Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus Live -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Markkinakatsaus: USA:ssa talouskasvu jopa kiihtymässä

Osakemarkkinat nousivat USA:ssa uusiin kaikkien aikojen huippuihin hyvin alkaneen tuloskauden vetämänä.

Osakkeet jatkoivat nousutrendillä myös lokakuussa. Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi pyörähti käyntiin ja se on sujunut toistaiseksi jopa odotettua vahvemmin. Samalla maailman talouskasvun näkymät ovat edelleen hyvin tuettuja parantuneiden yritysten näkymien, matalan korkotason ja keskuspankkielvytyksen ylläpitäessä n. +3,6 %:n globaalia bkt:n kasvua. USA:ssa bkt-kasvu on jopa kiihtymässä uudelleen.

Osakemarkkinat nousivat USA:ssa uusiin kaikkien aikojen huippuihin hyvin alkaneen tuloskauden vetämänä. Teknologiasektori on ollut erityisen vahva, mutta myös materiaali- ja rakennussektorin kehitys on ollut hyvää. Euron vahvistuminen pysähtyi, mutta se aiheuttaa jonkin verran vielä negatiivista euroalueen vientiyritysten tulosnäkymiin. Kaiken kaikkiaan tuloskausi on lähtenyt jopa ennakoitua positiivisemmin liikkeelle USA:ssa, kun S&P 500 -yritykset ovat raportoineet jopa yli +8 %:n tuloskasvua.

Pelättyä tulosheikkoutta ei ainakaan vielä ole nähty, joten osakkeilla on ollut tilaa nousta uusiin huippuihin USA:ssa. Arvostustasot ovat samalla lipuneet tämän syklin kalleimmille tasoilleen, mutta siihen on siis perusteita. Euroopassa puolestaan nyt raportoitu tuloskasvu on ollut yli +5 %. Tulosennusteita on varovasti nostettu nyt Q3-tuloskauden aikana, joten tältä puolelta ei lähiviikkoina ole näköpiirissä suurempia haasteita. S&P 500 -yrityksiltä odotetaan +11,8 %:n tuloskasvua ensi vuonna ja Eurooppaan Stoxx 600 -firmoilta +8,7 %:n tuloskasvua vastaavasti.

Säilytämme osakemarkkinoiden painon allokaatiossamme neutraalissa asetelmassa.

EKP ilmoitti tase-ostojen pienentämisestä

Korot pysyttelivät kapeassa vaihteluvälissä euroalueella lokakuussa. EKP:n tase-elvytysohjelman kuukausiostot pienenevät 30 miljardiin euroon ensi vuoden alussa. Samalla uudelleen sijoitetaan n. 15 mrd euroa erääntyviä lainoja. Ensimmäistä ohjauskoronnostoa on vielä odotettava näillä näkymin 2019 vuoden kesään. USA:n keskuspankki Fed sen sijaan nostaa ohjauskorkoa seuraavan kerran näkemyksemme mukaan nyt joulukuussa ja aktiivisesti jo pienentää tasettaan. Keskuspankkien taseiden koko on finanssikriisin jälkeen korreloinut vahvasti riskillisten omaisuuslajien kanssa, joten tätä on syytä pitää silmällä.

Luottoriskipreemiot kiristyivät lisää lokakuussa niin Euroopassa kuin USA:ssakin hyvän tuloskauden tukiessa yritysten näkymiä. Raha on tällä hetkellä halpaa alla olevien korkojen mataluuden ja meneillään olevan syklin kireimpien luottoriskipreemioiden ansioista. Yllättävää ei ole sekään, että varsinkin USA:ssa yrityslainojen uusien emissioiden dokumentaatioiden laatu on lipsunut jo huomattavasti. Tällä hetkellä on syytä olla tarkkana, mihin uusemissioihin ylipäätään lähtee mukaan. Yrityslainojen kova kysyntä tuskin kuitenkaan hellittää lähikuukausina.

Osakkeet jatkoivat nousuaan

Osakemarkkinoiden nousu jatkui lokakuussa. USA:ssa pääindeksit laukkasivat uusiin kaikkien aikojen huippuihin hyvän Q3-tuloskauden saattelemina. Trumpin verouudistuksen läpimenoon liittyneet odotukset ovat pitäneet positiivista momenttia yllä, mutta kaiken kaikkiaan hyvä talouskehitys ja vahva tuloskausi tähän mennessä ovat ne reaalitalouden fundamentit, jotka lokakuussakin osakemarkkinoita tukivat. Euroopassa Stoxx 600 -indeksi on noussut vuoden alusta +12 % ja samaten täällä talouskasvu on ollut odotetun kaltaista tai jopa parempaa kuin markkinaodotuksissa. Kaikkein parasta nousua osakemarkkinoilla on nähty edelleen kuitenkin kehittyvien markkinoiden (EM) pörsseissä.

Vuoden kolmannen neljänneksen tuloskausi starttasi lokakuussa ja päällisin puolin se on USA:ssa sujunut jopa odotuksia vahvemmin. Euroopassa Q3-tuloskausi on sujunut suurin piirtein odotetusti. Globaalisti vuoden 2018 tulosennusteita on nyt tuloskauden aikana nostettu. Maailman taloudessa on tällä hetkellä menossa siinä mielessä harvinainen tilanne, että kaikilla päätalousalueilla kasvunäkymät ovat parhaillaan parantumassa. Yritysten luottamusindeksit ovat syklin huipputasoilla ja jopa nousussa. Tuloskehitys on hyvää, raaka-aineiden hinnat nousussa ja keskuspankkien suuri elvytysruuvi on isossa kuvassa vielä auki.

Vaihtoehtoisten sijoitusten osalta ei merkittäviä muutoksia ole havaittu. Riskittömän korkotason mataluus globaalisti ja erityisesti Euroopassa ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun tämä sopiikin hyvin.

Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt -markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajakunnalle uutta materiaalia. Markkinatilanne on mielestämme edelleen varsin suotuisa verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin. Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot alkavat olla kaikkien aikojen huipputasoilla.

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason johdosta kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti. Value add - ja lainamuotoisessa kiinteistösijoittamisessa näemme edelleen hyvää tuottopotentiaalia.

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus-lähetys

Saat sähköpostiisi linkin, kun uusi Markkinakatsaus-tallenne on katsottavissa.

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.