Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Yritysten luottamusindeksien huiput takana – kasvunäkymät silti hyvät

Maailman talouskasvun nykyinen tilanne puoltaa +3,7 %:n bkt-kasvua tälle vuodelle, mutta näyttää siltä, että yritysten luottamusindeksien parhaat tasot alkavat olla takanapäin. On selvää, että kyselytutkimuksien anti ei voi parantua ikuisesti. Luottamusindeksien paraneminen korreloi voimakkaasti toteutuneen tuotannon ja aktiviteetin kanssa ja siksi niitä on tärkeää seurata. Yritysten tulosnäkymät ovat kuitenkin edelleen todella vahvalla tolalla: USA:han ennakoidaan jopa 19,5 %:n tuloskasvua tälle vuodelle.

Tänä vuonna rahoitusmarkkinoiden toimintaympäristö muuttuu merkittävästi, kun keskuspankkien ultrakevyt rahapolitiikan linjaus päättyy. Fed pienentää aktiivisin toimin tasettaan koronnostojen lisäksi. EKP:n osalta joukkolainojen ostot tulevat päättymään näillä näkymin lokakuussa ja ensimmäinen koronnosto on hinnoiteltu ensi vuoden alkupuoliskolle. Pienemmät itsenäiset keskuspankit joutunevat kiristämään myös politiikkaansa, jottei valuuttamarkkinoille synny liian suuria muutospaineita.

Keskuspankkien ultrakevyt rahapolitiikan linjaus päättyy

Rahoitusmarkkinoiden hintaheilunnan lisääntyminen riskillisissä omaisuuslajeissa on näkynyt myös paremmin luottoluokitettujen joukkolainojen (BBB- tai parempi) alapuolella ns. high yield -lainoissa. Luottoriskipreemiot ovat hieman nousseet, mutta isossa kuvassa ollaan edelleen kovin lähellä tämän taloussyklin matalimpia tasoja, kun kysyntä painaa tuottotasoja.


Korkoero USA:n ja euroalueen välillä on edelleen levenemässä. Tämä näkyy suoraan myös dollarin suojaamisen kustannuksena, joka 12kk periodilla on jo 3 % luokkaa. Yhdysvallat on laskenut liikkeeseen entistä enemmän lyhyitä valtion velkasitoumuksia budjettialijäämän rahoittamiseksi, ja samalla Trumpin verouudistus rohkaisee kotiuttamaan tytäryhtiöiden rahoitusta takaisin USA:han, joka kasvattaa lyhyiden yritystodistusten tarjontaa.


Eurooppalainen korkomarkkina ja myös yrityslainamarkkina joutuvat sopeutumaan tämän vuoden aikana jälleen toimintaympäristöön, josta puuttuu voimakas keskuspankin ostointressi ensi- ja jälkimarkkinoilta. Siten markkinat tulevat olemaan enemmän omillaan. Se on sijoittajan näkökulmasta myös hyvä asia, sillä tuottotasojen normalisoituessa ajan kanssa riskipreemiot asettunevat jälleen oikeille raiteille. Näin ollen pidämme keskeisenä kärsivällisyyttä myös korkomarkkinoilla, eikä käteisen kumuloituminen joukkolainojen erääntyessä salkuissamme välttämättä ole tällä hetkellä kovin suuri ongelma.  

Todella vahvasta tuloskasvusta ja maailman talouskasvun näkymistä huolimatta osakemarkkinoilla kurssit ovat kääntyneet vaakaliikkeeseen

Yleisen osakemarkkinoiden pehmenemisen lisäksi markkinoilla on huomio kiinnittynyt kovasti viime vuonna nousseiden teknologiayhtiöiden kurssipudotukseen USA:ssa. Suurista teknologiayhtiöistä on hävinnyt maaliskuussa 500 miljardin dollarin edestä markkina-arvoa yli 10 %:n osakekurssien pudotuksen seurauksena. Sinänsä korjaus on vielä kohtalaisen pieni, kun sitä verrataan muutaman vuoden nousuun – esimerkiksi Amazonin osakekurssi on noussut 2015 vuoden alusta hurjat 375 %.


Osakemarkkinoiden alkuvuoden hintaheilunnan lisääntymisen ja kurssien laskun jäljiltä vuoden toiselle neljännekselle lähdetään selvästi maltillisemmilla arvostuskertoimilla. Euroopassa laajemman Stoxx 600 -indeksin 12 kk eteenpäin katsova P/E-luku on n. 14x ja USA:ssa S&P 500 -indeksin vastaava hieman alle 17x. Tuloskausi viime vuodelta sujui tosi hyvin ja Q1-tulosjulkistukset ovat startanneet USA:ssa. Edelleen ollaan tilanteessa, missä tälle vuodelle ennakoidaan ennätyksellistä, jopa +19,5 %:n osakekohtaista tuloskasvua S&P 500 -firmoille. Euroopassa ollaan hieman rauhallisempien näkymien kanssa liikkeellä, mutta täälläkin Stoxx 600 -indeksin tuloskasvuennuste tälle vuodelle on edelleen +8,4 %. 


Globaalin kauppasodan eskaloituminen ei jättäisi Eurooppaa sivustaseuraajaksi, vaan moneen vientitoimialaan se iskisi selvästi. Samoin pienemmät aasialaiset taloudet kärsisivät maailman kaupan rattaiden hidastumisesta. Toistaiseksi tällaista ei näy markkinaennusteissa, vaan Aasiassakin yritysten tulosennusteita on nostettu ja tälle vuodelle ennakoidaan +14 %:n tuloskasvua globaalin bkt-kasvun +3,7 %:n nousun myötä.

Vaihtoehtoisten sijoitusten osalta ei merkittävää uutta ole käsillä. Riskittömän korkotason mataluus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun tämä sopiikin hyvin.


Eurooppalaisissa private debt -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä ei ole tilastojen valossa edelleenkään kasvanut merkittävästi. Sijoituskapasiteetin määrässä ollaan edelleen vuoden 2015 lopun tasoilla. Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt -markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajakunnalle uusia mahdollisuuksia. Kokonaisuutena markkinatilanne on mielestämme edelleen varsin suotuisa private debt -sijoittamiselle pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta, erityisesti verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin.

Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot alkavat olla kaikkien aikojen huipputasoilla. Viimeksi vuosina 2006 ja 2007 näillä arvostustasoilla käynnistettyjen private equity -rahastojen tuottokehitykset jäivät vaatimattomiksi finanssikriisin iskettyä markkinoille 2008. Tällä hetkellä private equity -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä on kaikkien aikojen ennätystasolla ja olemmekin tehneet sijoituksia erittäin selektiivisesti. Sijoituksia on tehty vain niihin markkinan osiin, joissa näkemyksemme mukaan on vähemmän kilpailua. Esimerkiksi perinteisten buyout-sijoitusten sijaan olemme tehneet sijoituksia pohjoismaisiin kasvurahastoihin, Samoin, jos koemme, että managerilla on poikkeuksellista kykyä tehdä onnistuneita sijoituksia vaikeammassakin ympäristössä.

 

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason johdosta kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti.
 

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus-lähetys

Saat sähköpostiisi linkin, kun uusi Markkinakatsaus-tallenne on katsottavissa.

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.