Viikkokatsaus 21.11.2022: Optimismia ilmassa

Viime viikolla osakemarkkinat jatkoivat ilottelua Yhdysvaltojen odotuksia matalammista inflaatioluvuista ja myös taloudesta saatiin hyviä uutisia. Viikolle mahtui huonompiakin uutisia, kuten Euroopan korkeat inflaatioluvut, mutta markkinoiden tunnelma pysyi silti positiivisen puolella.

Yhdysvaltojen odotettua alhaisempien inflaatiolukujen käynnistämä ralli ulottui myös viime viikon puolelle, vaikka pientä rauhoittumista edellisestä viikosta olikin jo näkyvissä.

Inflaatiouutiset ovat piristäneet erityisesti osakemarkkinoita. Suurimpana nousijana on viime viikkoina ollut Eurooppa, jota aiemmin tänä vuonna ovat painaneet muun muassa Ukrainan sota ja energiamurheet. Euroopan markkinoita ovat nostattaneet erityisesti suhdanne- ja korkoherkät toimialat. Euroilla sijoittaville dollarin viime viikkojen nopea heikentyminen on painanut yhdysvaltalaisosakkeiden tuottoja, vaikka markkina itsessään on ollut myös noususuuntainen. Kehittyvillä markkinoilla suunta on ollut erityisesti Kiinan vetämänä ylöspäin. Kiinan markkinaa ovat kirittäneet ylös spekulaatiot maan tiukkojen koronarajoituksien löysäämisestä ja mahdollisesta kiinteistösektorin pelastuspaketista.

Kolmannen kvartaalin tuloskausi alkaa lähestyä loppuaan. Tuloskausi on ollut odotuksia vahvempi, kuitenkin yritysten tulevat tuloskasvuennusteet ovat olleet loivalla lasku-uralla. Nähtäväksi jää, miten talouden vaikeudet tulevat heijastumaan yritysten tuloksiin.

Korkomarkkinoilla varsinkin yrityslainojen riskilisät ovat laskeneet, mikä on heijastunut riskillisempien korkosijoitusten hintoihin positiivisesti. Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat aiemmin tänä vuonna muuttuneet samaa tahtia korkotason kanssa, mutta hiljattain tiet ovat erkaantuneet. Osakkeiden arvostusten nousu on laskenut suhteessa osakkeiden houkuttelevuutta, kun taas korkojen nopea nousu ja korkoympäristön muutos ovat nostaneet korkosijoitusten tuotto-odotuksia. Korkosijoituksista onkin tullut suhteessa osakkeita houkuttelevampia. Kirittävää silti on, nykyhinnoillakin esimerkiksi euroalueen valtionlainat ovat vielä -15 prosenttia vuoden alusta.

Odotuksia parempia talouslukuja

Taloudesta saatiin viime viikolla hyviä uutisia, vaikka joukkoon mahtui myös muutama negatiivinenkin uutinen.

Viime viikolla saadun raportin mukaan Yhdysvaltojen tuottajahinnat nousivat lokakuussa hieman odotuksia vähemmän, mikä tukee kuvaa maltillistuvasta inflaatiosta. Vuositason nousu tuottajahinnoissa oli lokakuussa +8,0 prosenttia (syyskuu +8,5 prosenttia). Tuottajahinnat, pois lukien energia ja ruoka, nousivat +6,7 prosenttia (syyskuu +7,2 prosenttia). Vähittäiskauppa kasvoi hieman odotuksia enemmän, vastaavasti teollisuustuotanto supistui aavistuksen. Teollisuuden luottamusta kuvaava Empire State Manufacturing -luottamusindeksi kuitenkin kohosi odotuksia enemmän, hiukan positiivisen puolelle.

Euroalueelta saatiin viime viikolta tuoreita talous- ja inflaatiolukuja. Euroalueen talous kasvoi ennakkolukujen mukaan +2,1 % kolmannella vuosineljänneksellä. Taas inflaatio kiihtyi lokakuussa tuntuvasti, +10,6 prosenttiin. Energian ja ruoan hinnasta putsattu ydininflaatio oli +5,0 prosenttia. Energia hinta muodostaakin edelleen ison osan Euroopan kokonaisinflaatiosta. Kaupankäynti muun muassa öljyllä tapahtuu dollareilla, ja dollarin aiempi vahvistuminen onkin osaltaan vaikuttanut energian hintaan ja sitä kautta inflaation kiihtymiseen kolmannella kvartaalilla.

Negatiivisista uutisista huolimatta viikko kokonaisuutena jäi silti positiiviseksi.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 21.11.

Saksa

Tuottajahinnat (v/v)

Lokakuu

45.8 %

Ti 22.11.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Marraskuu

-27.6

Ke 23.11.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Marraskuu

48.1

Ke 23.11.

USA

Käyttötavaratilaukset (k/k)

Lokakuu

0.4 %

Ke 23.11.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Marraskuu

49.5

Ke 23.11.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Marraskuu

54.7

Ke 23.11.

USA

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Marraskuu

-

To 24.11.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Marraskuu

84.3

To 24.11.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Lokakuu

-

Pe 25.11.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Joulukuu

-41.9

Lähde: Bloomberg