Taiteen henki

Kurkistus Sammon kokoelmaan esittelee suomalaisen taiteen harvoin nähtyjä helmiä kultakaudelta modernismiin.

25.11.–31.12.2017, Helsingin Taidehalli

Sampo-konsernin kokoelmasta koottu Taiteen henki -näyttely on tuore silmäys tuttujen taiteilijoiden tuotantoon: näyttelyssä nähdään harvoin esillä olleita teoksia nimekkäiltä taiteilijoilta Akseli Gallen-Kallelasta Helene Schjerfbeckiin, Juhana Blomstedtista Leena Luostariseen.
 
Kattava kokoelma pitää sisällään noin 1000 teosta, joista näyttelyn kuraattorina toimiva taidehistorioitsija Tuula Karjalainen on koonnut noin 105 teoksen katsauksen kotimaisen taiteen tarinaan 1820-luvulta 1990-luvulle.

 

”Näyttely on jännittävä näkymä suomalaisen taiteen eri vaiheisiin. Sammon kokoelmaan kuuluu valtavan hienoja teoksia, joista monet ovat olleet esillä vain harvoin, jos koskaan. Nimekkäiltä taiteilijoilta nähdään myös vähemmän tuttuja varhaisvaiheen teoksia”, kuraattori Tuula Karjalainen kertoo.

 

Sammon kokoelman tavoitteena oli luoda katsaus suomalaisen kuvataiteen kehitykseen ja tuoda taide osaksi asiakkaiden ja henkilöstön arkea. Suurin osa taidehankinnoista tehtiin 1960-luvun jälkeen.


Maalauksista, veistoksista ja grafiikasta koostuva Taiteen henki on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

 

Sammon taidekokoelman tuo suuren yleisön nähtäville Mandatum Life sekä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva.

 

 

 

 

Kuvassa yllä: Mether-Borgström, Ernst - Keskitalvi, 1987 (detalji). Sammon kokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Kuvassa alla: Lindholm, Berndt - Merimaalaus (detalji). Sammon kokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Näyttelyn osat

Taiteen henki -taidenäyttely jakaantuu neljään osaan: vanhat mestarit, 1910–1950-luvut, ekspressionismi ja surrealismi sekä konkretismi.

Vanhat mestarit

Kuohuvia rantavesiä ja polveilevia metsäpolkuja – suomalainen luonto näyttää kauneimmat piirteensä 1800-luvun maalauksissa. Kansallismaiseman kuvauksien lisäksi näyttelyssä nähdään henkilökuvia.

Kurkistus näyttelyyn

Axel Gallén, sittemmin Gallen-Kallela, maalasi Professori E.R. Neoviuksen perhemuotokuvan vain 21-vuotiaana. Lukuisia symbolisia elementtejä sisältävässä miljöömuotokuvassa nousee hyvin esiin myös aikansa porvariskodin interiööri.

 

Gallen-Kallela, Akseli - Professori E R Neoviuksen perhemuotokuva, 1886 (detalji). Sammon kokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

1910–1950-luvut

Uudet vaikutteet alkoivat näkyä maalaustaiteessa 1910-luvulla, kun modernismin monet suunnat tekivät tuloaan Suomeen. Kansalliset erikoispiirteet jäivät sivummalle, ja suomalaistaiteilijat hakivat vaikutteita ulkomailta: Tukholmasta, Pariisista ja Amerikasta asti.

Kurkistus näyttelyyn

Håkan Brunberg maalasi useita naivistisia teoksia Helsingin kaupunkimaisemasta. Kokoelmaan kuuluva tulipalo-maalaus kytkeytyy taiteilijaan henkilökohtaisellakin tasolla: varsinaisen työuransa Brunberg teki Espoon palopäällikkönä.

 

Brunberg, Håkan - Tulipalo (detalji). Sammon kokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Ekspressionismi ja surrealismi

1980-luvulla esiin nousi useita voimakkaita naistaiteilijoita, joiden uusekspressionistiset, värikylläiset maalaukset puhkuvat rohkeutta ja vapautta. Näyttelyssä kurkistetaan myös kotimaiseen surrealismiin.

Kurkistus näyttelyyn

Salaperäisen symbolisista maalauksistaan tunnetun Leena Luostarisen Myrkkykukka viekoittelee hieman pahaenteisellä vetovoimallaan. Maalaukseen kirjoitettu teosnimi viittaa Charles Baudelairen Pahan kukkiin, kapinallisuuden ja erotiikan ikoniseen merkkiteokseen.

 

Luostarinen, Leena - Myrkkykukka II, 1986 (detalji). Sammon taidekokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Konkretismi

Konkretistien abstrakteissa teoksissa inhimillinen kädenjälki on häivytetty minimiin – viivat ovat suoria, väripinnat tasaisia ja viittaukset aistein havaittavaan ulkomaailmaan olemattomia.

Kurkistus näyttelyyn

Mether-Borgströmin veikeä Keskitalvi on monipuolisen taiteilijan myöhäistuotannon värikäs katseenvangitsija. Kulmikkaat, geometriset muodot luovat teokseen rytmikkään ja dynaamisen tunnelman.

 

Mether-Borgström, Ernst - Keskitalvi, 1987 (detalji). Sammon taidekokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Helsingin Taidehalli

Nervanderinkatu 3
Liput 040 450 7211
Katso kartalta »

Avoinna

ti, to, pe 11.00–18.00
ke 11.00–20.00
la-su 11.00–17.00
ma suljettu
Katso poikkeusaukiolot »

Liput

12 € / 8 €
Alle 18v. vapaa pääsy
Museokortti

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.