Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Kaikkien aikojen osakenousu USA:ssa

Osakemarkkinat päätyivät elokuun lopuksi kaikkien aikojen pisimpään nousuputkeen USA:ssa. Finanssikriisistä yhdeksän vuotta ja viisi kuukautta kestänyt nousu on samalla vienyt S&P 500 -indeksin uuteen kaikkien aikojen huippuunsa. Reaalitalouden sykli on vielä muutaman kuukauden päässä vastaavasta. Vahva tuloskausi Q2:lla tuki osakkeiden nousukiihdytystä ja USA:n osakemarkkinoiden vahvuus suhteessa muuhun maailmaan on nyt jo historiallisessakin perspektiivissä huomattava. USA:n talous porskuttaa kaikilla sylintereillä (bkt-kasvu on n. +4 % tällä hetkellä), eikä inflaatio ole merkittävämmin vielä herännyt.

 

Korkomarkkinoilla ei ole nähty suuria liikeitä lomien jälkeen. EKP jatkaa vielä syyskuussa taseostojaan joukkolainamarkkinoilla 30 mrd euron edestä, mutta tämän jälkeen 15 mrd per kuukausi vuoden loppuun asti. Sitten ostot ovat aikataulun mukaan ohi. Ensimmäiseen koronnostoon on kuitenkin vielä matkaa – odotamme EKP:n liikahtavan vasta syksyllä 2019. Inflaatio on varovasti heräämässä euroalueella ja liikkumassa kohti EKP:n 2 %:n tavoitetta. Koska inflaatio-odotukset ovat vielä maltillisia ja palkkapaineet aisoissa, EKP:lla ei ole kiire aloittaa koronnostosykliä.

Lehman Brothersin konkurssihakemuksesta on kulunut nyt syyskuun puolessa välissä kymmenen vuotta ja osakkeet pinnistivät merkkipäivän kunniaksi uuden kaikkien aikojen pisimpään kestäneen nousuputken USA:ssa. Tänä vuonna erityisesti USA:n osakemarkkinat ovat päihittäneet eurooppalaiset pääindeksit ja EM-pörssit selvästi. Oikeastaan vain Intian markkina ja Helsingin pääindeksi ovat pystyneet haastamaan jenkkipörssit paikallisvaluutoissa tarkasteltuna.
 

Korkomarkkinat lännessä stabiilina

Euroopan ydininflaatio tippui uudelleen 1 %:n tasolle ja nostattaa hieman kulmakarvoja jälleen EKP:ssa. Toki positiivisella puolella on, että palkkakehitys neuvoteltujen sopimusten osalta on Euroopassa ollut jo yli +2 %, joten USA:n vanavedessä palkkojen nousu on heräämässä Euroopassakin.

Tuloskauden päättyminen käynnisti perinteisesti lomien jälkeen myös yrityslainojen uusemissiomarkkinat. Euroopassa elokuun loppuun mentäessä oli uusia yrityslainoja liikkeeseen laskettu 184 mrd euron edestä, joten tahti jäi vain hieman 2017 ennätysvuodesta. Pohjoismaissakin elokuun loppu vilkasti heti uusemissiot. Olemme olleet hyvin valikoivia uusien emissioiden suhteen, sillä luottoriskilisät tämän vuoden pienestä leventymisestä huolimatta ovat edelleen isossa kuvassa kireitä. Joissakin tapauksissa lainadokumentaatio jätti vielä mielestämme parantamisen varaa, ja niistä syistä teimme myös päätöksiä jättää sijoittamatta uusiin lainoihin.

EKP ennusti syyskuun kokouksessaan euroalueen bkt-kasvuksi ensi vuodelle +1,8 % ja vuodelle 2020 +1,7 %. Keskuspankin inflaatioennuste pysyy tiukasti +1,7 %:ssa lähivuosille. Koronnostosyklin alkaminen euroalueella on hinnoiteltu syksylle 2019, joka on mielestämme relevantti aikataulu. Euroalueen talouskasvun momenttiin on tullut pieni rauhoittuminen, kun mm. Italian bkt-kasvu hiipui Q2:lla, ja on nyt jälleen vain +1,2 % vuodentakaiseen verrattuna (edellinen +1,4 %). Keskuspankin tilannetta tukevat kuitenkin viimeiset havainnot inflaatiokehityksestä mm. Etelä-Euroopasta, jossa palkkakehitys on lähtenyt pieneen nousuun vuosien jälkeen.

 

USA:ssa osakemarkkinat uusiin huippuihin

USA:n osakemarkkinat ovat kivunneet laajoista markkinoista kaikkein vahvimmin finanssikriisin jälkeen, mutta Suomen pääindeksi vieläpä paremmin (tarkastelu paikallisvaluutoissa, osingot huomioitu). USA:ssa yritysten tuloskasvu on ollut lähtökohtaisesti vahvempaa kuin euroalueella, kun jo 2011 Yhdysvalloissa firmojen yhteenlasketut tulokset kipusivat finanssikriisiä edeltävien tasojen päälle. Euroopassa Stoxx 600 -indeksissä ollaan puolestaan edelleen alle finanssikriisiä edeltävien tasojen yritysten tuloksissa. Se selittää eniten eurooppalaisten pörssien Yhdysvaltoja heikompaa kehitystä tässä syklissä.

Vuoden toisen neljänneksen tulosraporttien jäljiltä on selvää, että yhdysvaltalaisten yritysten tuloskunto on pysynyt edelleen hurjana. Tälle vuodelle ennakoidaan yhä n. +23 %:n tuloskasvua ja ensi vuodelle +10 %:n tulosten paranemista. USA:ssa ennusteita on jopa hilattu vähän ylemmäs Q2:n jäljiltä, kun mm. telekommunikaatio- ja terveydenhuoltosektoreille on satanut ennustenostoja. Yritysverotuksen keventäminen alkuvuonna on takana, ja nyt tuloskehitystä tukee hyvä reaalitalouden tilanne.

Osakkeiden hintojen nousun ja talouden hyvän performanssin myötä kuluttajien luottamus tulevaisuuteen on USA:ssa 17 vuoden huipuissa. Luottamuksen korrelaatio varallisuusarvojen kehitykseen on merkittävä, ja vanha osakkeiden nousutrendi ruokkii kotitalouksien kulutuskäyttäytymistä tällä hetkellä.

 

Riskittömän korkotason alhaisuus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun tämä sopiikin hyvin. 

Eurooppalaisissa private debt -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä ei ennen alkuvuotta 2018 ollut tilastojen valossa merkittävästi kasvanut aiemmin nähtyjä tasoja korkeammaksi, mutta tämä kehitys on muuttunut ja ns. kuivan ruudin määrä on kasvanut selvästi. Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt -markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajille uusia mahdollisuuksia. Tyypillisesti kasvava sijoituskapasiteetin määrä johtaa suurempaan kilpailuun hyvistä sijoituskohteista ja tekee niiden löytämisestä vaikeampaa. Kokonaisuutena markkinatilanne on mielestämme edelleen suotuisa private debt -sijoittamiselle pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta erityisesti verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin.

 

Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot ovat kaikkien aikojen huipputasoilla. Viimeksi vuonna 2006 - 2007 näillä arvostustasoilla käynnistettyjen private equity -rahastojen tuottokehitykset jäivät vaatimattomiksi finanssikriisin iskettyä markkinoille 2008. Tällä hetkellä private equity -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä on kaikkien aikojen ennätystasolla ja olemmekin tehneet uusia sijoituksia edelleen erittäin selektiivisesti. Sijoituksia on tehty vain niihin markkinan osiin, joissa näkemyksemme mukaan on vähemmän kilpailua.

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason vuoksi kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti. Johtuen core-markkinoiden tilanteesta kiinteistösijoituksissa keskitymmekin ns. value add - ja lainamuotoiseen kiinteistösijoittamiseen, jossa näemme edelleen hyvää tuottopotentiaalia ja joka on vähemmän herkkä pääomamarkkinoiden muutoksille.

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus sähköpostiisi

Saat linkin sähköpostiisi, kun tuore Markkinakatsaus-video on katsottavissa.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessä käsittelemme muun muassa sijoittamista, työelämän aiheita sekä omaa arkea ja riskeihin varautumista.