Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus Live -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Markkinakatsaus: Tuloskausi mallikkaasti maaliin — osakkeet silti tarkkailuun

Hintaheilunta nousi osakemarkkinoilla elokuussa

Toisen vuosineljänneksen tuloskausi sujui mallikkaasti niin USA:ssa, Euroopassa kuin kehittyvillä markkinoillakin. Dollarin heikentymisen jatkuminen on kuitenkin syönyt eurosijoittajan näkökulmasta tuottoja USA:n osakemarkkinoilta (S&P 500 -indeksi vuoden alusta -0,6 % euroissa vs. +11,9 % dollareissa). Pidämme osakemarkkinoiden painon edelleen neutraalissa allokaatiossamme, mutta pientä vähennystä osakepainoomme on tehty kesän jälkeen. Lyhyellä aikavälillä nyt monet muut kuin perusfundamentit ovat osakemarkkinoilla ajurin paikalla. Geopolitiikan kiristyminen Aasiassa ja toisaalta USA:n velkakaton nostamiseen liittyvät haasteet ovat pitäneet sijoittajat varpaillaan elokuussa.

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna osakemarkkinoiden arvostustasot ovat meneillään olevan taloussyklin kalleimmilla tasoilla. Hintaheilunta nousi osakemarkkinoilla elokuussa monen vuoden pohjiltaan ja uusien varojen allokoituminen osakerahastoihin Euroopassa ja USA:ssa hiipui hieman. Kehittyvien markkinoiden pörssit olivat edelleen nousussa.

- Korot: pidämme korot neutraalissa painossa.
- Osakkeet: pidämme osakkeet neutraalissa painossa.
- Vaihtoehtoiset sijoitukset: pidämme vaihtoehtoiset sijoitukset lievässä ylipainossa.

Korot kääntyivät elokuussa uudelleen laskuun riskinottohalukkuuden pienen yskähtelyn vastapainona

Korkotaso kääntyi uudelleen laskuun Euroopassa ja USA:ssa elokuussa, kun riskinottohalukkuus vaimeni hetkeksi. Inflaatio on ollut yllättävänkin maltillista euroalueella ja USA:ssa. Näin ollen pääkeskuspankeilla Atlantin kummallakaan puolen ei ole ollut järisyttävä kiire muokata rahapolitiikan viritystä kireämmäksi.

Varoja on kohtalaisen paljon käteisessä globaalisti, kun sijoittajat pitävät yllä hyvää käteispuskuria leveämpien tuottotasojen toivossa. Euroopassa keskuspankin tase-elvytysohjelma jyllää yrityslainamarkkinoilla edelleen ja nyt syys—lokakuussa odotamme informaatiota ensi vuonna alkavan osto-ohjelman pienentämisen aikataulusta.

Myös USA:ssa keskuspankki Fed kertonee viimeistään lokakuussa, millä tahdilla se ryhtyy pienentämään tasettaan. Emme odota tästä merkittäviä markkinavaikutuksia lyhyellä tähtäimellä, mutta pidemmällä aikavälillä on hyvin tiedossa, että keskuspankkien taseiden kasvattaminen on korreloinut vahvasti riskillisten omaisuuslajien hyvän tuottokehityksen kanssa.

 

Tuloskausi ohi — muut ajurit osakemarkkinoilla

Kokonaisuutena pörssiyritysten tuloskausi sujui hyvin. USA:ssa ja Euroopassa tulosennusteita nostettiin hieman elokuussa, mikä oli erittäin hyvä merkki talouskasvun laajapohjaistumisesta. Raaka-aine- ja energiasektorin yritysten tulosparannukset vuoden takaiseen näyttelivät merkittävää osaa, mutta myös muut sektorit toimittivat positiivista. Euroopassa jopa siinä määrin, että ensimmäistä kertaa vuosiin kaikki pääsektorit raportoivat positiivista tuloskehitystä vuoden takaiseen nähden tämän vuoden toisella kvartaalilla.

Markkinoilla odotukset hyvän tuloskasvun jatkumisesta ovat kyllä hinnoissa. Ensi vuodelle ennakoidaan +11 %:n tuloskasvua S&P 500 -indeksille USA:ssa ja yli 12 %:n tuloskasvua Euroopan laajaan Stoxx 600 -indeksiin. Itse reaalitalouden puolella bkt-kasvun edellytykset ovat edelleen hyvällä mallilla globaalisti: keskuspankit elvyttävät vielä, korot ovat matalalla, kulutuskysyntä on hyvällä tasolla eikä merkittäviä inflaatiopaineita ole näköpiirissä. On kuitenkin syytä tarkkailla kohonneita arvostustasoja vasten koko osakemarkkinoiden asetelmaa, nyt kun nousseet poliittiset riskit ovat markkinoilla pääpuheenaiheita.

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus-lähetys

Saat sähköpostiisi linkin, kun uusi Markkinakatsaus-tallenne on katsottavissa.

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.