Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Osakkeet halventuneet selvästi

Osakemarkkinoilla koettiin lokakuun puolivälissä merkittävä korjaus alemmas käytännössä kaikissa maailman keskeisissä pörsseissä. Aavistuksen hiipuva talouskasvu, kauppavirtojen rauhoittuminen ja kauppasodan aiheuttama epävarmuus ovat olleet osakkeiden myyntipaineen taustatekijöinä. Sinänsä Q3-tuloskausi on USA:ssa mennyt odotusten mukaisesti – tuloskasvu on n. +20 %, joka on edelleen erittäin hyvä taso. Euroopassa, Kiinassa ja kehittyvillä markkinoilla yleisesti taloussyklille herkät osakkeet ovat kehittyneet tänä vuonna heikosti ja monet osakkeet ovatkin halventuneet tuntuvasti. Mikäli maailman talous ei sukella taantumaan ja tuloskasvuedellytykset heikenny selvästi, monilla osakemarkkinoilla on selvä alennusmyynti päällä.

Pidempien vähäriskisten valtionlainojen korkojen nousupaine on rauhoittunut euroalueella ja hieman hellittänyt myös USA:ssa. Suurien keskuspankkien rahapolitiikan linjaan ei viime viikkoina ole tullut yllätyksiä. USA:ssa keskuspankki jatkaa koronnostojaan ja ennakoimme Fedin päätyvän 3 %:n ohjauskorkoon tässä nostosyklissä.

Euroopassa sitä vastoin EKP lopettaa netto-ostonsa joukkolainamarkkinoilla nyt vuoden vaihteessa ja siirtyy siten puhtaasti uudelleensijoituspuuhiin, kun taseesta erääntyy lainoja.  Toistaiseksi EKP ei ole kommentoinut mitään uudelleensijoitusten painotuksista (pitkät vs. lyhyet lainat). Tätä ns. ”twist-elementtiä” esimerkiksi Fed käytti hyvin onnistuneesti, kun USA:ssa piti vauhdittaa taloutta netto-ostojen jälkeen vielä uudelleen. Ensimmäinen koronnosto EKP:lta on odotettavissa syys-lokakuussa 2019, joten lyhyet euribor-korot pysynevät miinuksella vielä kuukausia.

Italia jälleen tapetilla

Italian valtionlainojen tuottotasot nousivat terävästi aivan syyskuun lopussa ja lokakuun aikana, kun maan hallitus on viemässä läpi odotettua alijäämäisemmän budjetin. On enemmän kuin mahdollista, että ensi vuonna euroalueen kasvun rauhoittuessa ollaan Italian tapauksessa jälleen -3 %:n Maastrichtin kriteerin porteilla ja sitä kautta luottamus Italiaan on jälleen horjumassa. Markkinoilla tätä italialaisten venkoilua ja siitä seuraavia ongelmia on jälleen ryhdytty hinnoittelemaan sisään. Kun EKP:n netto-ostot Italiankin valtionlainamarkkinoilla loppuvat tämän vuoden lopussa, saapasmaan on löydettävä jostain uusia oikeita markkinaehtoisia ostajia valtionlainoilleen.

Samaan aikaan, kun eteläisen Euroopan valtionlaina- ja yrityslainamarkkinoilla on ollut tukkoista kesän jälkeen, pohjoismaisilla yrityslainamarkkinoilla on ollut keskimäärin hyvä momentti. Vuoden alusta lukien pohjoismainen high yield -markkina on ollut uskomattomassa vedossa (n. +5 %) verrattuna eurooppalaiseen high yield -markkinaan.

USA:ssa Fedin ohjauskoronnostot jatkuvat aikataulun mukaisesti. Korko nousi viimeksi syyskuussa ja joulukuulle on luvassa seuraava varttiprosentin nosto. Ennakoimme Fedin yltävän 3 %:n ohjauskoron tasolle tässä syklissä. Työmarkkinoiden tilanne on kiristymässä USA:ssa edelleen ja syyskuun tilastojen mukaan työttömyysaste painui 3,7 %:iin, joka on matalin 48 vuoteen.

Fedin koronnostot, USA:n markkinakorkojen nousu ja dollarin vahvistuminen ovat olleet haitallinen kombinaatio monelle EM-maalle. EMD-markkinoilla (EM-valtionlainat) korkotasot ovat nousseet rivakasti, kun kaikkein kipeimmin ulkomaisen rahoituksen varassa olevien maiden (Turkki, Argentiina, Etelä-Afrikka jne.) keskuspankit ovat puolustaneet heikentyvää valuuttaa ohjauskoronnostoilla. Emme näe, että EMD-markkinoille olisi kiire vielä tässä kohtaa. Parempia mahdollisuuksia löytyy pohjoismaisista high yield -lainoista.

USA:n markkinat pärjänneet edelleen parhaiten

Yhdysvaltojen pörssi-indeksit nousivat uusiin syklin huippuihin ja tuottoerot Eurooppaan ja EM-pörsseihin nähden ovat pysyneet historiallisestikin suurina. Edellisen kerran vuonna 2013 USA:n pitkien korkojen nousun myötä ns. ”taper tantrum -periodina” EM-pörssit halpenivat samassa mittaluokassa kuin nyt. Kauppasodan kiristyminen USA:n ja Kiinan väliseksi on jättänyt jo ensimmäiset merkit kansainvälisiin kauppavirtoihin ja Aasian pörssien paikallismarkkinoilla vientiyritykset ovat olleet suurimpia kärsijöitä. Lokakuun puolivälissä nähtiin sitten merkittävä korjaus käytännössä kaikissa keskeisissä pörssi-indekseissä keskellä juuri alkanutta Q3-tuloskautta.

Tämän vuoden osakemarkkinakehityksestä tekee kimurantin se, että Yhdysvalloissakin merkittävin osa isojen indeksien noususta on ollut vain muutaman suuren teknologiayhtiön varassa (Apple, Amazon ja Microsoft). Kun teknologiayhtiöiden kursseihin saatiin pitkästä aikaa merkittävämpi myyntiaalto (ts. se kuuluisa voittojen kotiutus ns. systemaattisten sijoittajien johdolla), eivät muut perinteisemmän teollisuussektorin osakkeet pystyneet puskuroimaan laskua. Sama havainto on nähty myös Suomessa, jossa vetureina on tosin ollut muutama perinteisemmän sektorin yritys (Neste, Fortum, UPM ja Nokia).

Vuoden kolmannen neljänneksen tulokset sekä tulosennusteet USA:ssa ovat edelleen vahvoja. Tällä hetkellä tuloskasvu on n. +20 % vuoden takaiseen nähden, joka on edelleen todella kova taso. Myynnin kasvu on ollut myös hyvällä tasolla, n. vajaassa +8 %:ssa. Kysymys kuuluukin, ollaanko nyt ns. syklin huipulla myös tulosten osalta, eli voiko tuloskasvuvauhti tästä enää kiihtyä?

Käsillä olevista riskeistä huolimatta arvioimme, että osakemarkkinat tarjoavat edelleen tässä taloussyklissä ja vallitsevan tuloskasvun myötä paremmat edellytykset arvonnousulle kuin matalariskiset korkoinstrumentit.  

Riskittömän korkotason alhaisuus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun tämä sopiikin hyvin. 

Eurooppalaisissa private debt -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä ei ennen alkuvuotta 2018 ollut tilastojen valossa merkittävästi kasvanut aiemmin nähtyjä tasoja korkeammaksi, mutta tämä kehitys on muuttunut ja ns. kuivan ruudin määrä on kasvanut selvästi. Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt -markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajille uusia mahdollisuuksia. Tyypillisesti kasvava sijoituskapasiteetin määrä johtaa suurempaan kilpailuun hyvistä sijoituskohteista ja tekee niiden löytämisestä vaikeampaa. Kokonaisuutena markkinatilanne on mielestämme edelleen suotuisa private debt -sijoittamiselle pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta erityisesti verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin.

 

Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot ovat kaikkien aikojen huipputasoilla. Viimeksi vuonna 2006 - 2007 näillä arvostustasoilla käynnistettyjen private equity -rahastojen tuottokehitykset jäivät vaatimattomiksi finanssikriisin iskettyä markkinoille 2008. Tällä hetkellä private equity -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä on kaikkien aikojen ennätystasolla ja olemmekin tehneet uusia sijoituksia edelleen erittäin selektiivisesti. Sijoituksia on tehty vain niihin markkinan osiin, joissa näkemyksemme mukaan on vähemmän kilpailua.

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason vuoksi kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti. Johtuen core-markkinoiden tilanteesta kiinteistösijoituksissa keskitymmekin ns. value add - ja lainamuotoiseen kiinteistösijoittamiseen, jossa näemme edelleen hyvää tuottopotentiaalia ja joka on vähemmän herkkä pääomamarkkinoiden muutoksille.

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus sähköpostiisi

Saat linkin sähköpostiisi, kun tuore Markkinakatsaus-video on katsottavissa.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessä käsittelemme muun muassa sijoittamista, työelämän aiheita sekä omaa arkea ja riskeihin varautumista.