Viikkokatsaus: Miltä kesä 2022 on näyttänyt sijoittajan näkökulmasta?

Jäikö markkinoiden seuraaminen kesällä vähemmälle? Viikkokatsauksen erikoisversiosta löydät kesän keskeisimmät tapahtumat kootusti.

Vaikka moni suomalainen siirtyikin heinäkuussa lomamoodille, markkinoilta ja taloudesta ei tapahtumia puuttunut. Tässä niistä keskeisimmät.

Markkinoiden fokus siirtyi inflaatiosta taantumapelkoihin

Markkinoiden fokus on viime aikoina siirtynyt inflaatiosta talouskasvun hidastumiseen ja taantumapelkoihin. Kesän aikana merkit talouskasvun hidastumisesta ovat vahvistuneet edelleen, kun keskuspankkien kireä rahapolitiikka on heikentänyt luottamusta talouskasvuun laajasti ja kesällä saatu tuorein talousdata on ollut sekä aiempia lukuja että odotuksia heikompaa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain keskuspankki Fedin taantumaa ennakoiva indikaattori nyt nousussa, mutta toki vielä kaukana korona- ja finanssikriisin luvuista.

Teollisuudessa raportoitiin nyt ensimmäistä kertaa edellistä kuukautta vähemmän tilauksia. Myös teollisuudessa runsaasti käytettyjen kuparin ja alumiinin hinnat ovat tulleet alaspäin, mitkä myös kielivät laskevista tilauskannoista. Yritysten odotukset ovatkin olleet tulevasta varovaisia, paniikista ei kuitenkaan ole vielä merkkejä. Ostopäällikköindeksit heikentyivät viimeisimmän datan mukaan alle 50:n kipurajan (kun luku on yli 50 ostopäälliköt ennakoivat kasvua ja luvun ollessa alle 50 taas laskua). Viimeksi indeksi on alittanut 50 rajapyykin Euroopassa vuoden 2020 syksyllä ja Yhdysvalloissa koronan iskiessä samaisen vuoden alussa. Kiinassa ja kehittyvillä markkinoilla tilanne on vielä hiukan optimistisempi ja odotuksissa on vielä pientä kasvua.

Yhdysvalloissa tarkkaan seurattu mittari, eli työttömyys likistelee, historiallisesti matalimpia lukuja (uusimman datan mukaan työttömyys oli 3,6 %, kun matalimmillaan se on ollut 3,5 %). Kuitenkin viime kvartaaliin nähden työttömyyskorvaushakemusten määrä on kasvanut nyt voimakkaasti, eli työllisyystilanne on muuttumassa heikompaan suuntaan. Esimerkiksi teknologiayhtiöt ovat kertoneet hidastaneensa rekrytointitahtiaan ja muutenkin momentum näyttäisi taloudessa kääntyneen tältä osin. Toisaalta palkkojen nousua ja sitä myöten inflaatiota taltuttaakseen Fedin pyrkimyksenä on ollut saada työttömyyttä hallitusti ylöspäin, eli siinä mielessä tilanne on positiivinen.

Kuuma kysymys talouden kannalta onkin nyt: nähdäänkö taantumaa, kuinka pitkään se kestää ja kuinka syvä se on? Markkinoiden konsensus alkaa hiipimään taantuman puolelle. Taantuman oletetaan kuitenkin olevan aika vaisu. Tarkemmissa arvioissa on vielä vaihtelua.

Inflaatio jatkoi nousuaan uusiin huippuihin: palvelut, energia ja ruoka kallistuivat edelleen

Inflaatio jyllää nyt jo 9 %:n tuntumissa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Palvelut, energia ja ruoka ovat kallistuneet edelleen, ja hintojen nousua on nähty myös muilla alueilla. Yhdysvalloissa on kuitenkin näkyvissä jo merkkejä siitä, että inflaation huippu olisi nyt saavutettu. Euroopassa inflaatio jatkanee kuitenkin vielä nousuaan mm. maakaasutilanteen vuoksi.

Vaikka toteutuneessa inflaatiossa ei ole vielä nähty merkkejä laskusta, keskuspankkien selkeä linja on painanut inflaatio-odotuksia. Toisaalta kireä rahapolitiikka heikentää luottamusta talouskasvuun nyt laajalti. Merkit viittaavat kuitenkin siihen, että inflaatio tulee hidastumaan lähikuukausina. Olennaisia kysymyksiä ovatkin nyt, kuinka paljon inflaatio on ehtinyt jäädä sellaisiin artikkeleihin, joissa hintojen nousun taittuminen on yleensä ollut hidasta (esim. asuminen), kuinka nopeasti inflaatiota ylipäätään saadaan alaspäin ja olennaisimpana kysymyksenä: mille tasolle inflaatio lopulta asettuu.

Odotukset tulevista ohjauskoroista ovat laskeneet selvästi

Markkinat hinnoittelevat nyt korkeampaa ohjauskorkoa Yhdysvaltoihin kuin, mitä vielä kesään lähdettäessä odotettiin. Korkojen odotetaan nousevan vuoden loppuun mennessä yli kolmeen prosenttiin, mutta laskevan jo ensi vuoden aikana. Markkinat siis hinnoittelevat nyt, että Fed nostaa korkoja vielä loppuvuoden aikana prosentin verran ja että korkoja lähdettäisiin jo ensi vuonna laskemaan. Oletuksena on, että inflaation kiihtyminen ei jatku.

Euroopassa taas tilanne on osin päinvastainen: kasvunäkymien heikentyminen on maltillistanut odotuksia korkojen nostoille ja nyt korkoja odotetaan nostettavan maltillisemmin kuin mitä vielä kesään tultaessa. EKP:n odotetaan nostavan korkoja prosenttiin ja niille tasoille odotetaan jäätävän pidemmäksikin aikaa.

Markkinat ovat olleet alkuvuotta positiivisemmissa tunnelmissa läpi kesän
Kesään lähtiessä markkinoiden tunnelma oli perin pessimistinen, kun takana oli yksi huonoimmista vuoden aloituksista pitkään aikaan. Silti siitäkin huolimatta, että talouden tilaa kuvaava talousdata on ollut viime aikoina hyvin mollivoittoisia, markkinat ovat olleet alkuvuotta positiivisemmissa tunnelmissa läpi kesän.

Osakemarkkinat ovat nousseet kesäkuun pohjista: maailman osakemarkkinat euroissa noteerattuna noin 10 % ja USA jopa 12 %. Eurooppa on tullut hieman perässä (8 %), minkä selittää pitkälti dollarin vahvistuminen. Ennusteet korkojen laskusta ovat piristäneet osakkeita ja parhaimpana menestyjänä onkin ollut kasvuteema.

Vaikka luottoriskitasot ovatkin leventyneet, korkosijoitukset ovat nousseet korkojen laskiessa ja heinäkuu oli korkosijoituksille vahva.

 

Viikon markkinaindikaattorit:

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 1.8.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Kesäkuu

0.4 %

Ma 1.8.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM)

Heinäkuu

53.0

Ti 2.8.

Euroalue

Tuottajahinnat (v/v)

Kesäkuu

36.3 %

Ke 3.8.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Kesäkuu

0.2 %

Ke 3.8.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Kesäkuu

1.6 %

Ke 3.8.

USA

Palvelusektorin luottamus (ISM)

Heinäkuu

55.3

To 4.8.

Saksa

Teollisuustilaukset (v/v)

Kesäkuu

-3.0 %

Pe 5.8.

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Kesäkuu

-1.4 %

Pe 5.8.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrän muutos

Heinäkuu

372 000

Lähde: Bloomberg