Helsingin Satamassa saadaan nyt parempia palkkioita

Moni työnantaja jakaa osan yrityksen menestyksestä sen tekijöille, henkilöstölle. Näin on tehnyt jo yli 20 vuoden ajan myös Helsingin kaupungin omistama Helsingin Satama Oy. Tämän vuoden alusta jokainen sataman työntekijä on voinut laittaa palkkionsa henkilöstörahastoon kasvamaan. Rahaston avulla tarjotaan työntekijöille mahdollisuus säästää esimerkiksi eläkeaikaa, sapattivapaata tai muita omia haaveita varten, henkilöstöpäällikkö Päivi Huttunen kertoo.

Moni työnantaja jakaa osan yrityksen menestyksestä sen tekijöille, henkilöstölle. Näin on tehnyt jo yli 20 vuoden ajan myös Helsingin kaupungin omistama Helsingin Satama Oy. Tämän vuoden alusta jokainen sataman työntekijä on voinut laittaa palkkionsa henkilöstörahastoon kasvamaan. Rahaston avulla tarjotaan työntekijöille mahdollisuus säästää esimerkiksi eläkeaikaa, sapattivapaata tai muita omia haaveita varten, henkilöstöpäällikkö Päivi Huttunen kertoo.

Kun hyvistä tuloksista saa ansaitsemansa palkkion, monet haluavat rahansa heti käteen. Mutta entä jos laittamalla palkkiosi henkilöstörahastoon voisit saada nykyistä enemmän euroja ja samalla säästää tulevasuuttasi varten?

Helsingin Satama perusti 170 työntekijälleen viime vuoden lopussa henkilöstörahasto Horisontin. Henkilöstörahaston, toiselta nimeltään Palkkiorahaston, etuna on, että rahastoon sijoitettaessa työnantajan ei tarvitse maksaa palkkioista palkan sivukuluja eikä työntekijän veroja.

”Helsingin Sataman tulospalkkiojärjestelmää kehitetään jatkuvasti, ja henkilöstörahasto tarjosi tavoitteisiimme sopivan ja uuden, kiinnostavan ulottuvuuden. Selkeimpänä hyötynä on, että pystymme sitä kautta maksamaan työntekijöille aiempaa suurempia palkkioita, mikä lisää tulospalkkiojärjestelmämme vaikuttavuutta”, Helsingin Sataman henkilöstöpäällikkö Päivi Huttunen kertoo.

Jos työntekijä nostaa esimerkiksi tuhannen euron tulospalkkionsa käteisenä, sivukuluvähennysten ja verojen jälkeen käteen jää vain noin 630 euroa1.

”Usein työnantaja maksaa työntekijälle sivukuluista saamansa säästön, jolloin palkkion suuruus voi olla noin 1200 € – tuhannen euron palkkio verottomana rahastoon ja päälle työnantajan sivukulusäästö”, Innovan toimitusjohtaja Jani Mikkola kuvaa.

Jotta voit joskus ottaa aikaa itsellesi

Huttusen mukaan henkilöstörahasto nähtiin Helsingin Satamassa työntekijöille hyvänä keinona säästää työelämän joustotarpeita, esimerkiksi sapattivapaata tai aikaisempaa eläköitymistä, varten. Vasta nostaessaan säästöjään rahastosta työntekijä maksaa ansiotuloveroa, mutta silloinkin kevennettynä.

”Rahastossa sijoitetuille varoille kertyy sijoitustoiminnan tuottoa, ja aikanaan säästöjä nostettaessa työntekijä hyötyy 20 %:n verovapaasta osuudesta. Maksamme keskimäärin hyviä tulospalkkioita, joten rahasto on merkittävä etu henkilöstölle”, Huttunen painottaa.

”Hienoa siinä on myös, että jokainen voi itse päättää, rahastoiko palkkionsa vai nostaako palkkion käteisenä­.”

Jos koko henkilöstö sijoittaa euronsa samaan rahastoon, sinne kertyy jo ensimmäisenä vuonna merkittävä summa sijoitettavaksi. Rahasto voi suurena sijoittajana hyödyntää ammattitaitoista varainhoitoa, mikä on harvalle yksityissijoittajalle mahdollista.

”Rahaston varoja sijoitetaan yleensä maltillisesta ja niin, että pitkällä aikavälillä varoille pyritään kerryttämään tasaista tuottoa”, Mikkola kertoo.

Vaikuttavuutta ja vastuullista henkilöstöhallintoa

Helsingin Satamassa tehdään osana kaupunkikonsernia vastuullista henkilöstöpolitiikkaa, jota omistaja eli kaupunki ohjaa tiiviisti. Vastuullisuus tarkoittaa palkitsemisen lisäksi erilaisia hyvin hoidettuun työsuhteeseen ja sen pysyvyyteen liittyviä näkökulmia.

”Meillä on vahva yhteys Helsingin kaupunkiin, joka on aina edellyttänyt, että esimerkiksi tulospalkkiojärjestelmän kriteerit tarkistetaan vuosittain ja että palkitseminen perustuu strategiaan”, Huttunen sanoo.

Helsingin Sataman tulospalkkiojärjestelmällä on selvät tavoitteet: yhtiön tuloksen parantaminen ja tehokkuuden kasvattaminen, henkilöstön tuloksellisen ajattelun edistäminen sekä sitouttaminen.

Jani Mikkolan mukaan selkeiden tavoitteiden ja järkevästi asetettujen mittarien avulla tulospalkkiojärjestelmä toimii niin kuin sen pitäisikin eli ohjaa työtä organisaation kannalta oikeaan suuntaan.

”Tavoitteet toteutuvat meillä hyvin: ihmiset osaavat ajatella yrityksen taloudellista menestystä omien tulospalkkioidensa kautta ja palkkiot toimivat hyvänä kannustimena. Meille on tärkeää, että myös työntekijöille jaetaan yhteisestä kakusta”, Huttunen korostaa.

 

Haluatko lukea lisää artikkeleita palkitsemisen ja johtamisen aiheista? Tilaa uutiskirjeemme » (Linkki ei enää saatavilla)

 
Jaa artikkeli