Viikkokatsaus 26.4.2021: Mistä osakkeiden raju kysyntäpiikki johtuu?

Mistä osakkeiden raju kysyntäpiikki johtuu? Jatkuuko niiden ostoeuforia edelleen? Yhdysvaltain korkoa on seurattu viime aikoina tarkkaan, mitä sen suhteen tapahtui viime viikolla? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Miltä markkinoiden tilanne nyt yleisesti näyttää?

Markkinatunnelma on säilynyt erittäin positiivisena ja hintaheilunta vähentynyt jopa siinä määrin, että esimerkiksi volatiliteettia mittaava VIX-indeksi on tehnyt uuden pohjan, jollaista ei ole nähty kuin ennen koronapandemiaa. Osakemarkkinat ovat vahvistuneet länsimarkkinoilla edelleen myös huhtikuun aikana, ja raaka-ainemarkkinat ovat vahvasti plussan puolella.

Korkomarkkinoilla on seurattu tiivistii Yhdysvaltain pitkiä korkoja, joiden alkuvuonna kiihtynyt nousu kääntyi huhtikuussa laskuun.Tämä tuntuu kääntäneen alkuvuoden dollarin vahvistumistrendin suhteessa euroon laskuun.

Korot ovat olleet viime aikoina sijoittajien tutkassa. Onko koroissa nousupainetta?

Korkojen nousu pysähtyi huhtikuussa USA:ssa. Voisi sanoa, että nyt olemme bussipysäkillä hieman lepäämässä ja odottamassa seuraavaa liikettä. Voidaankin sanoa, että nyt on meneillään hengähdystauko tai aikalisän otto.

Onko tämä vain hengähdystauko matkalla kohti ensimmäistä koronnostoa. Koska sitä odotetaan?

Markkinat hinnoittelevat ensimmäistä koronnostoa Yhdysvalloissa alkuvuoteen 2023.

Sektorirotaatiosta on puhuttu viime aikoina paljon. Mitä se tarkoittaa ja mikä sen pelitilanne on nyt?

Sektorirotaatiossa sijoittajien kiinnostus siirtyy yhdeltä toimialalta toiselle, kun he ennakoivat talouden suhdannevaihteluiden seuraavia vaiheita. Talouskasvun kiihtyessä arvo-osakkeet, kuten pankit ja teollisuus, pärjäävät yleensä paremmin kuin korkealle arvostetut kasvuosakkeet, kuten teknologiasektori.

Kasvuosakkeet pärjäävät usein paremmin heikommassa taloustilanteessa, jolloin korot ovat matalalla. Kasvuyhtiöiden nykyinen kassavirta voi olla jopa negatiivinen, mutta markkina odottaa niiden kasvavan tulevaisuudessa. Nousevien korkojen tilanteessa taas arvo-osakkeet ovat kiinnostavia.

Koroilla on siis selvä napanuora sektorirotaatioon. Tämä napanuora ei katkennut huhtikuussakaan. Kun korot laitetiin jäähylle, otti kasvuosakkeet luonnollisesti pienen niskavoiton arvotoimialan osakkeista. Mutta pohjalla oleva perustrendi ei ole muuttunut: se on edelleen kohti arvo-osakkeita.

Osakkeissa on nähty aikamoinen kysyntäpiikki. Mistä tämä johtuu?

Toden totta. Osakekysynnässä on ollut raju ryöpsähdys. Viimeisen viiden kuukauden aikana osakerahastoihin on virrannut maailmanlaajuisesti enemmän rahaa kuin viimeisen 12 vuoden aikana. Virta alkoi siinä vaiheessa, kun koronarokotteista alkoi kuulua hyviä uutisia. Kun katsotaan vielä tarkemmin, raha on uinut erityisesti Yhdysvaltain markkinoille ja kehittyvien talouksien osakemarkkinoille, Eurooppa on ollut pienemmässä roolissa.

Raju impulssi ei tule luultavasti jatkumaan tällä voimakkuudella. Kun katsoo pidemmän aikavälin kuvaa, ei tilanne enää tunnukaan niin dramaattiselta. Osakkeista on otettu rahaa pois vuodesta 2017 alkaen ja sitä on positioitu erityisesti käteiseen. Voikin sanoa, että hurjan näköinen piikki on myös positioinnin tasausta: nyt käteinen on laitettu töihin.

Onko hurjin euforia jo tasaantumassa?

Markkinan lämpötilaa mittaa esimerkiksi BofA Global Fund Manager Survey, jossa rahastomanagereilta tiedustellaan, kuinka suuri osa heidän osakepositiostaan on ylipainossa. Kyselyn mukaan näyttää siltä, että rahastoissa ylipaino on todella korkealla, jopa historiallisessa tapissa. Tämä tukisi osaltaan sitä, että suurin ostoeuforia olisi jäähtymässä.

 

Markkinaindikaattorit:

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 26.4.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Huhtikuu

96.6

Ti 27.4.

USA

Kuluttajien luottamus

Huhtikuu

109.7

Ke 28.4.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Toukokuu

-6.2

Ke 28.4.

USA

Keskuspankin korkopäätös

Huhtikuu

0.00 - 0.25 %

To 29.4.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Huhtikuu

101.0

To 29.4.

USA

Bkt-kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q1

4.3 %

Pe 30.4.

Euroalue

Bkt-kasvu (v/v, 1. julkaisu)

Q1

-5.0 %

Pe 30.4.

Euroalue

Inflaatio (v/v, 1. julkaisu)

Huhtikuu

1.3 %

Lähde: Bloomberg