Viikkokatsaus 24.5.2021: Sell in May and go away – vai eikö sittenkään?

Yhdysvaltojen inflaatioluvut yllättivät. Onko korkeahko inflaatio väliaikaista vai merkki jostain isommasta? Loppuuko negatiivisten korkojen pitkä maraton vihdoin? Ovatko markkinat yliostetut? Onko edessä isompikin korjausliike? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Miltä markkinoilla nyt yleisesti näyttää?

Rajumman puoleisen alkuvuoden jälkeen viime aikoina markkinoilla on tunnuttu vedettävän henkeä.

Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä ei ole ollut juurikaan eroa performanssissa, vaan on edetty aika käsi kädessä samaan tahtiin. Kehittyvät markkinat ovat liikkuneet länsimarkkinoihin verrattuna hieman hiljaisemmalla vauhdilla.

Teknologiaosakkeet ovat laskeneet tämän kuukauden aikana vajaa 5 % ja trendi tuntuu suosivan edelleen arvo-osakkeita. Euro-dollari-suhteessa on palattu nyt niihin lukuihin, joista tähän vuoteen lähdettiin. Myös alkuvuonna hurjan nousun nähneillä raaka-ainemarkkinoilla otetaan nyt rauhassa happea.

Yrityslainamarkkinoilla, niin investment grade kuin high yield, on erittäin rauhallista. Niin sanottu ”hunt for yield” on edelleen voimissaan ja pienimpiinkin tilaisuuksiin tartutaan hanakasti.

Muuten rauhallisilla markkinoilla kuuma peruna onkin inflaatio ja korkojen nousu.

Yhdysvaltojen inflaatioluvut yllättivät. Onko korkeahko inflaatio väliaikaista vai merkki jostain isommasta?

Uusimmassa Yhdysvaltojen inflaatioraportissa kuluttajahintainflaatio oli 4,2 prosenttia ja pohjainflaatio, eli inflaatio, josta ruuan ja energian vaikutukset on poistettu, oli kolme prosenttia.

Nyt markkinoilla pohdintaankin, ovatko keskuspankit oikeassa ja kyseessä on vain väliaikainen inflaation nousu vai onko liikkeelle lähdössä uusia, laaja-alaisia inflatorisia voimia, jolloin keskuspankit joutuisivat muuttamaan nykyistä rahapolitiikkaansa kiristävämpään suuntaan.

Inflaatioraportin mukaan kaikki suurimmat yllätykset liittyivät koronan jälkeiseen talouden avautumiseen ja siihen liittyvään hintojen korotukseen sekä tuotantoketjujen pullonkauloihin – eli tekijöihin, jotka voidaan nähdä enemmän tai vähemmän väliaikaisina. Muilla alueilla inflatorista liikehdintää ei ollut ainakaan vielä näkyvissä. Tämä sinänsä tukee keskuspankkien tarinaa.

Nyt on kuitenkin liian aikaista sanoa, mihin suuntaan tilanne tulee kääntymään. Aika näyttää saadaanko tästä uuden tyyppinen inflaatioympäristö, kuin mitä on nähty viime vuosina, ellei jopa vuosikymmeninä.

Loppuuko negatiivisten korkojen pitkä maraton vihdoin?

Inflaation liittyy tiukasti tietysti myös korot. Finanssikriisin liepeiltä, aina vuodesta 2007 asti, trendinä on ollut alenevat korot. Siirtyminen positiivisten korkojen maailmaan, eli että rahalle saataisiin vihdoin hintaa, vaikuttaisi ihan kaikkeen, niin relatiivisiin kuin absoluuttisiin arvostuksiin. Pitkän alenevien korkojen maratonin lopulle näkyy kuitenkin jo viitteitä ja korkojen mahdollinen nousu onkin nyt markkinoiden selkä ykköstarina.

Pitkissä koroissa USA:ssa todennäköisin suunta tuntuisi jatkuvan nouseviin korkoihin pienen hengähdystauon jälkeen. Myös Saksan pitkät korot näyttävät olevan edelleen noususuunnassa.

Myös johdannaismarkkinoilta saadaan viitteitä siitä, että laskevien korkojen trendi olisi viimein murtumassa ja tulevina vuosina päästäisiin negatiivisten korkojen maailmasta normaalimpaan, positiivisten korkojen maailman.

Ovatko markkinat yliostetut? Onko edessä isompikin korjausliike?

Tällä hetkellä teknistä analyysiä katsoessa ei SP500:n kuukausitason tarkastelussa näy selkeitä viitteitä nousutrendin katkeamiselle. Viikkotasolla tarkasteltaessa viime viikkojen aikana on kuitenkin näkynyt pientä indikaatiota siitä, että markkinat olisivat yliostetut ja että korjausliike olisi tulossa. Pientä korjausliikettä saatiinkin parin viime viikon aikana.

Vahvassa pidempiaikaisessa trendissä korjausliikkeet ovat usein olleet hyvin lyhytaikaisia ja nytkin myynneistä alkoi vauhti loppua jo viime viikolla. Tämä viikko aloitetaankin aika tasaisissa merkeissä. Klassista ”sell in May ja go away” -ilmiötä ei siis ole nyt näkyvissä, enemmänkin markkinoilla tunnutaan olevan ostohousut jalassa.

Jatkuuko arvo-osakkeiden niskaote edelleen?

Toimialoja verrattaessa keskenään on nähtävissä edelleen arvo-osakkeita suosiva trendi verrattuna kasvusektoriin. Trendi on nähtävissä erityisesti USA:ssa, mutta myös täällä Euroopassa.
Trendi ei myöskään tunnu olevan ainakaan heti taittumassa korkojen ollessa edelleen matkalla ylöspäin.

 

Markkinaindikaattorit:

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 25.5.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Toukokuu

96.8

To 27.5.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Kesäkuu

-8.8

Pe 28.5.

Euroalue

Talouden luottamus

Toukokuu

110.3

Pe 28.5.

USA

Yksityinen kulutus (k/k)

Huhtikuu

4.2 %

Lähde: Bloomberg