Viikkokatsaus 21.3.2022: Millaiset osakkeet ovat pärjänneet nyt parhaiten?

Fed piti keskiviikkona maaliskuisen korkokokouksensa. Mitä uutisia kokouksesta saatiin? Miksi Kiinan osakemarkkinoilla nähtiin viime viikolla niin paljon heiluntaa? Miltä tilanne öljyn ja kullan osalta nyt näyttää?

Miltä viime viikko markkinoilla yleisesti näytti?

Viime viikolla sijoitusmarkkinat kehittyivät pääosin suotuisasti, kun markkinoille virisi toiveita nopeasta ratkaisusta Ukrainan kriisiin. Pohjoismaiset ja eurooppalaiset osakkeet reagoivat sodan alkuun voimakkaimmin, mutta niissä nähtiin myös suurin positiivinen reaktio viime viikolla. Myös yhdysvaltalaisosakkeissakin nähtiin positiivista kehitystä, toki maltillisemmin kuin Euroopassa. Kiinan markkinoilla nähtiin taas viime viikolla varsinaista vuoristorataa ja Kiinan johdolla alkuvuonna suotuisasti kehittyneet kehittyvät markkinat ovat tulleet nyt alaspäin samoille tasoille muiden indeksien kanssa.

USA:n keskuspankki nosti viime viikolla odotetusti ohjauskorkoaan yhdellä pykälällä eli 0,25 prosenttiyksikköä.

Yrityslainojen riskilisät laskivat viime viikolla. Öljy sekä kulta halpenivat ja dollari heikentyi euroa vastaan.

Miksi Kiinan osakemarkkinoilla nähtiin viime viikolla niin paljon heiluntaa?

Kiinan osakemarkkinoilla nähtiin viime viikolla varsinainen vuoristorata, kun toissaviikolla alkanut teknologiaosakkeiden luisu huipentui maanantaina noin -11 prosentin laskuun. Keskiviikkona teknologiaosakkeissa nähtiin kuitenkin noin +30 prosentin nousuja keskuspankin signaloitua valmiuttaan tukea markkinakehitystä.

Kiinan teknologiasektoria painoivat muun muassa huolet sääntelyn kiristymisestä ja Yhdysvaltojen viranomaisten aikeet kieltää viiden kiinalaisyhtiön rinnakkaislistaus New Yorkin pörssissä. Lisäksi koronavirustartunnat ja -kuolemat ovat nousussa Kiinassa ja viime viikolla monissa kiinalaiskaupungeissa otettiin jälleen käyttöön rajoitustoimia. Rajoitustoimet heikentävät kuluttajien kulutusmahdollisuuksia, mikä voi myös jonkin verran painaa Kiinan talouskehitystä.

Osittain Kiinan osakemarkkinoiden matalapaineessa on kyse myös siitä, että markkinat hinnoittelevat kasvavaa todennäköisyyttä pakotteille Kiinaa vastaan, jos maa tukisi Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Todennäköisyys sille, että Kiina lähtisi Venäjää tukemaan, arvioidaan kuitenkin vähäiseksi.

Fed piti keskiviikkona maaliskuisen korkokokouksensa. Mitä uutisia kokouksesta saatiin?

Yhdysvaltojen keskuspankki nosti viime viikolla odotetusti ohjauskorkoaan yhdellä pykälällä eli 0,25 prosenttiyksikköä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2018.

Keskuspankilta odotetaan vielä useita ohjauskoronnostoja tälle vuodelle. Myös keskuspankkiirit itse signaloivat useita koronnostoja loppuvuodelle, joskin yksittäisten keskuspankkiirien arvioissa oli normaalia enemmän hajontaa. Kun vielä joulukuussa aggressiivisimpien odotusten mukaan vuoden 2022 lopussa korot olisivat 1,25 %:n tasolla, nyt viime viikkoisessa kokouksessa maltillisin odotus oli 1,50 % ja aggressiivisin arvio jopa 3,25 %. Keskimäärin keskuspankkiirit odottavat ohjauskoron olevan vuoden lopussa 1,75–2,00 prosenttia.

Taseen supistamisen aloittaminen lienee ajankohtaista lähikuukausien aikana, vaikkei Fedin pääjohtaja Powell asiaa viime keskiviikkona kommentoinutkaan.

Miten korkosijoitukset ovat nyt menestyneet?

Korkojen nousu on painanut korkosijoitusten tuottoja, ja Ukrainan sodan alettua myös leventyneet riskilisät ovat vaikuttaneet korkosijoituksiin negatiivisesti. Nyt korkotaso on ollut nousutrendissä EKP:n ja Fedin vahvistettua, että rahapolitiikkaa tullaan kiristämään Ukrainan sodasta huolimatta. Yhdysvaltojen valtionlainojen tuottoja laski viime viikolla myös dollarin heikentyminen.

Yrityslainojen riskilisissä on nähty huomattavaa hintaheiluntaa, mikä kuvastaa kasvanutta epävarmuutta. Viime viikolla yrityslainojen riskilisät kääntyivät laskuun markkinoiden toivoessa nopeaa ratkaisua kriisiin. Riskilisien supistuminen taas vaikutti jonkin verran positiivisesti riskipitoisempiin high yield -lainoihin. Investment grade -lainoissa korkotason muutos on tuottokehityksen kannalta vaikuttanut enemmän.

Miltä tilanne öljyn ja kullan osalta nyt näyttää?

Heiluntaa ei ole nähty viime aikoina vain osakkeissa ja korkosijoituksissa.
Viime viikolla öljyn hinta maltillistui huipuistaan, mutta viime päivinä se on kääntynyt taas nousuun. Nyt öljyn Brent-laatu on 108 dollarin kieppeillä.
Myös kullan hinta on viime viikolla maltillistunut. Kultaa perinteisesti ajatellaan yhtenä turvasatamista ja Ukrainan kriisin alussa se sellaisena toimikin. Riskinottohalukkuuden lisääntyessä kullan hinta vastaavasti reagoi toiseen suuntaan ja nytkin toiveet pikaisesta ratkaisusta ovat näkyneet kullan hinnassa.

Millaiset osakkeet ovat nyt pärjänneet parhaiten?

Aiemmin toimialojen suhteellinen kehitys on korreloinut korkojen kanssa; kun korkojen noustessa esimerkiksi kasvuosakkeet ovat yleensä laskeneet ja sykliset ovat nousseet. Ukrainan sodan alettua tuottokehityksessä ei ole enää yhtä selkeää kaavaa, vaan markkinat näkevät nyt useampia mahdollisia kehityskulkuja.

Parhaiten tuottaneita toimialoja ovat olleet energia sekä syklisiä sektoreita kuten rahoitus ja teollisuus. Parhaiden toimialojen joukkoon on noussut myös välttämättömyyshyödykkeiden ja palveluiden tuottajat, kuten päivittäistavarat ja yhdyskuntapalvelut, jotka ovat tyypillisesti korkoherkkiä eli niiden pitäisi kehittyä heikosti korkojen noustessa.

Kasvuyhtiöt sekä pienyhtiöt näyttävät lähteneen myös jälleen yliperformoimaan. Alkuvuonna korkeiden osinkojen yhtiöt tuottivat parhaiten, mutta menestys on nyttemmin vaimentunut. Tällä hetkellä ei ole nähtävissä isoa trendiä ja viimeisen vuoden aikana hyvin menestyneet momentum-osakkeet ovatkin pärjänneet nyt huonommin.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ke 23.3.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Maaliskuu

-8.8

To 24.3.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Helmikuu

56.2

To 24.3.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Helmikuu

55.8

To 24.3.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Helmikuu

56.0

Pe 25.3.

Saksa

IFO-indeksi, liike-elämän luottamus

Maaliskuu

98.9

Pe 25.3.

USA

Kuluttajien luottamus

Maaliskuu

59.7

Lähde: Bloomberg