Eriskummallisia aikoja

Vuosi 2023 oli markkinoiden näkökulmasta monella tapaa poikkeuksellinen inflaation, korkojen nousun ja osakemarkkinoiden epätasaisen kasvun ansiosta. Mandatumin allokaatiotuotteista vastaava johtaja Lassi Järvinen pohtii, mitkä sijoittajan lähtökohdat tulevaan vuoteen ovat.

Mandatumin allokaatiotuotteista vastaava johtaja Lassi Järvinen

Eriskummallinen vuosi. Siltä se hetken pohdinnan jälkeen tuntuu. Pelkästään keskeisimpiä lukuja ja faktoja tuijottamalla edeltävä kuvaus sijoitusvuodesta 2023 saattaa vaikuttaa omituiselta, mutta hieman tarkemmalla tarkastelulla sille löytyy perusteita. Yli kymmenen prosenttia tuottanut globaali osakemarkkina on hieman keskimääräistä vuosituottoaan paremmassa vedossa. Harva jaksaa kuitenkaan enää muistella vuoden alkua, jolloin osakkeille povattiin vuoden 2022 tavoin vaikeaa vuotta. Inflaatio on laskenut vuoden aikana voimakkaasti, mutta lähinnä pitkistä valtionlainasijoituksista koostuvien globaalien korkomarkkinoiden tuotot ovat juuri ja juuri plussalla. Yhdysvaltain talous, jonka ennustettiin lähes varmuudella ajautuvan taantumaan kuluvan vuoden aikana, kasvaakin lopulta ilman loppuvuoden katastrofia lähes pitkän aikavälin keskiarvotahtiin.

Äkkiväärien johtopäätösten vetäminen pelkistä indeksituotoista jättää varjoonsa joukon faktoja, joiden myötä mustavalkoinen lausahdus hyvästä sijoitusvuodesta saa rutkasti lisäväriä. Noin 3 000 yritystä kattavan globaalin osakemarkkinan tuotoista yli 50 prosenttia selittyy seitsemällä yhtiöllä. Niin sanottujen Magnificent Seven -yhtiöiden, jotka koostuvat jättimäisistä yhdysvaltalaisista teknologiayhtiöistä, markkina-arvo on tätä blogia kirjoitettaessa tuplaantunut kuluvan vuoden aikana1. Markkina-arvopainotettu yhdysvaltalaisia osakkeita kuvaava S&P 500 -indeksi on noussut vuoden aikana reilut 15 prosenttia, kun taas tasapainoin olevassa indeksissä, jossa kaikkien yhtiöiden paino on sama, samat yhtiöt kattava indeksi on noussut vain reilut viisi prosenttia. Vieläkin häkellyttävämpi tilasto löytyy kasvuyhtiöitä sisällään pitävästä Nasdaq-indeksistä, joka on noussut vuoden alusta lähes 40 prosenttia. Ylempien rivien perusteella osaisi jo päätellä, että samat teknologiayhtiöt selittävät indeksin tuotosta leijonan osan, mutta se, että indeksin mediaaniosakkeen tuotto on yli kymmenen prosenttia miinuksella, yllätti ainakin allekirjoittaneen.

Osakemarkkinoiden voittajien hartiat ovat siis olleet harvat, joskaan eivät kapeat. Tekoälyteeman lisäksi muutamat yksittäiset lääkejätit ovat nousseet raketin lailla laihdutuslääkeuutisten myötä. Odotuksia korkeammat korot näkyivät osakemarkkinoilla painamalla esimerkiksi heikosta likviditeetistä kärsineiden pienyhtiöiden tai viime vuosina turhan korkeasti arvostettujen uusiutuvan energian osakkeiden hintoja. Marraskuussa laskuun lähteneet korot kuitenkin käänsivät trendin nopeasti.

Suomen osakemarkkina oli pitkään globaalissa vertailussa lähes pahnan pohjimmaisena. Viimeaikaisesta petraamisesta huolimatta vuodesta tullee suhteellisen heikko. Pörssin isot yhtiöt kärsivät erilaisista haasteista, eikä pienemmistä löytynyt paikkaajia.

Korkojen lasku piristi myös valtionlainojen ja korkean luottoluokituksen yrityslainojen vuotta. Korkomarkkinoiden suurimmat voittajat löytyvät kuitenkin korkeamman luottoriskin sijoituksista. Korkojen noustua tuottopotentiaali tiedettiin vuoteen lähdettäessä korkeaksi, mutta vuosi on silti ollut positiivinen yllätys.

Mitkä ovat alkavan vuoden näkymät sijoittajille?

Onko tuleva vuosi 2024 yhtä eriskummallinen kuin nyt päättyvä vuosi on ollut? Markkinatunnelmia tulkitessa näyttäisi juuri nyt siltä, että ensi vuodesta tulee kuluvaa suoraviivaisempi. Läntistä maailmaa viimeiset kaksi vuotta riivannut korkea inflaatio näyttää vihdoin hidastuvan erityisesti Euroopassa. Sen myötä keskuspankkien taloutta kiristävä politiikka saattaa hellittää. Ensi vuoden keskeisimpiä kysymyksiä onkin, hellittääkö kiristävä ote riittävän aikaisin? Suomalainen asuntovelallinen on jo ehtinyt tuntea nahoissaan korkeampien korkojen vaikutuksen, mutta yhdysvaltalainen kuluttaja on porskuttanut vuoden läpi koronasäästöjensä ja kiinteän asuntolainansa voimalla lähes vanhaan malliin. Myös suuri osa yrityksistä vaikuttaa selvinneen nousseista koroista toistaiseksi vähällä, mutta kiinteäkorkoisten lainojen jälleenrahoittaminen korkeammalla korolla aiheuttaa epävarmuutta tulevaisuudessa. Talousnäkymät ovat Yhdysvalloissa edelleen vahvat, mutta pinnan alla on nähtävissä säröjä. Euroopassa kuluva vuosi on ollut vaikea eikä tulevasta vuodesta uskalla luvata juuri valoisampaa.

Mitä talouden ja rahapolitiikan näkymät sijoittajalle tarkoittavat? Jatkuessaan inflaation hidastuminen kääntää vaakakuppia korkosijoittajalle edulliseen suuntaan ja korkojen lasku tukisi jo ennestään vahvoja tuotto-odotuksia. Vahvana pysyttelevä talouskasvu tukisi osakkeita ja luottoriskisijoituksia. Kasvun jatkuessa tuottojen jakauma todennäköisesti monipuolistuisi, ja rahaa virtaisi myös osakkeisiin, jotka ovat jääneet kuluvan vuonna teknologiayhtiöiden jalkoihin. Mikäli talousnäkymät kuitenkin säröilevät odotettua enemmän, nähdään osakemarkkinoiden taivaalla äkkiä tummia pilviä. Yhdysvalloissa yhtiöille odotetaan yli kymmenen prosentin tuloskasvua vuodelle 2024, minkä saavuttaminen on taantuman uhatessa haastavaa.

Sijoitusstrategiaa pohtiessa on tärkeää harkita oman näkemyksensä lisäksi myös sitä, mitä muut tulevalta odottavat. Riskiä kannattaa lisätä silloin, kun ajattelee tulevaisuuden olevan yleistä näkemystä valoisampi. Toisaalta aihetta varovaisuuteen on silloin, kun uskoo muiden olevan turhan optimistisia. Markkinoita tulkitessa on vaikeaa välttyä johtopäätökseltä, jonka mukaan vuodesta 2024 tulee vähintään kohtuullisen vahva. Eriskummallisia käänteitä ennustavan kannattaa siis olla edelleen varuillaan.

1 Lähde: Bloomberg