Viikkokatsaus 22.6.2021: Miten markkinat ovat reagoineet USA:n keskuspankin kokoukseen?

USA:n keskuspankki piti viime viikon kokouksessaan rahapolitiikkansa ennallaan. Miten markkinat reagoivat? Entä millaisia signaaleja saatiin ohjauskoron noston aikataulusta? Mitkä asiat nousivat erityisesti esiin keskuspankin talousennusteesta? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Viime viikolla oli Yhdysvaltain keskuspankin kokous. Mitä viestittiin rahapolitiikasta?

Keskuspankki pitää rahapolitiikkansa toistaiseksi ennallaan, mutta otti korkoennusteessaan askelia kohti elvytyksen vähentämistä.

Keskuspankin inflaatioennuste tukee edelleen keskuspankin viestiä, jonka mukaan kohonneessa inflaatiossa on kysymys hetkellisestä ilmiöstä. Keskipitkällä aikavälillä inflaation odotetaan maltillistuvan lähelle keskuspankin tavoitetta.

 

USA:n keskuspankki aikaisti arviotaan korkojen nostosta. Miten käy elvyttävän rahapolitiikan?

Keskuspankin kokouksen yhteydessä julkaistiin jokaisen johtokunnan jäsenen henkilökohtaisen arvio ohjauskoron kehityksestä. Vaikka kyseessä ei ole keskuspankin virallinen linja, on mielenkiintoista havaita, että johtokunnan jäsenet aikaistivat arvioitaan ohjauskoron nostojen aikataulusta.

Keskuspankkiirien henkilökohtaisten arviot ennakoivat nyt ohjauskoron nostojen alkavan vuonna 2023 aiemman 2024 sijaan.  Markkinat hinnoittelevat nyt ensimmäistä koronnostoa vuoden 2022 lopussa tai vuoden 2023 alussa. Markkinat arvioivat, että vuoden 2023 loppuun mennessä keskuspankin hinnoitellaan nostaneen korkoa kolmesti.

Koronnoston ei kuitenkaan ennakoida olevan keskuspankin ensimmäinen toimi elvytyksen asteittaisessa vähentämisessä, vaan keskuspankki vähentää todennäköisesti ensimmäisenä kuukausittaisia arvopaperiostojaan.

Keskuspankin odotetaan viestivän kesän jälkeen harkitsevansa arvopaperiostojen vähentämistä taloustilanteesta riippuen ja toteuttavansa ensimmäiset vähennykset vuodenvaihteessa.

 

Keskuspankki julkaisi kokouksen yhteydessä myös talousennusteensa. Mihin huomio siinä kiinnittyi?

Keskuspankki nosti arviotaan kuluvan vuoden inflaatiosta ja talouskasvusta, mutta piti ennusteensa muutoin lähes ennallaan.

Yksi erityisen seurattu luku on inflaatioennuste, joka on sen mukainen, millaista viestintää markkinoille on annettu: ennusteen mukaan inflaatiopiikki olisi väliaikainen ja ensi vuonna se palaisia melko lähelle Keskuspankin 2 prosentin tavoitetta.

Työttömyyden odotetaan vähenevän lähelle koronakriisiä edeltäviä lukemia ensi vuoden aikana. Keskuspankki on toistuvasti korostanut seuraavansa työllisyyden kehitystä arvioidessaan elvytyksen tarvetta.

 

 

BKT:n kasvu

2021

2022

2023

Kesäkuu

7,0 %

3,3 %

2,4 %

Maaliskuu

6,5 %

3,3 %

2,2 %

       

Inflaatio

2021

2022

2023

Kesäkuu

3,4 %

2,1 %

2,2 %

Maaliskuu

2,4 %

2,0 %

2,1 %

       

Työttömyys

2021

2022

2023

Kesäkuu

4,5 %

3,8 %

3,5 %

Maaliskuu

4,5 %

3,9 %

3,5 %

 

 

Miten markkinat reagoivat kokoukseen?

USA:n keskuspankin kokous käänsi korot hetkellisesti nousuun, mutta viikkotasolla suunta oli alaspäin. Dollari vahvistui merkittävästi Fedin korkokokouksen jälkeen inflaatio-odotusten maltillistuessa. Inflaatio-odotusten matalampi taso kohottaa markkinaodotuksia reaalikorosta, vaikka nimelliskorko laskikin.

 

Miksi 10-vuoden valtionlainan korkotason suunta oli kokouksen jälkeen alaspäin, vaikka Keskuspankki vihjaisi koron kiristämisestä? Eikö reaktio ole ristiriitainen?

 

Markkinat ovat jo odottaneet koronnostoja ja elvytyksen vähentämistä. Reaktioon on pari mahdollista selitystä: ensimmäinen niistä on se, että markkinat alkavat olla yhä enemmän samaa mieltä keskuspankin näkemyksen kanssa, jonka mukaan inflaatiossa on hetkellinen piikki.

Toinen mahdollinen selitys on se, että kun osakemarkkinat reagoi negatiivisesti mahdollisen elvytyksen vähentämiseen, lisäsi se turvallisina pidettyjen valtionlainojen kysyntää.

 

Markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Ennuste (BBG)

Vaihteluväli

Edellinen

Ma 22.6.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Kesäkuu

-

-

-5.1

Ti 23.6.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Kesäkuu

-

-

56.2

Ti 23.6.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Kesäkuu

-

-

56.9

Ti 23.6.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Kesäkuu

-

-

68.1

Ke 24.6.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Kesäkuu

-

-

102.9

To 25.6.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Heinäkuu

-

-

-7.0

Lähde: Bloomberg