Nytkään ei ole liian aikaista sijoittaa eläkkeeseen

Vapaaehtoinen lisäeläke mahdollistaa yrittäjälle joustavan ja tehokkaan keinon kerryttää lisätuloja eläkkeelle ja aikaistaa omaa eläkeikää. Nuorena eläkesäästämisen aloittanut yrittäjä pääsee helpommalla, mutta eläkeiän lähestyessäkin ehtii vielä aloittaa.

Kuva: S. Tsuchiya, Unsplash

Yrittäjän eläke muodostuu vähintään pakollisen eläkevakuutuksen (YEL-vakuutus) perusteella. Hyvin sujuneesta liiketoiminnasta huolimatta pelkkä YEL-tuloon perustuva eläke harvoin riittää eläkevuosiksi, sillä moni yrittäjä määrittää työtulonsa liian alhaiseksi.

Moni yrittäjä varautuu työuran jälkeiseen aikaan lisäeläkkeellä, sillä se on joustava ja tehokas tapa sijoittaa ja kerätä lisätuloa lakisääteisen eläkkeen päälle. Tämän lisäksi eläkeikä nousee jatkuvasti, jolloin lisäeläke voi mahdollistaa aikaisemman työelämästä pois jäämisen. Lisäeläke toimii myös turvana elämän yllättävien tilanteiden, kuten työkyvyttömyyden ja työttömyyden, varalle.

Mitä aiemmin lisäeläkkeeseen sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän säästöjä ehtii kerryttää pienemmissä erissä. Vaikka työura olisi ehtinyt jo pitkälle, ei eläkesäästämisen aloittaminen ole liian myöhäistä. Silloin se vaatii kuitenkin enemmän määrätietoisuutta ja kurinalaisen sijoitussuunnitelman. 

(Artikkeli jatkuu)

 

Koostimme yhteen esimerkkitapauksia yrittäjistä, jotka päättävät aloittaa oman lisäeläkkeensä kerryttämisen tavoitteenaan päästä nauttimaan eläkepäivistä 60-vuotiaana. Laskelmat on tehty niin, että yrittäjät voivat nostaa lisäeläkettä 75-vuotiaaksi saakka. Tunnistatko tapauksista oman tilanteesi?

30-vuotias yrittäjä

Yrittäjä aloittaa lisäeläkesäästämisen 30-vuotiaana. Hän sijoittaa eläkkeeseen vuosittain 5 640 euroa, mikä on kuukausitasolla 470 euroa. Yrittäjä jää kolmenkymmenen vuoden päästä 60-vuotiaana eläkkeelle ja saa tällöin nostaa lisäeläkettä 3 000 euroa kuussa. Lakisääteisen eläkkeen alkaessa 67-vuotiaana kuukausittainen lisäeläke pudotetaan 1 500 euroon. Yrittäjä saa 1 500 euron lisäeläkettä aina 75-vuotiaaksi saakka.

40-vuotias yrittäjä

Yrittäjä aloittaa lisäeläkesäästämisen 40-vuotiaana. Hän sijoittaa eläkkeeseen vuosittain 11 785 euroa, mikä on kuukausitasolla noin 980 euroa. Yrittäjä jää kahdenkymmenen vuoden päästä 60-vuotiaana eläkkeelle ja saa tällöin nostaa lisäeläkettä 3 000 euroa kuussa. Lakisääteisen eläkkeen alkaessa 66-vuotiaana kuukausittainen lisäeläke pudotetaan 1 500 euroon. Yrittäjä saa 1 500 euron lisäeläkettä aina 75-vuotiaaksi saakka.

50-vuotias yrittäjä

Yrittäjä aloittaa lisäeläkesäästämisen 50-vuotiaana. Hän sijoittaa eläkkeeseen vuosittain 26 050 euroa, mikä on kuukausitasolla noin 2 170 euroa. Yrittäjä jää kymmenen vuoden päästä 60-vuotiaana eläkkeelle ja saa tällöin nostaa lisäeläkettä 3 000 euroa kuussa. Lakisääteisen eläkkeen alkaessa 65-vuotiaana kuukausittainen lisäeläke pudotetaan 1 500 euroon. Yrittäjä saa 1 500 euron lisäeläkettä aina 75-vuotiaaksi saakka.


Esimerkkitapausten laskelmat on tehty 4,5 prosentin tuotto-odotuksella lisäeläkkeen sijoitukselle. Huomaathan, että sijoitusten tuotto voi vaihdella huomattavasti. Yrittäjän lisäeläke voi koostua esimerkiksi henkilökohtaisesta eläketurvasta ja ryhmäeläkevakuutuksesta.