Viikkokatsaus 16.11.2021: Miten markkinat reagoivat korkeisiin inflaatiolukuihin?

Onko inflaation suhteen kyse piikistä vai pidempiaikaisesta vieraasta? Miten hintojen nousu näkyy kuluttajien kukkarossa? Onko osakemarkkinoilla kuumaa vai haaleaa? Mandatumin viikkokatsauksessa viikon kysymykset vastauksineen.

Millainen viime viikko oli markkinoilla?


Takana on jälleen vahva viikko riskimarkkinoilla. Globaalit osakkeet nousivat Yhdysvaltojen ja kehittyvien markkinoiden johdolla. Korot nousivat inflaatiolukujen jälkeen ja dollari vahvistui. Hyödykkeiden hinnoissa tapahtui rauhoittumista öljyn ja maakaasun johdolla.

 

Viikon odotetuin luku lienee olleen julkaistut inflaatioluvut. Oliko hintojen nousu jatkunut edelleen?

Viikon odotetuin tapahtuma nähtiin keskiviikkona, kun Yhdysvaltain inflaatioluvut lokakuulta julkaistiin. Inflaatio nousi ensimmäistä kertaa yli 6,2 % edelliseen vuoteen verrattuna ja oli lähes prosentin syyskuuhun verrattuna.

Inflaation voi sanoa olevan tällä hetkellä todella vauhdikasta.

Keskuspankki seuraa erityisesti pohjainflaatiota, jota se käyttää yhtenä mittarina rahapolitiikassaan. Kuluttajahintojen kehitykseen liittyy paljon lyhytkestoista hintojen vaihtelua, mikä vaikeuttaa talouden hintapaineiden seurantaa. Pohjainflaatiomittareilla pyritään seuraamaan hintakehitystä, johon tilapäiset tekijät eivät vaikuta. Pohjainflaatiossa ei näy esimerkiksi energian tai ruoan hinnan vaihtelua.

Nyt myös pohjainflaatio nousi 4,6 % tasolle. Merkillepantavaa on myös se, että inflaatio oli myös aiempaa laaja-alaisempaa, kun yli 80 % alaindekseistä nousi yli 2 % vuosivauhtia. Pohjainflaatio ei siis koostu vain muutaman hyödykkeen hinnan noususta.

Uusimpien lukujen julkaisu johti siihen, että inflaatio-odotukset nousivat huomattavasti.

 

Miksi keskuspankki seuraa inflaatiolukuja niin tarkasti? Onko nyt kyse ohimenevästä inflaatiopiikistä vaiko kuitenkin pidempiaikaisesta vieraasta?

Inflaatio on olennainen asia keskuspankin rahapolitiikan kannalta.

Yhdysvaltain keskuspankki julkaisi vuonna uuden strategiansa, jonka myötä se julkaisi uudet periaatteet ja määritteli samalla inflaatiotavoitteensa uudelleen. Uuden strategiassa painotetaan täystyöllisyyttä. Toinen tärkeä mittari on inflaatio, joka voi keskuspankin mukaan kiihtyä tilapäisesti yli kahteen prosenttiin, jos se on ollut pitkään alle kahden prosentin tavoitteen.

Käytännössä hetkittäinen inflaatiotavoitteen ylitys ei välttämättä johda rahapolitiikan kiristämiseen.  Keskuspankki on aiemmin viestinyt, että inflaatiossa on kyse hetkittäistä piikistä, joka johtuu esimerkiksi koronarajoitteiden purkamisesta seuranneesta kysynnän kasvusta. Nyt näyttää siltä, että ajatushetkittäisestä inflaatiopiikistä ei ole oikea, vaan se tuntuisi olevan seurana pidempään kuin mitä ajateltiin.

 

Miksi inflaation yhteydessä on puhuttu paljon esimerkiksi maakaasusta?

Maakaasusta on puhuttu paljon, koska sen hinnan nousu vaikuttaa merkittävästi lämmityskustannuksissa esimerkiksi Euroopassa. Mitä enemmän rahaa käytetään lämmitykseen, sitä enemmän se syö ostovoimaa muusta kulutuksesta.

Samaan aikaan maakaasu vaikuttaa ihmisten kukkaroihin myös muuta kautta. Maakaasu on merkittävä raaka-aine lannoitteissa. Jos maakaasun hinta nousee, myös lannoitteiden hinta kiipeää ylöspäin. Lannoitteiden hintojen kohoaminen vaikuttaa puolestaan maanviljelijöiden kuluihin. Lopulta ketju näkyy kuluttajan kukkarossa, kun ruoan hinta nousee.

 

Ovatko yritykset aikeissa nostaa hintojaan?

Tästä näkyy viitteitä. Esimerkiksi yhdysvaltalaisten pienyhtiöiistä jopa puolet suunnittelee nostavansa hintoja seuraavan kolmen kuukauden aikana (lähde Macrobond).

Yritysten kustannuksiin vaikuttaa myös työvoiman puute. Yhdysvalloissa on puhuttu paljon työvoimapulasta ja esimerkiksi koronan jälkeisestä irtisanoutumisaallosta, jossa erityisesti asiantuntijat ovat olleet valmiita irtisanoutumaan, vaikka heillä ei ole tiedossa uutta työpaikkaan. Tämäkin nostanee palkkoja ylöspäin.

 

Miten inflaatioluvut vaikuttivat korkomarkkinoihin?

Korkomarkkinoilla volatiliteetti nousi, ja erityisesti lyhyissä koroissa nähtiin isoja muutoksia loppuviikosta. Korkokäyrä latistui lyhyiden korkojen noustessa pitkiä nopeammin. Reaalikorot painuivat edelleen.

 

Tuloskausi on jatkunut edelleen. Millaiset ovat odotukset tulevaan?

Tuloskausi lähestyy päätöstään Yhdysvalloissa ja Euroopassa vahvoissa tunnelmissa. Analyytikoiden odotukset ylitetään molemmissa historiallista tasoa vahvemmin. Myös odotukset tulevasta ovat parantuneet.

 

Mitä Kiinan kiinteistömarkkinoille kuuluu nyt?

Kiinassa Evergrande maksoi jälleen dollarimääräisten velkakirjojensa kuponkikorot viimeisenä mahdollisena päivänä ja välttyi konkurssilta. Kiinan hallinto pitää tilannetta tiukasti otteessaan. Kiinteistösektorin haasteet, regulaatio ja elvytyksen kiristäminen kuitenkin hidastavat Kiinan kasvua.

 

Osakemarkkinahuuma on täydessä vauhdissa. Mitä näyttää markkinoiden kuumemittarit?

Monien sentimenttimittareiden lukemat ovat nyt huipussaan, eli markkinatilanne on kuuma.

Näyttää siltä, että markkinoiden momentum on nyt varsin vahva. Vauhdikasta nousua seuraa usein pieni notkahdus. Tällä hetkellä talouden perusfundamentit ovat vahvat, joten varsinaisen notkahduksen sijaan luvassa saattaa olla korkeampaa volatiliteettia.

 

Mitä lukuja tällä viikolla kannattaa seurata?

Alkaneella viikolla tärkeimmät luvut ovat Euroopan kolmannen kvartaalin BKT, USA:n vähittäismyynti ja teollisuustuotanto sekä inflaatioluvut Euroopasta.

Jaa artikkeli