Ville Kukkosen uratarina

Innokkaasta kesäapulaisesta robotiikkaosaajaksi

Ville Kukkosen uratarina

Innokkaasta kesäapulaisesta robotiikkaosaajaksi

Ville Kukkosen, 32, urapolku on nykypäivän mittapuulla harvinainen – hän on ollut koko aikuisikänsä samalla työnantajalla. Villen ura Mandatum Lifella alkoi kesätyöntekijänä etätyönä suoritettavan projektin parissa vuonna 2006. Koska kyseessä oli silloisen opiskelijan ensimmäisiä töitä, hän oli epävarma siitä, kuinka nopeasti työn odotetaan valmistuvan. Kun hän kolmen viikon jälkeen palautti valmiin projektin, ihmetteli esimies, miten hän sai kaiken tehtyä niinkin nopeasti.

Ville vitsailee 12 vuotta myöhemmin:

”Kyllä mua vähän harmitti, etten tajunnut hidastella, kun olin silloin vielä tuntipalkalla”

Tehokkaasti hoidettu työ kuitenkin kannatti, sillä Villelle tarjottiin lisää töitä. Hän palasi takaisin Mandatum Lifelle pari vuotta myöhemmin, vuonna 2008, kirjaimellisesti suoraan armeijan harmaista.

”Mulle soitettiin ja kysyttiin koska voin aloittaa. Sanoin, että vaikka huomenna.”

Työ robotiikan parissa palkitsee

Hän aloitti automaatiotestaajana, ja huomasi nopeasti automaation mahdollisuudet Mandatum Lifessa. Muutamien vuosien sisällä Ville opiskeli aihetta lisää, ja kiinnostui etenkin ohjelmistorobotiikasta.


Ville muistelee ensiaskeliaan ohjelmistorobotiikan parissa lämmöllä: ”Pystyttiin automatisoida tehtävä, joka aiemmin vei pari päivää, ja hoitaa se nyt tunnissa. Oli helppo huomata miksi tähän kannattaa panostaa, kun voidaan näyttää suoraan säästetyt tunnit ja eurot. Finanssiala onkin ehkä paras mahdollinen toimiala robotiikalle.”


Ville on taustaltaan merkonomi, mutta Mandatum Lifella hän on toiminut monissa tehtävissä niin liiketoiminnan kehityksen kuin verkkopalveluidenkin parissa. Robotiikka vei kuitenkin sydämen, ja sitä varten hän onkin käynyt erilaisia kursseja ja koulutuksia töiden lomassa, esimerkiksi koodauksesta.

”Moni pelkää robotteja turhaan: voimme automatisoida toistuvat rutiinitehtävät, jolloin asiantuntijoilla jää aikaa mielekkäämmille tehtäville ja uuden ideoinnille. On todella palkitsevaa päästä helpottamaan jonkun työkuormaa siirtämällä tylsän tehtävän robotin hoidettavaksi”, hän sanoo.

Tiimityötä huumorin voimin

Tällä hetkellä Villen tiimissä työskentelee asiantuntijoita niin Liiketoiminnan kehityksen kuin IT:nkin puolelta. Vaikka työntekijät tulevatkin eri taustoista ja tekevät monenlaisia tehtäviä, heitä yhdistää yksi asia: huumori.

”Meillä ei varmaan koskaan ole tiimipalaveria, jossa ei naurettaisi”, Ville kertoo. ”Jos huomaan että jollain tiimiläisellä ei ole hyvä päivä, kokeilen piristää häntä heittämällä niin huonon puujalkavitsin kuin mahdollista”, hän sanoo.

Työkaverit, hyvä meininki ja lämminhenkisyys sekä työnantajan menestys ovatkin isoja syitä siihen, miksi Ville on viihtynyt Mandatum Lifella jo niin kauan. Ville arvostaa myös sitä, kuinka Mandatum Lifella annetaan työntekijöille vastuuta heti ensimmäisestä työpäivästä alkaen. Kun työt hoitaa hyvin ja kantaa vastuunsa, pääsee myös etenemään urallaan haluamaansa suuntaan. Hän kertoo, ettei lainkaan ihmettele Mandatum Lifen menestystä Great Place to Work -tutkimuksissa, sillä hänen kokemuksensa mukaan juuri sitä hänen työpaikkansa on – mahtava paikka olla töissä.

Villeä motivoi töissä eniten juuri muiden antama positiivinen palaute: kun pääsee tekemään töitä eri tiimien kanssa ympäri talon, sillä innostus prosessien automaation mahdollisuuksista on levinnyt tiimistä tiimiin.
”Kun puhutaan kuitenkin yli 500 henkilön firmasta, niin silti tuntuu kuin tuntisi kaikki. Meillä on täällä oikeasti kivaa olla töissä, enkä tunne olevani missään oravanpyörässä”

Huippuhetkiä silloin ja tulevaisuudessa

Kahteentoista vuoteen Mandatum Lifella on mahtunut monia kohokohtia, ja monia on vielä edessäkin. Mieleen muistuvat etenkin ensimmäiset omat automatisointiprojektit, kun idea paperilta vietiin testaukseen ja lopulta koko yrityksen käyttöön. Huippuhetkiä on koettu myös virallisen työajan ulkopuolella:

”Meillä on kyllä mahtavia bileitä. Etenkin vuosi 2011 on jäänyt mieleen, kun vuokrattiin koko Sonera Stadion ja Jenni Vartiainen esiintyi”, Ville muistelee.
Kysyttäessä tulevaisuuden haaveista, on Villellä selvät sävelet: kasvattaa Mandatum Lifen robotiikkaosaamista ja -tiimiä.

”Siinä vähän niin kuin ympyrä sulkeutuu, kun pääsisi itse ohjaamaan uusia tekijöitä robotiikan pariin. Olenkin kertonut meidän kesätyöntekijöillemme, että se ei ole mikään vitsi, että hyvin hoidettu kesätyö voi johtaa uraan täällä. Minä olen siitä elävä esimerkki.”


Villen vinkit – millainen tyyppi sopii robotiikkatiimiin?
  • Kiinnostus ja intohimo koodaamiseen, myös töiden ulkopuolella, auttaa tässä työssä paljon
  • Tehtävään ei vaadita tiettyä koulutusta, mutta tausta esimerkiksi testiautomaatiosta on hyvä lähtökohta
  • Innostus uuden oppimiseen: ohjelmistorobotiikkaa tehtäessä täytyy oppia käyttämään jokaista automatisoitavaa järjestelmää. Lisäksi meillä on lähes päivittäisessä käytössä seuraavat ohjelmat, joiden osaamisesta on paljon hyötyä tehtävässä:

- Ride
- Sublime text
- Jupyter notebook
- Notepad++
- Powershell/Cli
- VMware
- AQT

  • Huumorintajua vaaditaan, meidän mielestämme töissä pitää olla kivaa!