huokoisia. Yrityksissä taas voi vastaanottotiskillä kohdata vartiointiliikkeen edustajan, joka tarkastaa henkilöllisyyden ja valvoo sekä saapumista että poistumista silmä kovana. Tosin aina ei voi olla varma, valvotaanko ovella vieraiden hallittua tuloa vai oman väen pysymistä sisällä.

Kaupunki vilisee ärsykkeitä. Myös työmotivaatio vaatii säilyäkseen jatkuvaa ärsykkeiden virtaa. Siksi siihen pätee sama sääntö kuin c-vitamiiniin: eilisen vitamiinit eivät auta enää tänään.

Kaupunki tuottaa kasvua rennolla otteella, pakottamatta. Tätä voisi kutsua luonnolliseksi tuottavuudeksi, johon me ihmisetkin lähtökohtaisesti pyrimme.

Työpaikallakin kannattaa katsoa käyttöohjetta, varsinkin näin murrosaikana. Mielellään hyvän sään aikana eikä vasta sitten, kun savu on hälvennyt. 

Jaa artikkeli