Viikkokatsaus: Tuloskausi jatkuu vielä — millaisia lukuja yritykset ovat raportoineet odotuksiin nähden?

Viime viikkoina markkinoilla on ollut hintaheiluntaa. Onko se hellittänyt? Millainen tilanne on nyt Yhdysvaltain työmarkkinoilla? Yhdysvaltain 10-vuotinen korko on ollut nousussa. Miksi? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Millaiset ovat sijoitusmarkkinoiden tunnelmat tällä hetkellä?

Viime viikkojen hintaheilunta on maltillistunut ja sijoitusmarkkinoiden tunnelmat säilyivät viime viikolla positiivisina.

Keskeisiä tekijöitä markkinakehityksen kannalta ovat tällä hetkellä mm. viruksen toisen aallon hellittäminen suuressa osassa maailmaa, rokotusten eteneminen ja yritysten vahva tuloskunto. Vastaavasti mahdollisina riskitekijöinä pidetään mm. rokotusten jäämistä tavoitevauhdista etenkin Euroopassa, mahdollisia uusia muunnoksia viruksesta sekä inflaation mahdollista nousua ja markkinakorkojen nousua sen seurauksena. 

Millainen on Yhdysvaltain todellinen työttömyysaste? Miten työmarkkinatilannetta on kommentoitu?


USA:n työmarkkinoista saatiin viime viikolla kommentteja keskeisiltä henkilöiltä. Keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin mukaan USA:n todellinen työttömyysaste on lähellä 10 prosenttia raportoidun 6,3 %:in sijaan. Viruksen toinen aalto estää osaa ihmisistä hakemasta uutta työtä, minkä vuoksi heitä ei lasketa työvoimaan kuuluviksi.

Tuore valtiovarainministeri ja keskuspankin edellinen pääjohtaja Janet Yellen ennakoi, että USA voi saavuttaa täystyöllisyyden vuonna 2022, jos tukipaketti on riittävän suuri. Muutoin työmarkkinan toipuminen koronakriisiä edeltävälle tasolle uhkaa venyä vuoteen 2025.

 

Miten täystyöllisyyden ja Yhdysvaltain talouskasvun kannalta keskeinen tukipaketti etenee? Onko tukipakettiluonnoksista tullut tietoja julkisuuteen?

Demokraattien suunnitteleman paketin yksityiskohdista on annettu julkisuuteen mm. seuraavia tietoja: suorat rahatalletukset rajattaisiin vain alle 200 000 Yhdysvaltain dollaria vuodessa ansaitseville, jotta mahdollisimman suuri osa menisi suoraan kulutukseen. Aiemmissa paketeissa ei ole ollut tulorajoja.

Lisäksi suunnitteilla on, että minimipalkkaa nostettaisiin 15 dollariin/tunnissa vuoteen 2025 mennessä. Myös vähävaraisille tarkoitettuun Medicaid-sairausvakuutusjärjestelmään suunnitellaan merkittäviä muutoksia. 

Jotta paketti saadaan läpi, sen puolelle on saatava senaatissa myös republikaanien tuki.  Republikaanisenaattorit ovat kommentoineet puolueen suostuvan maksimissaan 600-700 miljardin dollarin pakettiin, kun presidentti Bidenin ehdotus on 1900 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

 

Millainen on tilanne koronarokotusten suhteen?

Viime vuonna seurattiin tarkasti tartuntamääriä ja taas tänä vuonna yhä keskeisempänä seurattavana on rokotusten määrä.

Jos täysin teknisesti lasketaan tähän asti rokotettujen ihmisten osuus väestöstä ja arvioidaan sen perustella tulevaa kehitystä, on Israel ja Iso-Britannia saavuttaneet 70 prosentin rokotusasteen  jo tänä keväänä, kun taas Euroopan Unionissa vastaavaan tilanteeseen päästään tällä tahdilla vasta ensi syksynä. Laskelma ei sisällä esimerkiksi arvioita rokotteiden tulevista toimitusmääristä ja ajankohdista, eivätkä ne ole arvioita tavoitteen saavuttamispäivästä.

70 prosentin rokotusaste saavutettu arviolta:

  • Israel, 11.2.2021
  • Iso-Britannia, 16.5.2021
  • USA, 16.7.2021
  • Euroopan Unioni, 4.10.2022

                  

Positiivinen uutinen on se, että koronaviruksen toinen aalto on alkanut hellittää. Esimerkiksi Saksassa ja USA:ssa päivittäin todetut tartunnat ovat kääntyneet laskuun ja siten myös päivittäiset kuolintapaukset.  Toisaalta uusi virusvariantti pakottaa varovaisuuteen, sillä uudet mutaatiot ovat helpommin tarttuvia kuin aiempi.

Yhdysvaltain 10-­vuotinen korko on ollut nousussa. Miksi?

Yhdysvalloissa pitkät korot ovat nousussa. Maan 10-vuotisen valtiolainan korko puhkaisi pitkästä aikaa 1,2% tason. Taustalla on odotukset inflaation kiihtymisestä. Esimerkiksi energian hinnan nousun odotetaan kiihdyttävän inflaatiota globaalisti tämän vuoden aikana, sillä esimerkiksi öljyn hinnan nousu heijastuu polttoaineeseen ja lämmitysöljyn hintaan, mikä taas puolestaan kiihdyttää inflaatiota.

Myös Euroopassa korkotaso on hiljalleen kääntynyt, vaikka ei voida puhua merkittävästä muutoksesta.

Korkoeron leviämien USA:n ja Euroopan välillä pitäisi vahvistaa dollaria. EUR/USD hakee kuitenkin vielä suuntaa.

 

USA:ssa tuloskausi on ollut odotettua vahvempi. Millaista tuloskasvua odotetaan tälle ja ensi vuodelle?

 

USA:ssa noin 75 % yhtiöistä raportoinut tuloksensa. Tähän asti raportoineista noin 80 % ylittänyt odotukset, mikä on normaalia korkeampi osuus. Tälle vuodelle odotetaan +23 % tuloskasvua ja +16 % vuodelle 2022.

Vahvoja toimialoja tähän asti ovat olleet: perusteollisuus, rahoitus, teknologia, kuluttajatuotteet ja terveydenhuolto. Teknologiasektorilla yhtiöiden ohjeistus tämän vuoden osalta on kuitenkin ollut vaisu.

Toimialoista matkailun ja vapaa-ajan yhtiöt raportoineet odotetusti isoja tappioita, samoin energiayhtiöt.

Entä ovatko tuloksena julkaisseet yritykset ylittäneet odotukset Euroopassa?

Eivät ole, sillä Euroopassa on ollut hieman odotuksia heikompia julkistuksia tähän asti. Euroopassa noin 45 % yhtiöistä raportoinut tuloksensa. Lukumääräisesti noin 2/3 raportoineista ylittänyt odotukset, mikä on normaali määrä. Indeksitasolla toteutuneet tulokset ovat kuitenkin hieman heikompia kuin odotettiin.

Euroopan tuloskasvua vetää alaspäin Novartis, joka valahti tappiolliseksi sekä heikkoja tuloksia raportoineet energiayhtiöt.

Hyviä tuloksia ovat raportoineet perusteollisuus-, teollisuus- ja teknologiayhtiöt.

Tälle vuodelle odotetaan +39 % tuloskasvua ja +17 % vuodelle 2022.

 

 

 

 

 

Periodi

Ennuste (BBG)

Vaihteluväli

Edellinen

Ma 15.2.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Joulukuu

-

-

-0,6 %

Ti 16.2.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Helmikuu

-

-

61,8

Ti 16.2.

Euroalue

Bkt-kasvu (1. julkaisu, v/v)

Q4

-

-

-5,1 %

Ke 17.2.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Tammikuu

-

-

1,6 %

Ke 17.2.

USA

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Tammikuu

-

-

-

To 18.2.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Tammikuu

-

-

-

To 18.2.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Helmikuu

-

-

-15,5

Pe 19.2.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Helmikuu

-

-

47,5

Pe 19.2.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Helmikuu

-

-

58,0

Lähde: Bloomberg