Viikkokatsaus 29.5.2023: Vähiin käy ennen kuin loppuu

Yhdysvaltojen velkakatto puhuttaa sijoittajia. Jos velkakaton nostosta ei päästä pian sopuun, maata uhkaa maksukyvyttömyys. Vaikka historiasta muuta voisikin olettaa, viime aikoina erityisesti kasvuyhtiöiden Nasdaq on noussut.

Markkinatunnelmat olivat viime viikolla varsin rauhalliset, joskin odottavat. Yhdysvaltalaisosakkeet päätyivät perjantain hyvän nousun takia plussalla, kun taas Euroopassa päädyttiin hieman miinukselle. Suomalaisosakkeet jatkoivat huonohkoa kehitystään. Myös Japanissa viime aikoina nähtyyn hurjaan nousuun tuli pieni hengähdystauko. Korot nousivat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Luottoriskipreemiot laskivat hieman. Euron viime viikkojen lasku dollaria vastaan hidastui.

Viime aikoina erityisesti yhdysvaltalaisten kasvuyhtiöiden Nasdaq on ollut nousussa. Historiallisesti kasvuyhtiöt ovat yleensä pärjänneet hyvin korkojen laskiessa, mitä on pidetty myös nyt syynä Nasdaqin hyvälle kehitykselle varsinkin verrattuna muuhun yhdysvaltalaismarkkinaan. Ihan viime aikoina korot ovat kuitenkin olleet noususuunnassa, ja Nasdaqin positiivisen kehityksen takana ovat olleet pitkälti isot megayhtiöt, kuten Apple, Amazon, Meta ja Alphabet. Nasdaqin positiivista kehitystä voikin nyt selittää kova kiinnostus tekoälyyn.

Viime viikon kuumin puheenaihe oli Yhdysvaltojen velkakatto. Yhdysvaltojen itselleen asettama velkakatto tuli jo tammikuussa vastaan, minkä jälkeen uutta lainarahaa ei ole tullut liittovaltion käyttöön. Nyt Yhdysvalloissa ollaan hyvin lähellä hetkeä, jolloin liittovaltiolta aidosti varat loppuvat. Liittovaltiota uhkaakin maksukyvyttömyys ja maa voisi joutua jättämään ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta.

Viime viikonloppuna republikaanien puoluejohto pääsi kuitenkin sopuun presidentti Bidenin kanssa velkakaton nostosta. Republikaanipuolueen sisältä kuultiin myös soraääniä, mutta juuri nyt paketin läpimeno näyttää todennäköiseltä. Paketista äänestetään keskiviikkona edustajainhuoneessa.

Jos velkakattoa päädytään nostamaan, vastaavaa haastetta ei todennäköisesti olisi edessä seuraavaan pariin vuoteen eli ei esimerkiksi ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Sinänsä velkakaton nosto ei silti vaikuttaisi ainakaan merkittävästi talouteen kuin markkinoihinkaan ja positiivisen lopputuleman jälkeen sijoittajien fokus palaisi jälleen rahapolitiikkaan ja talouskehitykseen.

Länsimaissa talouden kehitys on edelleen kaksijakoista, kun palvelualoilla tunnelmat ovat vahvat, mutta teollisuudessa synkät. Kiinassa huolena on uusi koronavirusvariantti. Yhdysvaltojen keskuspankin (Fed) koronnostoinnon ehdittiin odottaa jo lauhtuvan ja korkojen kääntyvän syksyllä jopa laskuun. Ohjauskoron kääntymistä laskuun odotetaan edelleen loppuvuodelle, mutta nyt markkinat odottavat Fedin nostavankin vielä ohjauskoroaan. Euroopassa keskuspankilta on odotettu vielä lisää nostoja ohjauskorkoon, eikä odotuksissa ole tapahtunut viime aikoina kummempia muutoksia. Yhdysvaltain velkakattokeskustelun ratketessa tulevien kuukausien aikana likvidideetti markkinoilla vaikuttaa heikkenevän merkittävästi, sillä liittovaltio kerää markkinoilta lyhyillä velkasitoumuksilla dollareita tyhjyyttä ammottavalle tililleen. Lisäksi keskuspankkien inflaatiota vastaan taisteleva, kiristävä rahapolitiikka jatkuu ja osin kiihtyy erityisesti Euroopassa kesän aikana.

Mitä tällä viikolla kannattaa seurata?

Alkaneella viikolla tarjolla on velkakattoteeman lisäksi tuhti paketti talousdataa. Erityisesti nyt kiinnostavat Euroalueen inflaatioluvut, Yhdysvaltain asuntomarkkinaluvut, ISM ostopäällikköindeksit sekä työmarkkinaluvut.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 30.5.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Toukokuu

99.3

Ti 30.5.

USA

Kuluttajien luottamus

Toukokuu

101.3

Ke 31.5.

USA

Chicagon ostopäällikköindeksi

Toukokuu

48.6

To 1.6.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Huhtikuu

-6.5 %

To 1.6.

Euroalue

Inflaatio (1. julkaisu, v/v)

Toukokuu

7.0 %

To 1.6.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Toukokuu

-

Pe 2.6.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen muutos

Toukokuu

253 000

Lähde: Bloomberg