Henkivakuutuskorvausten perintöverotus muuttuu – mitä minun olisi hyvä tietää?

  • Perintö- ja lahjaverotusta kevennettiin vuoden 2017 alussa.
  • Henkivakuutusten korvaukset tulevat kokonaisuudessaan perintöverotuksen piiriin siirtymäajan umpeutuessa 31.12.2017.
  • Muutos koskee perinteisten riskihenkivakuutusten lisäksi myös sijoitusvakuutuksia ja lisäeläkevakuutuksia.
  • Jos henkivakuutuksesi edunsaajana on aviopuoliso joko yksin tai yhdessä lasten kanssa, kannattaa edunsaajamääräys tässä vaiheessa tarkistaa.
  • Vaikka verotus muuttuu, on taloudellisen turvan varmistaminen yhtä tärkeää jatkossakin. Säästäminen ja vakuuttaminen on varautumista tulevaisuuteen ja läheisten elintason turvaamista kuoleman kohdatessa. 
  • Tarkemmat ohjeet saat viereisestä oppaasta sekä videosta, jossa juristimme Seppo Mikkola ja Laura Lindström kertovat aiheesta lisää. Yleisimpiä kysymyksiä sekä aiheeseen liittyviä artikkeleita löydät myös tältä sivustolta.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä muuttuu?

Perintö- ja lahjaverotusta kevennettiin vuoden 2017 alussa. Samassa yhteydessä henkivakuutusten kuolemantapauskorvausten osittainen verovapaus lähiomaisille päätettiin poistaa. Siirtymäaika umpeutuu vuoden vaihteessa ja 1.1.2018 lukien henkivakuutusten korvaukset tulevat kokonaisuudessaan perintöverotuksen piiriin. Muutos koskee perinteisten riskihenkivakuutusten lisäksi myös sijoitusvakuutuksia ja lisäeläkevakuutuksia.

Miten minun tulisi reagoida muutokseen?

Muutos verotuksessa ja henkivakuutuksiin liittyvässä kuolemantapauskorvauksessa ei automaattisesti edellytä toimenpiteitä. On etusi mukaista varmistaa, että vakuutusten edunsaajamääräykset ovat verotuksellisesti tarkoituksenmukaisia myös verohuojennusten poistumisen jälkeen. Jos henkivakuutuksesi edunsaaja on aviopuoliso joko yksin tai yhdessä lasten kanssa, kannattaa tarkistaa, onko voimassa oleva edunsaajamääräys edelleen verotuksellisesti tarkoituksenmukainen (edunsaajamääräys = puoliso, puoliso ja lapset, omaiset). Jos henkivakuutuksesi edunsaaja on lapsi tai lapsenlapsi, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Milloin muutos voi olla tarpeen?

Mikäli puolisolle tuleva vakuutuskorvaus ja mahdollinen perintö yhdessä jäävät alle 110 000 euron, ei muutoksille ole tarvetta, sillä puoliso saa 90 000 euroa verovapaana puolisovähennyksenä ja 20 000 euroa on perintöverotaulukon alaraja. Jos summa on vähintään 110 000 euroa, voi olla järkevää kanavoida lesken osuus kuolinpesään, jolloin leskelle avio-oikeuden myötä tuleva verovapaa osuus kasvaa.

Kannattaako henkivakuutuksen ottaminen vaikka verotus muuttuu?

Taloudellisen turvan varmistamisen tarve ei katoa, vaikka verotus muuttuu. Säästäminen ja vakuuttaminen ovat jatkossakin tärkeää varautumista tulevaisuuteen ja läheisten elintason turvaamista. Verojen huomioiminen on keskeinen osa perinnönjaon suunnittelua, mutta sen ei kuitenkaan pidä antaa ohjata päätöksentekoa.

Mikä on henkivakuutuksen etu?

Yksi henkivakuutuksen tärkeimmistä eduista on korvauksen välitön maksu suoraan edunsaajalle. Henkivakuutuskorvaus on siten edunsaajan käytettävissä jo ennen kuolinpesän selvitystä. Kuoleman kohdatessa menot yleensä kasvavat hetkellisesti muun muassa perintöverojen, kuolemaan liittyvien menojen sekä oman arjen järjestelyyn liittyvien kuluerien takia. Henkivakuutuksen ansiosta elintason pystyy säilyttämään lähempänä entistä tasoa. On tärkeää, että varallisuutta on käytössä silloin kun sitä eniten tarvitsee.

Miksi henkivakuutus kannattaa?

Lakisääteiset etuudet eivät yleensä riitä turvaamaan läheisten ihmisten tulevaisuutta, jos jotain ikävää tapahtuu. Siksi on tärkeää, että lakisääteistä turvaa täydennetään vapaaehtoisella henkivakuutuksella. Vakuuttamalla itsensä voi turvata myös läheiset.

Miksi sijoitusvakuutus kannattaa?

Sijoitusvakuutuksella voi hyvin yhdistää sijoittamisen ja perheen taloudellisen turvan. Sijoitusvakuutus on helppo ja joustava sijoitusmuoto, jonka avulla varoja voidaan ohjata suoraan ja nopeasti valituille edunsaajille mm. perintöverojen maksuun käytettäväksi.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.