Markkinakatsaus: Keskuspankit kommunikoivat jo elvytyksen vähentämisestä Euroopassa

Osakemarkkinat laskivat kesäkuussa hyvin menneen alkuvuoden päätteeksi.

Markkinoiden nousuvauhti rauhoittui korkotason käännyttyä odotetusti pieneen nousuun Euroopan keskuspankin ja Englannin keskuspankin ryhdyttyä varovaisesti kommunikoimaan, että edessä on elvytyksen alas ajamisen ensimmäiset askeleet.

Euroopan korkotason nousu vahvisti selvästi euroa ja siten alkuvuoden osakemarkkinoiden tuottoerot Atlantin yli levenivät valuuttasuojaamattomasti lisää. S&P 500 -indeksin tuotto eurosijoittajalle (ilman dollarisuojausta) oli kesäkuun lopussa vuoden alusta lukien enää +1,0 % (USD-määräisesti +9,3 %), samaan aikaan kun laaja Stoxx 600 -osakeindeksi on Euroopassa tuottanut +7,0 %.

Euroopan taloudet ovat hyvässä toipumisvauhdissa (kasvuennuste tälle vuodelle +1,8 %) ja jopa Suomen talous on kääntynyt nousuun. Globaalisti talouskasvu on edelleen hyvällä tasolla ja tälle vuodelle ennakoidaankin +3,4 %:n bkt:n nousua. Emme ole tehneet merkittäviä muutoksia allokaatiossamme. Osakkeiden paino on käytännössä neutraalissa.

- Korot: pidämme korot neutraalissa painossa.
- Osakkeet: pidämme osakkeet neutraalissa painossa.
- Vaihtoehtoiset sijoitukset: pidämme vaihtoehtoiset sijoitukset lievässä ylipainossa.

Korot nousivat selvästi kesäkuun lopussa euroalueella.

EKP:n tuoreissa kommenteissa annettiin ymmärtää, että nykyisen kaltaisen elvytyksen määrää on ehkä syytä pienentää tulevaisuudessa, eikä tässä ollut meille mitään yllättävää. EKP:n nykyisen tase-elvytysohjelman mukaiset ostot loppuvat tämän vuoden lopussa ja siihen mennessä tullaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä ilmoittamaan joukkolainaostojen pienentämisestä. Voimakkain elvytysvaihe alkaa olla siis takanapäin euroalueella ja korkojen pohjat on näkemyksemme mukaan jo nähty.

Saksan 10-vuotisen valtionlainan korko nousi kesäkuun lopussa +0,45 %:iin, joka siis on vielä hyvin matala taso, samalla kun 5-vuotinen on edelleen miinuksella. Korkojen nousulle on siis tilaa, kunhan talouskehitys ja inflaatiokuva piristyvät tästä vielä lisää.

Tällä hetkellä inflaatio ei ole globaalisti tarkasteltuna mitenkään uhkana. USA:ssa vallitsee miltei täystyöllisyys ja palkkapaineita alkaa jo esiintyä, joten keskuspankki Fed jatkaa koronostojensa kanssa loppuvuonna ainakin kerran. Euroopassa inflaatio on edelleen selvästi alle EKP:n 2 %:n tavoitteen, eikä vallitsevilla raaka-aineiden hintakehitykselläkään ole odotettavissa mitään mullistavaa inflaatioon lähikuukausina. Korot reagoivat kuitenkin jo nyt herkästi EKP:n lausuntoihin – jopa hämmästyttävänkin terävästi.

Hintaheilunta osakemarkkinoilla on ollut edelleen varsin rauhallista.

Kesäkuussa osakemarkkinoiden nousukiito rauhoittui, kun varsinkin USA:ssa alkuvuonna hyvin nousseiden teknologiayhtiöiden kurssit hieman laskivat.

Heinäkuussa alkavaan toisen vuosineljänneksen tuloskauteen lähdetäänkin markkinoilla odottavin tunnelmin. Reaalitalouden tilastot eivät globaalisti ole jaksaneet enää yllättää yhtä positiivisesti markkinaodotuksia kuin vielä keväällä, joskin yritysten ostopäälliköiden luottamusindeksien tasot kertovat edelleen hyvästä tuotannon tasosta yksityisellä sektorilla. Tulosvaroituksiakaan ei toisaalta ole liiemmin saatu ennen Q2-raportointikautta, joten yllättävää olisi, jos tulokset ja erityisesti niitä seuraavat kommentit pettäisivät pahasti markkinaodotukset.

Tällä hetkellä ennakoidaan S&P 500 -indeksiin +10,4 %:n tuloskasvua tälle vuodelle ja vastaavasti Euroopan Stoxx 600 -indeksiin jopa +19 %:n tulosten paranemista tänä vuonna. Varsinkin eurooppalaisten yritysten kontolle on ladattu paljon positiivisia odotuksia, ja myös osakemarkkinoilla Euroopan ulkopuoliset sijoittajat ovat jatkaneet eurooppalaisten osakkeiden ostoja. Poliittinen riski on jäänyt Euroopassa taustalle samalla, kun kasvunäkymät ovat hyvät. Saksan parlamenttivaaleista syksyllä ei ole veneen keikuttajaksi. 

Seuraa Mandatum Life salkunhoidon näkemyksiä Twitterissä

Haluatko Markkinakatsaus Live -lähetyksen tallenteen sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi?

Vastuullisemmin tuottavaa

Pääoma valitsee aina oikean suunnan. Siksi se virtaa kohti vastuullisempia sijoituskohteita. Se, mikä on oikein, on tuottavaa.

Kiinnostavimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta. Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit palkitsemiseen.

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-17, pe 8-16

Tilaa Markkinakatsaus-lähetys

Saat sähköpostiisi linkin, kun uusi Markkinakatsaus-tallenne on katsottavissa.

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.