Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Yrityksillä ennätysvahva tuloskausi USA:ssa

Maailman talouskasvu on pysynyt hyvällä tasolla, ja tämän vuoden +3,7 %:n bkt:n kasvuennuste näyttää edelleen realistiselta. USA:ssa kasvu on uudelleen piristymässä, josta mm. kohonneet ostopäälliköiden indeksin tasot kertovat. Kiinan johdolla kasvu on Aasiassakin edelleen hyvällä mallilla, n. +5,2 %:ssa. Vahvasti eri puolilla maailmaa etenevä talouskasvu sai tosin pientä vastatuulta rahoitusmarkkinoiden kautta Euroopasta Italian hallituskriisin vuoksi. Korot nousivat Italiassa nopeasti muistutuksena siitä, että poliittiset kiemurat voivat helposti edelleen häiritä euroalueen tulevaisuuden näkymiä. Luottoriskipreemiot ovatkin jääneet kesäkuussa toukokuun tasoja leveämmälle.

 

Vähäriskisten valtionlainojen korot kääntyivät nopeasti laskuun toukokuun lopulla Italian hallituksen muodostamisen ongelmien vuoksi. Yritysten tuloskausi vuoden ensimmäiseltä vuosineljännekseltä päättyi vahvoihin lukemiin.Euron viimeaikainen heikentyminen tukee hieman euroalueen vientiyrityksiä, mutta poliittinen tilanne on valmiiksi herkkä Italiassa ja Espanjassa samaan aikaan, kun EKP valmistautuu ensimmäisiin rahapolitiikan kiristäviin toimiin.

Keskuspankit pienentävät elvytystä

Italian valtionlainojen korkojen nopea nousu (ja hintojen lasku) oli selvä muutos alkuvuoden korkomarkkinoiden tilanteeseen. Vaaleilla valittujen puolueiden epäonnistuessa alkuun hallituksen muodostamisessa, olivat perinteiset isot poliittiset kysymykset jopa eurojäsenyydestä jälleen pinnalla. Lopulta Italian hallitus saatiin kasaan, mutta valtionlainojen tuottotasot jäivät selvästi toukokuun alun tilannetta ylemmäs.

 

Kesäkuu on muodostumassa yhdeksi aktiivisimmista pohjoismaisilla yrityslainamarkkinoilla. Näyttää siltä, että Pohjoismaissa printataan tätä tahtia reippaan 25 miljardin euron edestä uusia yritysten joukkolainoja.


Keskuspankkien toimet elvytyksen pienentämiseksi etenevät myös Euroopassa. EKP ilmoitti odotetusti pienentävänsä taseostonsa 15 miljardiin euroon lokakuun jälkeen vuoden loppuun asti. USA:ssa Fed jatkaa koronnostojensa sarjaa sellaisella aikataululla, jossa tälle vuodelle on vielä tiedossa 3 nostoa ja ensi vuodelle 3. Siten ohjauskorko kipuaa lopulta 3 %:n päälle ensi vuoden loppuun mennessä.

 

Vahva tuloskausi takana – ennusteita nostettu

Osakkeiden hintaheilunnan nousu on ollut yksi selvimmistä muutoksista viime vuoden markkinaympäristöön. Alkuvuoden heilunnan jäljiltä osakkeet nousivat USA:ssa selvästi toukokuussa hyvän tuloskauden siivittäessä tulosennusteiden nostoja jälleen.
Euroopassa Italian hallituskriisi heikensi eteläisen Euroopan pörssien tuottoja Italian johdolla.


Vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi päättyi huimiin lukemiin USA:ssa.
Euroopassa ensimmäisen neljänneksen tuloskasvu oli Stoxx 600 -indeksin yhtiöillä +5 %, ja 12 kuukaudelle eteenpäin ennakoidaan +12 %:n tuloskasvua (vuodelle 2018 +8 %).


Kesän alkuun mennessä vaikuttaa siltä, että 2018 on tulossa USA:ssa ja Euroopassa kaikkien aikojen aktiivisin yrityskauppavuosi niin kappalemääräisesti kuin kauppavolyymiltään. Halpa velkaraha ruokkii yrityskauppoja. Kokonaisuutena osakkeet tarjoavat kuitenkin, taloussyklin edetessä ja tuloskasvun näyttäessä hyvältä, edelleen mielestämme suhteellisesti paremmat edellytykset arvonnousulle kuin matalariskiset korkoinstrumentit.

Vaihtoehtoisten sijoitusten osalta ei merkittävää uutta ole käsillä. Riskittömän korkotason mataluus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun tämä sopiikin hyvin.


Eurooppalaisissa private debt -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä ei ole tilastojen valossa edelleenkään kasvanut merkittävästi. Sijoituskapasiteetin määrässä ollaan edelleen vuoden 2015 lopun tasoilla. Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt -markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajakunnalle uusia mahdollisuuksia. Kokonaisuutena markkinatilanne on mielestämme edelleen varsin suotuisa private debt -sijoittamiselle pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta, erityisesti verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin.

Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot alkavat olla kaikkien aikojen huipputasoilla. Viimeksi vuosina 2006 ja 2007 näillä arvostustasoilla käynnistettyjen private equity -rahastojen tuottokehitykset jäivät vaatimattomiksi finanssikriisin iskettyä markkinoille 2008. Tällä hetkellä private equity -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä on kaikkien aikojen ennätystasolla ja olemmekin tehneet sijoituksia erittäin selektiivisesti. Sijoituksia on tehty vain niihin markkinan osiin, joissa näkemyksemme mukaan on vähemmän kilpailua. Esimerkiksi perinteisten buyout-sijoitusten sijaan olemme tehneet sijoituksia pohjoismaisiin kasvurahastoihin, Samoin, jos koemme, että managerilla on poikkeuksellista kykyä tehdä onnistuneita sijoituksia vaikeammassakin ympäristössä.

 

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason johdosta kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti.
 

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-17, pe 8-16

Tilaa Markkinakatsaus sähköpostiisi

Saat linkin sähköpostiisi, kun tuore Markkinakatsaus-video on katsottavissa.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessä käsittelemme muun muassa sijoittamista, työelämän aiheita sekä omaa arkea ja riskeihin varautumista.