Viikkokatsaus 9.3.2021: Miltä USA:n osakemarkkinan tuotot toimialoittain näyttävät tänä vuonna?

Mikä nostaa raaka-aineiden hintoja ja miten hintojen nousu vaikuttaa inflaatioon? Miksi öljyn hinta on ollut edelleen nousussa? Miltä USA:n osakemarkkinan tuotot toimialoittain näyttävät tänä vuonna? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Fedin pääjohtaja Powell toisti samaa viestiään elvytyksen vähentämisestä. Miksi markkinat näkivät viestin kuitenkin nyt negatiivisena?

Rauhallisen alkuviikon jälkeen korot kääntyivät uudelleen nousuun, kun USA:n keskuspankin pääjohtaja Powell toisti jälleen viestiään elvytyksen vähentämisestä olevan ennenaikaista ja tyytyi kommentoimaan markkinakorkojen nousua toteamalla, että keskuspankki ”on noteerannut sen”.

Saman viestin toistaminen oli markkinoille pieni pettymys, sillä odotuksissa oli, että keskuspankki olisi korkojen nousun vuoksi mahdollisesti lisäämässä elvytystä esimerkiksi ostamalla markkinoilta enemmän velkakirjoja.
Powellin kommentit saattelivat korot uudelleen nousuun, myös dollari vahvistui.

Millaisia odotuksia markkinoilla on EKP:n tämän viikkoiselle kokoukselle?

Tällä viikolla Euroopan keskuspankilta odotetaan vastaavasti kommentteja korkojen nousuun.

Tähän asti johtokunnan jäsenet ovat toistelleet pandemian myötä aloitetun osto-ohjelman (PEPP) olevan joustava, minkä ansiosta lisäostoja voitaisiin tehdä sujuvasti markkinatilanteen mukaan. Toistaiseksi ostoja ei kuitenkaan ole lisätty. Viimeisimpien lukujen mukaan ostot ovat jopa vähentyneet.

Toistaiseksi EKP ei ole tehnyt muutoksia rahapolitiikassaan, mutta toisin kuin USA:ssa, yksittäiset johtokunnan jäsenet ovat myöntäneet reaalikorkojen nousun olevan ongelmallista, sillä se syö rahaelvytyksen tehoa. Tässä vaiheessa, kun talous on vielä hauraassa elpymisvaiheessa, ylimääräisiä riskitekijöitä pidetään epätoivottavina.

Rahapolitiikkaan ei odoteta nyt muutoksia, mutta EKP:lta odotetaankin rohkeampaa kannanottoa siitä, miten se näkee korkojen nousun vaikutuksen talouden toipumiseen.

Miksi öljyn hinta on ollut edelleen nousussa?

OPEC+-ryhmittymän odotettiin sopivan tuotannon lisäämisestä öljyn kysynnän kasvun ja hinnan nousun myötä. Viime viikolla maat ilmoittivat kuitenkin odotusten vastaisesti päättäneensä pidättäytyä nykyisissä tuotantomäärissä.

Ilmoitus nosti öljyn hintaa ja esimerkiksi Brent-laadun tynnyrihinta nousi perjantaina 69 dollariin.

Viime viikonloppuna Saudi-Arabian öljyterminaaliin tehtiin ilmaisku droneilla ja ohjuksilla. Iskun tekijäksi ilmoittautuivat Jemenin kapinalliset. Isku ei aiheuttanut tuhoja ja tuotanto voi jatkua ilman haittoja. Markkinat kuitenkin reagoivat iskun aiheuttamaan epävarmuuteen. Tänä maanantaina Brent-laadun tynnyrihinta nousi jopa yli 70 dollarin, mikä on korkein hinta sitten koronapandemian alkamisen.

Vuoden alusta lukien öljyn hinta on noussut noin 34 %.

Mikä nostaa raaka-aineiden hintoja ja miten hintojen nousu vaikuttavat inflaatioon?

Viimeisen 10–11 kuukauden aikana raaka-aineiden hinnoissa on nähty voimakasta nousua. Koronapandemian tullessa raaka-aineiden hinnat laskivat voimakkaasti, mutta hinnat ovat sittemmin jo ylittäneet koronaa edeltävän tason.

Raaka-aineiden hintojen nousua selittää odotukset talouden elpymisestä, sillä elpyminen lisää useimpien raaka-aineiden kysyntää.

Raaka-aineiden hinnannousu välittyy globaalisti myös lopputuotteiden hintaan. Tämä selittää osaltaan myös inflaation nousua.

Miltä USA:n osakemarkkinan tuotot toimialoittain näyttävät tänä vuonna?

Öljyn hinnannousun ansiosta energia on ollut selkeästi paras toimiala tänä vuonna. Muina nousijoina on ollut enimmäkseen suhdanneherkkiä toimialoja, kuten rahoitus ja raaka-aineet.

Huonoimmin tuottaneisiin toimialoihin taas kuuluvat pääasiassa vakaampia toimialoja, kuten päivittäistavarat. IT-ala on tänä vuonna kärsinyt eniten ja teknologiaindeksi Nasdaq on ollut paineessa korkojen nousun myötä.

Miksi kehittyvät markkinat ovat reagoineet viimeaikaiseen kurssiheiluntaan enemmän?

Tyypillisesti kehittyvät markkinat ovat syklisempiä ja hyötyvät niin sanottuja kehittyneitä markkinoita enemmän talousnäkymien noususta. Marraskuusta asti kehittyvät markkinat ovatkin olleet suuremmassa nousussa.

Markkinoiden hermoilut tammi- ja helmikuun markkinamyllerryksissä ovat kuitenkin myös näkyneet vahvemmin kehittyvillä markkinoilla verrattuna esimerkiksi vakaampiin markkinoihin, kuten USA ja Eurooppa.

Onko kolmas aalto iskemässä Eurooppaan?

EU:ssa noin 9 % väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, Iso-Britannissa 34 % ja USA:ssa 27 %. Presidentti Biden arvioi, että aikuisväestö saattaisi olla rokotettu toukokuun loppuun mennessä. Nyt noin neljännes USA:n väestöstä saanut vähintään yhden annoksen rokotetta. Aasiassa rokotusten määrät vielä alhaisempia kuin Euroopassa.

Päivittäiset tartunnat ovat lisääntyneet osassa Eurooppaa, muun muassa Italiassa ja Puolassa. Vastaavaa ei ole havaittavissa esimerkiksi USA:ssa tai Japanissa. Iso-Britanniassa tapaukset ovat laskee jyrkästi ja USA:ssa eri osavaltiot jo poistavat rajoituksiaan.

Kuitenkin globaalisti todettujen tapausten määrä nousi edellisviikolla ensi kertaa lähes kahteen kuukauteen. Eniten kasvaviin tapausmääriin vaikuttaa Brasilia, jossa on enemmän tartuntoja kuin koskaan tähän asti.

Markkinoihin nykyinen tilanne ei ole kuitenkaan vaikuttanut, vaan markkinoilla fokus on enemmän siinä, miten talouksien avaus, talouskasvun kiihtyminen ja sitä myöten myös inflaation kiihtyminen tulevat näkymään koron kiihtymisenä ja miten lopulta korkojen kiihtyminen tulee vaikuttamaan eri omaisuusluokkiin.

 

Tämän viikon markkinaindikaattorit

Ma 8.3.

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Tammikuu

-3.8 %

Ke 10.3.

USA

Pohjainflaatio (v/v)

Helmikuu

1.4 %

To 11.3.

Euroalue

Keskuspankin korkokokous

Maaliskuu

-

Pe 12.3.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Tammikuu

-0.8 %

Pe 12.3.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Maaliskuu

76.8

Lähde: Bloomberg