Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus Live -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Markkinakatsaus: Uusi sijoitusvuosi vauhdikkaasti käyntiin – korkojen laskutrendi päättyi euroalueella

Globaalin talouskasvun näkymät ovat edelleen hyvät. Itse asiassa synkronissa etenevän globaalin bkt-kasvun ennakoidaan nousevan +3,7 %:iin tänä vuonna, mikä on parasta vauhtia sitten vuoden 2010. Maailmankaupan positiivinen kehitys ja yritysten hyvä tuloskunto pitävät yllä kasvuodotuksia. Tuoreimmat kommentit tuontitullien asettamisesta USA:ssa eskaloivat tänä vuonna kauppakumppaneiden retoriikkaa. Itse yritysten tuloskausi on USA:ssa sujunut jopa poikkeuksellisen hyvin. Tuloskasvuennusteita on nostettu tälle vuodelle roimasti. Olemme hieman nostaneet helmikuussa osakepainoa allokaatiotuotteissamme, mutta asetelma on edelleen neutraali

Korkotason vuosikymmenen kestänyt selvä laskutrendi päättyi tänä vuonna ja vähäriskisten valtionlainojen korot ovat nousseet euroalueella. Silti absoluuttinen korkotaso pidemmissä valtionlainoissa on vieläkin hämmästyttävän matalalla. Esimerkiksi Saksan 10-vuotinen korko on edelleen +0,65 %:ssa. USA:ssa keskuspankki on edennyt koronnostojen kanssa pidemmälle ja euroalueella valmistaudutaan suurimman elvytyksen lopettamiseen tänä vuonna.

Korkojen laskutrendi on päättynyt

Korkotason vuosikymmenen kestänyt selvä laskutrendi päättyi tänä vuonna ja vähäriskisten valtionlainojen korot ovat nousseet euroalueella. Silti absoluuttinen korkotaso pidemmissä valtionlainoissa on vieläkin hämmästyttävän matalalla. Esimerkiksi Saksan 10-vuotinen korko on edelleen +0,65 %:ssa. USA:ssa keskuspankki on edennyt koronnostojen kanssa pidemmälle ja euroalueella valmistaudutaan suurimman elvytyksen lopettamiseen tänä vuonna. Vertailuluvut viime vuodelta nostavat inflaatiolukuja vuositasolla selvästi ja samaan aikaa EKP:lta odotetaan selvää viestiä ensimmäisestä ohjauskoronnostosta. Toistaiseksi EKP on ollut kohtalaisen vähäsanainen politiikkamuutoksesta, mutta on selvää että sellainen tulee.


Korkoero on edelleen leventynyt USA:n ja Euroopan välillä, USA:n korkojen noustessa nyt nopeammin kuin Euroopassa. Kymmenen vuoden valtionlainoissa (USA vs. Saksa) se on jo 2,2 %-yksikköä ja lyhyessä päässä enemmänkin, joka vaikuttaa suoraan eurosijoittajan dollaririskin suojaamisen kustannukseen. EKP painoi ohjauskorkonsa miinukselle vuonna 2014. Nyt tähän kehitykseen on tullut stoppi. Korkotaso on jo selvästi ylempänä USA:ssa ja kun tähän lisätään yrityslainapreemio, dollaripohjaisen sijoittajan näkökulmasta tasot alkavat olla mielekkäitä. Tosin dollarin mahdollista heikentymistä vastaan tehdyn 100 %:n valuuttasuojauksen jälkeen tilanne on toinen.


Mielestämme korkoriskinhallinta on keskeistä tänä vuonna, kun keskuspankkien asetelma muuttuu superlevytyksestä astetta normaalimmaksi, myös Euroopassa.

Osakkeiden hintaheilunta tulee lisääntymään

Osakemarkkinoilla koettiin globaalisti korjaus pitkään jatkuneessa nousutrendissä, kun Yhdysvaltojen markkinoilta alkunsa saanut lyhyeksi myytyjen volatiliteettistrategioiden (ns. short volatility) sulkeminen eskaloi voimakkaan liikkeen johdannaismarkkinoilla ja heti perään yleisindekseissä. Viime vuosi oli poikkeuksellinen osakemarkkinoilla USA:ssa, kun hintaheilunta loisti poissaolollaan ja indeksit nousivat poikkeuksellisen vahvasti. Nyt palataan selvästi normaalimpaan osakemarkkinaympäristöön, jossa korjausliikkeitä tullaan näkemään.


Yritysten viime vuoden viimeisen neljänneksen ja samalla koko vuoden 2017 tulosten raportointi on sujunut hyvin. USA:ssa tuloskasvu on ollut vuositasolla +15 %. Sen seurauksena koko kuluvan vuoden ennusteita on nostettu vastaamaan jopa +19 %:n tuloskasvua. Pohjavaikutukset viime vuodelta alkavat olemaan kuitenkin hieman kovempia tämän vuoden Q1:n jälkeen ja siten reipas positiivinen markkinoiden odotusten yllättäminen koko indeksin tuloskasvun osalta ei välttämättä enää tapahdu.
Osakemarkkinat katsovat eteenpäin ja uusimmat Trumpin aloitteet teräksen ja alumiinin tuontitulleiksi ovat saaneet markkinoilla keskimäärin negatiivisen vastaanoton. On selvää, että kansainväliseen kauppaan liittyvä retoriikka eskaloituu tulevina kuukausina. Kauppasota ei ole pidemmällä aikavälillä maailman kaupan eduksi, ja erityisesti se heikentää pienten avoimien talouksien näkymiä. Ennakoimme osakemarkkinoiden hintaheilunnan pysyvän nykyisellä tasolla tai jopa hieman vielä nousevan.

Vaihtoehtoisten sijoitusten osalta ei merkittävää uutta ole käsillä. Riskittömän korkotason mataluus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun tämä sopiikin hyvin.


Eurooppalaisissa private debt -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä ei ole tilastojen valossa edelleenkään kasvanut merkittävästi. Sijoituskapasiteetin määrässä ollaan edelleen vuoden 2015 lopun tasoilla. Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt -markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajakunnalle uusia mahdollisuuksia. Kokonaisuutena markkinatilanne on mielestämme edelleen varsin suotuisa private debt -sijoittamiselle pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta, erityisesti verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin.

Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot alkavat olla kaikkien aikojen huipputasoilla. Viimeksi vuosina 2006 ja 2007 näillä arvostustasoilla käynnistettyjen private equity -rahastojen tuottokehitykset jäivät vaatimattomiksi finanssikriisin iskettyä markkinoille 2008. Tällä hetkellä private equity -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä on kaikkien aikojen ennätystasolla ja olemmekin tehneet sijoituksia erittäin selektiivisesti. Sijoituksia on tehty vain niihin markkinan osiin, joissa näkemyksemme mukaan on vähemmän kilpailua. Esimerkiksi perinteisten buyout-sijoitusten sijaan olemme tehneet sijoituksia pohjoismaisiin kasvurahastoihin, Samoin, jos koemme, että managerilla on poikkeuksellista kykyä tehdä onnistuneita sijoituksia vaikeammassakin ympäristössä.

 

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason johdosta kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti.
 

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus-lähetys

Saat sähköpostiisi linkin, kun uusi Markkinakatsaus-tallenne on katsottavissa.

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.