Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus Live -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Markkinakatsaus: Uusi sijoitusvuosi alkaa – vahva globaali talouskasvu tukee markkinoita

Talouskasvu on globaalisti tällä hetkellä vahvaa, kun käytännössä kaikissa OECD-maissa bruttokansantuote kasvaa ja monissa jopa edelleen kiihtyvällä tahdilla. Alkanutta sijoitusvuotta tukeekin osaltaan poikkeuksellisen laajapohjainen ja vahva talouskasvu maailmalla. Rahoitusmarkkinoilla tätä on tietysti jo hinnoiteltu tapahtuvaksi ja päättynyt vuosi oli vahvin osakemarkkinoiden nousuvuosi sitten vuoden 2009, kun MSCI World All Country -indeksi nousi +19,8 %. Lähdemme uuteen vuoteen neutraalissa asetelmassa allokaatiotuotteissamme osakepainon suhteen.

Korkomarkkinoilla vuosi päättyi pieneen korkojen nousuun. Korkotaso on kuitenkin edelleen Euroopassa poikkeuksellisen matalalla pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna verrattuna käynnissä olevaan talouskasvuun. Inflaation olemattomuus on se seikka, jonka vuoksi keskuspankit ovat Euroopassa vasta erittäin hitaasti poistamassa massiivista elvytystään.

Korkomarkkinoilla ei suuria liikkeitä

Korkomarkkinoilla ei suuria liikkeitä vuoden lopuksi nähty. Korot päätyivät hienoiseen nousuun Euroopassa, mutta edelleen korkotaso on hämmästyttävän matalalla suhteessa talouden aktiviteettiin (Saksan 10v tasolla +0,45 %). Tämä johtuu pääasiassa inflaation mataluudesta, jonka vuoksi EKP ylläpitää edelleen massiivisen elvyttävää rahapolitiikkaa. Yrityslainojen uusemissioiden määrä löi edelliset ennätykset vuoden 2017 lopuksi. Euroopassa uusia high yield -yrityslainoja emittoitiin yli 65 mrd eurolla ja pohjoismaisilla markkinoillakin yli 13 mrd euron edestä paikallisvaluutoissa.

USA:ssa pitkät korot nousivat reilummin jo 2016 vuoden lopussa, josta on hieman pakitettu alemmas, mutta edelleen 10-vuotinen valtionlaina on tasolla 2,45 % eli siis 2 prosenttiyksikköä Saksaa ylempänä. Fedin koronnostojen seurauksena 2 vuoden valtionlainan korkokin on jo 1,92 % ja noussut siis suhteessa enemmän pitkiin korkoihin nähden, joten tuottokäyrä (lyhyiden ja pitkien korkojen ero) on tasaantunut USA:ssa.

USA:n keskuspankki Fed ei ole fiskaalitilanteen haasteista huolimatta muuttanut linjaansa, vaan ohjauskorkoa ollaan nostamassa tänä vuonna 2–3 kertaa. Tällä vauhdilla lyhyet korot tulevat nousemaan päälle 2 %:n ja korkokäyrä (lyhyiden ja pitkien korkojen erotus) tasaantuu lisää indikoiden haasteita pankkisektorille ja laajemminkin nostamalla taantumaan ajautumisen todennäköisyyttä. Sitä vastaan reaalitaloudessa on kuitenkin vahva kasvu päällä lähes täystyöllisyystilanteessa. Vasta, kun reaalikorot (inflaatiolla korjattu korkotaso) alkavat olla selvästi päälle 1 %:n, alkaa tilanne muuttua oleellisemmin tässä taloussyklissä.

Sijoitusvuosi oli vahvin osakemarkkinoiden nousuvuosi sitten 2009

Mennyt sijoitusvuosi oli vahvin osakemarkkinoiden nousuvuosi sitten finanssikriisistä toipumisen jälkeen vuonna 2009. MSCI World AC -indeksi nousi +19,8 % ja USA:ssa S&P 500 +21,8 % (euroissa vain +6,9 %). Lisäksi S&P 500 -indeksillä jokainen yksittäinen kuukausi vuonna 2017 oli plussalla, jota ei ole tapahtunut koskaan aiemmin indeksin pitkässä historiassa. Voidaan puhua tässäkin mielessä jo poikkeuksellisesta osakenoususta USA:ssa.

Euroopassa talouskasvu on laajapohjaistunut ja globaalit eurooppalaiset yrityksetkin hyötyvät USA:n yhteisöverokannan laskusta. Saksassa DAX-indeksin tuloskasvuodotus tälle vuodelle on +10 % ja Italiassa MIB-indeksillä jopa +15 % pankkien vetämänä. Euron liian nopea vahvistuminen alkuvuonna voi lyhyellä aikavälillä himmentää eurooppalaisten vientiyritysten tunnelmia, mutta muutoin fundamentit ovat eurooppalaistenkin yhtiöiden osalta hyvällä tolalla.

Parasta tulosennusteiden nousuvauhtia viime vuoden lopulla on kuitenkin nähty Japanissa (2018 tuloskasvuodotus tällä hetkellä +8,7 %) heikentyneen jenin vetämänä. Kehittyvien markkinoiden indeksin tulosennusteita on samoin nostettu ja tällä markkinalla 2018 odotus on kaikkein vahvin ― tulosten ennakoidaan nousevan +13,2 %.

 

Vaihtoehtoisten sijoitusten osalta ei merkittävää uutta ole käsillä. Riskittömän korkotason mataluus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta.

Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt -markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajakunnalle uusia mahdollisuuksia. Uusien private debt -lainojen tuottotasot eivät globaalisti ole kovinkaan paljon heiluneet 2013 vuoden jälkeen. Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot alkavat olla kaikkien aikojen huipputasoilla.

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason johdosta kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti. Johtuen core-markkinoiden tilanteesta Mandatum Life Kansainväliset kiinteistöt -sijoituskorimme keskittyykin ns. value add - ja lainamuotoiseen kiinteistösijoittamiseen, jossa näemme edelleen hyvää tuottopotentiaalia.

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Markkinakatsaus-lähetys

Saat sähköpostiisi linkin, kun uusi Markkinakatsaus-tallenne on katsottavissa.

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.