Talous- ja tuloskasvu hidastuvat ensi vuonna

Osakemarkkinoiden korjaus jatkui lokakuun loppuun asti, jonka jälkeen osakkeiden hinnat ovat pysyneet matalapaineessa. Yritysten tuloskausi kolmannelta vuosineljännekseltä on päättymässä ja USA:ssa tuloskasvu on yltänyt yli +25 %:iin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Se on kovin vauhti vuosikausiin. Työttömyysaste jatkaa laskuaan ja samalla Fed etenee koronnostojensa kanssa.

Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Ensi vuonna sekä talouskasvun että tuloskasvun ennakoidaan jo rauhoittuvan. Kun samaan aikaan keskuspankit poistavat ylimääräistä elvytystään, on markkinoilla tiedossa aiempaa enemmän hintaheiluntaa. Kauppasota USA:n ja Kiinan välillä tuo vielä lisämausteensa tähän soppaan.

Italia yhä kysymysmerkkinä

Korkomarkkinoilla tuloskauden päättyminen on tarkoittanut uusia emittointeja yrityslainoissa. Tahti on ollut tiivis, kun yritykset ovat jälleen rynnänneet lainamarkkinoille lukitsemaan rahoituskustannuksiaan. Silti riskillisten omaisuuslajien myyntipaineen johdosta luottoriskipreemiot ovat olleet nousussa yrityslainamarkkinoilla, ja viime viikkoina on jokunen uusi emissio jäänyt toteutumattakin markkinaolosuhteisiin vedoten. Sinänsä eurooppalaisella yrityslainamarkkinalla nähdään merkittävä tekninen muutos vuoden vaihteessa, kun EKP poistuu nettomääräisenä ostajana paremmin luottoluokitettujen (investment grade, IG) lainojen markkinoilta. Keskuspankin taseesta erääntyvistä bondeista saadut rahat pusketaan tosin edelleen vielä markkinoille, eikä toistaiseksi ole informaatiota siitä, että keskuspankki olisi vaikuttamassa ostoillaan tarkoituksella tuottokäyrän muotoon (esim. ostamalla pitkiä lainoja enemmän kuin lyhyempiä lainoja).

EKP:n ensimmäinen koronnosto on edessä vasta syyskuussa 2019, ja ennakoimme Fedin nostavan ohjauskorkonsa tässä syklissä 3 %:iin. Poikkeuksellista on, että Yhdysvaltojen presidentti vaatii jo keskuspankilta koronlaskuja, kun osakemarkkinoilla on ollut viime viikkoina tukkoista. Suurempi ongelma dollarille ja markkinamekanismien toiminnalle on se, jos presidentin kommenteilla alkaisi olla vaikutusta keskuspankin itsenäisyyteen.

USA:n markkinat pärjänneet edelleen parhaiten

Osakemarkkinoiden myyntipaine on jatkunut marraskuussa, ja monet ns. momentti-osakkeet (mm. teknologiasektori ja muut vahvan kurssinousun kokeneet osakkeet) ovat olleet selvästi myyntikohteina. Isoista S&P 500 -indeksin yhtiöistä on pyyhkiytynyt markkina-arvoa useiden satojen miljardien dollareiden verran. Samaan aikaan tuloskasvu näyttää piikanneen tässä syklissä USA:ssa, kun Q3:n tuloskasvuksi printattiin jopa yli +25 %:n kasvulukuja. Ensi vuonna tuloskasvu hiipuu markkinaodotusten mukaan S&P 500 -indeksissä n. +10 %:iin, joka sekin on ihan hyvä taso. Vahvin tulosten parantumisvaihe on siis takanapäin. Osakkeiden arvostuskertoimet ovatkin korjanneet selvästi alemmas loka-marraskuun kurssilaskun vaikutuksesta ja monilla indekseillä on palattu lähelle pitkän aikavälin arvostustasojen keskiarvoja.

Euroopassa poliittiset tekijät, Brexit ja Italian tilanne, ovat pitäneet lisäksi eurooppalaisia osakkeita alakuloisina. Kauppasotateemat ovat iskeneet voimalla mm. saksalaisiin vientiyrityksiin, kun mm. autokauppa on hyytymässä Kiinassa.

Monien tekijöiden summa ajaa nyt osakkeiden arvostustasoja alaspäin. Kuun lopun G20-kokouksesta ennakoidaankin positiivisempaa viestiä Kiinan ja USA:n välisiin kitkoihin. Trump syyttää Fediä ja kohta demokraatteja osakemarkkinoiden laskusta, mutta totuus on, että tullit ovat sotkeneet nopeasti kansainvälisiä kauppavirtoja ja heikentäneet myös yhdysvaltalaisten yhtiöiden Kiinan operaatioita.

Riskittömän korkotason alhaisuus erityisesti euroalueella ajaa sijoituksia edelleen omaisuuslajeihin, joissa ei ole päivittäistä lunastusmahdollisuutta. Näin sijoittaja tavoittelee korkeampaa tuottoa johtuen osaltaan tästä heikommasta likviditeetistä ja siihen liittyvästä likviditeettipreemiosta. Monen sijoittajan salkkuun  vaihtoehtoiset sijoitukset sopivatkin hyvin.

Eurooppalaisissa private debt-rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä ei ennen alkuvuotta 2018 ollut tilastojen valossa merkittävästi kasvanut aiemmin nähtyjä tasoja korkeammaksi, mutta tämä kehitys on muuttunut ja ns. kuivan ruudin määrä on kasvanut merkittävästi ja on nyt selvästi korkeammalla tasolla. Uusia sijoitusmahdollisuuksia tulee private debt-markkinoille tasaisesti, kun mm. pankkien sääntelykehikon kiristyminen avaa sijoittajille uusia mahdollisuuksia. Tyypillisesti kasvava sijoituskapasiteetin määrä johtaa suurempaan kilpailuun hyvistä sijoituskohteista ja tekee niiden löytämisestä vaikeampaa. Kokonaisuutena markkinatilanne on mielestämme edelleen suotuisa private debt -sijoittamiselle pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta erityisesti verrattuna perinteisiin omaisuusluokkiin.

 

Private equity -markkinoilla puolestaan arvostustasot ovat kaikkien aikojen huipputasoilla. Viimeksi vuonna 2006-2007 näillä arvostustasoilla käynnistettyjen private equity -rahastojen tuottokehitykset jäivät vaatimattomiksi finanssikriisin iskettyä markkinoille 2008. Tällä hetkellä private equity -rahastoissa olevan sijoituskapasiteetin määrä on kaikkien aikojen ennätystasolla ja olemmekin tehneet uusia sijoituksia edelleen erittäin selektiivisesti. Sijoituksia on tehty vain niihin markkinan osiin, joissa näkemyksemme mukaan on vähemmän kilpailua. Esimerkiksi perinteisten buy-out -sijoitusten sijaan olemme tehneet sijoituksia pohjoismaisiin kasvurahastoihin, tai jos koemme, että managerilla on poikkeuksellista kykyä tehdä onnistuneita sijoituksia vaikeammassakin ympäristössä. Markkinatilanteen osalta tulee huomata, että private debt -markkina koostuu useasta erilaisesta ns. alamarkkinasta ja näiden alamarkkinoiden markkinatilanteissa voi olla suuriakin eroja.

Euroopan kiinteistömarkkinoilla ja erityisesti ns. core-kohteiden (kaupunkien keskustojen parhaat toimistot) osalta tuottotasot sijoittajalle ovat painuneet kovan kysynnän ja matalan korkotason vuoksi kaikkien aikojen pohjiin. Samaan aikaan alle potentiaalinsa toimivien kiinteistöjen (esim. puolityhjät toimistokiinteistöt jne.) arvostustasot eivät ole nousseet vastaavasti. Johtuen core-markkinoiden tilanteesta kiinteistösijoituksissa keskitymmekin ns. value add - ja lainamuotoiseen kiinteistösijoittamiseen, jossa näemme edelleen hyvää tuottopotentiaalia ja joka on vähemmän herkkä pääomamarkkinoiden muutoksille.

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.

Tilaa uutiskirje

Ajankohtaiset artikkelit henkilöstön palkitsemisesta suoraan sähköpostiisi.