Viikkokatsaus 20.4.2021: Onko inflaatio karkaamassa liian korkeaksi?

USA:n inflaatio kiihtyi maaliskuussa odotetusti. Onko inflaatio karkaamassa liian korkeaksi? Miten USA:ssa kotitalouksille jaetut shekit ovat näkyneet kulutuksessa? Millainen ensivaikutelma viime kvartaalista on tullut? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Miltä markkinoiden tilanne nyt yleisesti näyttää?

Markkinatilanne on pysynyt hyvin samankaltaisena viime viikkoina. Markkinatunnelma on säilynyt positiivisena ja hintaheilunta maltillistunut; historiallisiin lukuihin verrattuna se on nyt niin ns. normaalilla tasolla.

Julkistettava talousdata on pääsääntöisesti ollut odotuksia vahvempaa, ja viime myös viikolla alkanut tuloskausi on näyttänyt positiiviselta. Talouden toipuminen on siis nyt lähdössä kunnolla liikkeelle.

Markkinoilla ollaan kohtalaisen positiivisissa tunnelmissa, mutta taivas ei ole kuitenkaan täysin pilvetön. Mitä markkinoilla nyt tarkastellaan?

Positiivisten markkinauutisten keskellä pientä orastavaa huolta aiheuttaa tuttu aihe: koronavirus itse.

Rokotusohjelmien eteneminen ja tartuntalukujen taittuminen Euroopassa lupailevat talouksien asteittaista avaamista. Osassa maita on kuitenkin tullut takapakkia epidemian suhteen; muun muassa Saksassa päivittäiset tartunnat lisääntyvät ja maassa suunnitellaan rajoitusten kiristämistä.

Toinen riskitekijä tällä hetkellä on myös Intiassa löydetty virusmuunnos, jonka arvellaan olevan entistä tarttuvampi. Vielä ei ole myöskään tietoa siitä, onko muunnos resistentti rokotteille eli auttavatko rokotteet sitä vastaan vai eivät.

Tartuntalukujen kannalta iso kuva on kuitenkin ennallaan ja niin USA:ssa kuin Euroopassa kokonaisuutena suunta on parempaan päin. Samalla kuitenkin globaalissa mittakaavassa Brasilialla ja Intialla on huomattavia vaikeuksia epidemian hallitsemisessa.

USA:n inflaatio kiihtyi maaliskuussa odotetusti. Onko inflaatio karkaamassa liian korkeaksi?

Viime viikolla USA:ssa julkistettiin maaliskuun toteutunut inflaatio.

Kuluttajahintaindeksi kiihtyi +2,6 %:iin, mikä on vähän enemmän kuin Fedin 2 %:n tavoite. Tällä hetkellä ei voida kuitenkaan sanoa, että inflaatio olisi ryöstäytymässä käsiin, sillä nousu on kuitenkin sen verran maltillinen. Myös Fedin jäsenet ovat kommentoivat näkevänsä tämän edelleen lyhytaikaisena inflaation kiihtymisenä. Tätä tukee myös pohjainflaatio, eli energian ja ruoan hinnasta puhdistettu inflaatio, joka oli vain 1,6 eli alle Fedin tavoitteen.

Toiselle kvartaalille odotetaan jopa suurempaa inflaatiota, mutta sen jälkeen inflaation odotetaan tulevan hiljalleen alas.

Keskuspankkien jäsenet ovat aiemmin kommenteillaan pyrkineet laskemaan odotuksia rahapolitiikan nopeasta vähentämisestä inflaation takia. Tämä viesti näyttäisi menneen markkinoilla perille ja korkojen nousu on rauhoittunut myös USA:ssa.

Miten USA:ssa kotitalouksille jaetut shekit ovat näkyneet kulutuksessa?

USA:n maaliskuun vähittäiskauppaluvut julkaistiin viime viikolla. Lukujen mukaan vähittäiskauppa kasvoi maaliskuussa +9.8 % helmikuuhun verrattuna. Keskeinen tekijä kasvun taustalla oli maaliskuun alusta kotitalouksille lähetetyt 1400 dollarin elvytysshekit. Myös ravintoloiden myynti toipui +13,3 % rajoitusten höllentämisen myötä osassa osavaltioita.

Elvytyspaketin osana kotitalouksille jaetut shekit näyttäisivät siis kasvattaneen yksityistä kulutusta USA:ssa. Myös edellinen nousupiikki tammikuussa nähtiin silloisen tukipaketin jälkeen.

Tällä viikolla on Euroopan keskuspankin johtokunnan kokous. Mitä kokoukselta odotetaan?

Euroopan keskuspankin johtokunnan seuraava kokous on tämän viikon torstaina. Viime kokouksen aikana ennustettiin talouden vahvistuvan. Toteutunut talouden data on ollut vielä selkeästi odotuksia vahvempaa. Markkinat odottavatkin nyt pääjohtaja Lagarden kommentteja paranevista talousluvuista.

Lisäksi markkinoita kiinnostaa nyt myös, josko torstaina saataisiin kommentteja PEPP-ohjelman ostojen jatkosta. EKP on aiemman kommunikointinsa mukaisesti lisännyt pandemian myötä aloitetun hätäosto-ohjelman (PEPP) netto-ostoja maaliskuussa. Prosentuaalisesti ostojen lisäys on ollut kuitenkin maltillinen. Jos talousdata jatkuu hyvänä, voi olla, ettää EKP katsoo, ettei ole suurempaa syytä kiihdyttää ostoja.

Muutoksia korkoon tai rahapolitiikkaan ei EKP:lta nyt odoteta.

Tuloskausi alkoi viime viikolla. Millainen ensivaikutelma viime kvartaalista on tullut?

Tuloskausi alkoi viime viikolla, mutta tähän asti tulosjulkistuksia on vielä tullut niukasti. Nyt saadut julkistukset ovat kuitenkin olleet erittäin vahvoja.
Viime viikolla nähtiin myös Suomessa positiivisia tulosvaroituksia, esimerkiksi Uponorilta, Valmetilta ja Keskolta.

Tuloskausi pääsee toden teolla käyntiin vasta tällä viikolla. Yrityksiltä odotetaan merkittäviä tulosparannuksia.

Miltä yritysten luottamus nyt näyttää?

Yritysten ja kuluttajien luottamus vahvistuu USA:ssa ja Euroopassa. Teollisuusyhtiöiden luottamusindeksin mukaan luottamus on nousut Euroopassa mittaushistorian korkeimpaan lukuun ja myös Yhdysvalloissa todella vahvalla tasolla.

Rajoitusten poistamisen myötä yritykset arvioivat aktiviteettinsa paranevan, mikä taas näkyy luottamusindeksin nousuna. Vertailuajankohtana on kuitenkin tiukkojen rajoitusten ajanjakso, minkä takia ei ole yllättävää, että suuri osa yrityksistä ennakoi käännettä parempaan. Indeksi siis tasaantunee sitten, kun talouksien rajoituksia on poistettu, mutta tällä hetkellä näyttää kuitenkin Euroopan ja USA:n osalta ihan hyvältä.

Kiinassa tilanne taas ei ole ihan yhtä hyvä. Kiinaa on kohdannut koronakriisin vaiheet ajallisesti edellä länsimarkkinoita ja sitä onkin pidetty omanlaisena esimerkkinä tilanteen kehityksestä myös lännessä. Rajoitusten poistamisen myötä myös Kiinassa nähtiin nousupiikki, mutta se on elvytyksen asteittaisen vähenemisen myötä hyytynyt.

Entä miltä kuluttajien luottamus nyt näyttää?

Kuluttajaluottamus vahvistuu, mutta ei ole vielä palannut koronakriisiä edeltävälle tasolle. Tämä johtunee siitä, että työttömyys on Yhdysvalloissa ja Euroalueella edelleen korkeammalla tasolla kuin mitä se oli ennen koronakriisiä.

Markkinaindikaattorit:

Ti 20.4.

Saksa

Tuottajahinnat (v/v)

Maaliskuu

1.9 %

To 22.4.

Euroalue

Keskuspankin korkopäätös

Huhtikuu

0,00 %

To 22.4.

Euroalue

Kuluttajien luottamus

Huhtikuu

-10.8

Pe 23.4.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Huhtikuu

52.5

Pe 23.4.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Huhtikuu

59.1