Viikkokatsaus 2.5.2022: Mitä käynnissä oleva tuloskausi kertoo ensimmäisen kvartaalin talouskehityksestä?

Ensimmäisen kvartaalin tuloskausi on nyt käynnissä. Minkälaisia lukuja yritykset ovat julkaisseet Yhdysvalloissa ja Euroopassa? Miltä EU:n Venäjä-pakoterintamalla näyttää? Mitä Kiinan koronapolitiikassa on tapahtunut? 

Miltä markkinoilla nyt yleisesti näyttää?

Viime viikolla markkinoiden huomio keskittyi edelleen Ukrainaan, keskuspankkeihin ja inflaatioon. Uutena teemana markkinoilla keskitytään tulevina viikkoina ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistuskauteen, joka alkoi viime viikolla.

Markkinoiden hintaheilunta on voimistunut viime viikkoina. Taustalla ei voida nimetä yksittäistä syytä, mutta luultavasti oleellisia taustatekijöitä ovat keskuspankkipolitiikan kiristyminen ja nousevat korot, jotka ovat luoneet välillisvaikutuksia myös osakemarkkinoille.

Dollari on vahvistunut selkeästi euroa vasten, mikä on pitänyt Yhdysvaltojen markkinakehityksen muiden markkinoiden tasolla. Japanissa puolestaan jeni on heikentynyt merkittävästi.

Mitä uutisia on saatu Ukrainaan ja pakotteisiin liittyen?

Venäjä-pakotteet ovat edelleen Euroopan talouskasvun kannalta keskeisimpiä tekijöitä. Venäjä lopetti viime viikolla kaasun toimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska maat kieltäytyivät maksamasta kaasusta ruplissa Venäjän vaatimusten mukaisesti. Lyhyellä aikavälillä kaasuhanojen sulkemisesta ei seuranne suurta haittaa, koska lähestyvä kesä vähentää lämmityksen tarvetta. Pidemmällä aikavälillä Euroopassa huolta herättää kaasutoimitusten mahdollinen laajempi keskeyttäminen. Euroopan energiaministerit pitivät aiheeseen liittyen hätäkokouksen 2. toukokuuta.

Pitkään pöydällä olleet öljyn tuontia rajoittavat toimet ovat nyt Euroopan komission valmistelussa. Spekulaatioiden mukaan toimiin voisi kuulua muun muassa hintakaton asettaminen venäläisöljylle, mikä tarkoittaisi sitä, ettei mikään maa saisi maksaa Venäjälle tiettyä määrää enempää öljystä. Rajoituksen tavoitteena olisi vähentää Venäjän öljystä saamaa rahoitusta sotatoimiin. Toimenpide kuitenkin edellyttäisi muidenkin maailman suurten öljyntuojien osallistumista: mikäli mukana olisi vain EU, Venäjä voisi myydä öljyä muille ostajille normaaliin hintaan.

Tulosjulkistuskausi on nyt käynnissä. Minkälaisia lukuja tähän mennessä on julkistettu?

Vuoden ensimmäisen kvartaalin tuloskausi on ollut tähän mennessä hieman odotuksia parempi. Tässä vaiheessa noin puolet yhdysvaltalaisyrityksistä on julkaissut tuloksensa, raportoiden hyvää tulosta. Yritysten liikevaihdot ovat kasvaneet keskimäärin 11 %, kun taas tulokset 0,5 %. Yksittäiset teknologiayhtiöt, kuten Netflix ja Alphabet (Google) ovat raportoineet odotettua matalampia lukuja, kuten myös Amazon, jonka tulos oli odotettua huomattavasti huonompi. 

Euroopassa noin 40 % yrityksistä on tähän mennessä julkaissut tuloksensa. Liikevaihdon osalta luvut ovat lähes samat kuin USA:ssa, noin 12 %, mutta tuloskasvun osalta luku on –26 % tähän mennessä tuloksensa julkistaneilla. Vahvasti negatiivisen puolella oleva luku johtuu pitkälti siitä, että tyypillisesti nopeimpien raportoijien joukossa olevat rahoitusalan yritykset ja pankit ovat raportoineet heikentyviä tuloksia. Luvun odotetaan tasoittuvan tuloskauden edetessä.

Onko keskuspankkien politiikassa tapahtumassa muutoksia?

Yhdysvaltain keskuspankki pitää keskiviikkona korkokokouksen, jossa sen odotetaan nostavan ohjauskorkoa kahdella pykälällä, eli 0,5 prosenttiyksiköllä. Markkinat hinnoittelevat jo 0,5 %:n koronnostoa. Kokouksesta odotetaan myös tietoa tulevista taseen supistuksista.

Mitä Kiinan taloudessa tapahtuu?

Yksi markkinoilla viime viikkoina puhututtanut tekijä on Kiinan hyytynyt talouskasvu. Sen taustalla on Kiinan tiukka koronapolitiikka ja kireät rajoitustoimet, joiden johdosta kokonaisia satamia ja tehtaita on suljettu jo pienien tartuntamäärien seurauksena. Sulkujen takia kansainväliset logistiikkaketjut kärsivät ja muun muassa komponenteista ja puolijohteista on edelleen maailmanlaajuinen pula. Rajoitusten seurauksena myös ihmisten kulutusmahdollisuudet ovat rajoittuneet.

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 2.5.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Maaliskuu

7.0 %

Ma 2.5.

Euroalue

Talouselämän luottamus

Huhtikuu

108.5

Ti 3.5.

Euroalue

Tuottajahinnat (v/v)

Maaliskuu

31.4 %

Ti 3.5.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Maaliskuu

-0.5 %

Ke 4.5.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Maaliskuu

5.0 %

To 5.5.

Saksa

Teollisuustilaukset (v/v)

Maaliskuu

2.9 %

Pe 6.5.

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Maaliskuu

3.0 %

Pe 6.5.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrän muutos

Huhtikuu

431 000

Lähde: Bloomberg