Kaupan alan karkkipussi

Kolmen eri yrityksen pyörittäminen vaatii yrittäjä Ville Fingerroosilta rutkasti työtä ja ehtymätöntä intoa viedä liiketoimintoja eteenpäin. Jotta kokonaisuus toimii, tarvitaan mukaan motivoituneita työntekijöitä ja yritystoiminnan tukena kulkevia kumppaneita.

Kuva: Unsplash / Gabrielle Ribeiro

Ei liene yllätys, että Ville Fingerroos on yrittäjä. Alun perin kuljetusalalla toiminut perheyritys L. Fingerroos Oy perustettiin jo vuonna 1951, ja Ville Fingerroos jatkaa nyt toimintaa kolmannessa polvessa.

”Yrittäminen on ollut minulle tuttua jo lapsuudesta lähtien. Yrittäjä minusta tuli isäni äkillisen poismenon vuoksi. Olin silloin noin 20-vuotias, ja yritys jäi minulle, veljelleni sekä äidillemme,” hän kertoo.

Liiketoiminta on laajentunut ensimmäisistä vuosikymmenistä kattamaan jo kolme eri toimialoihin keskittynyttä yritystä, ja nykyään fokus on vahvasti vähittäiskaupan palveluissa. Yhteensä Fingerroosin yrityksissä on 19 työntekijää.

Yrittäjyys on jatkuvaa kehittämistä

Kuten jokainen yrittäjä tietää, ei toimintaympäristö ikinä pysähdy ja yrittäjän on pystyttävä uudistumaan. Ei riitä, että muutoksiin on valmis reagoimaan, vaan menestynyt yrittäjä osaa ennakoida asiakaskunnan toiveita ja tarttua piileviin mahdollisuuksiin.

”Uskoisin, että vahvuutemme yrityksenä on se, että ymmärrämme asiakkaiden tarpeet ja pystymme usein räätälöimään palvelujamme tai tuotteitamme vastaamaan asiakastarvetta. Jos valmista ratkaisua tai palvelua ei ole olemassa, me kehitämme sen”, Fingerroos sanoo.

Yrityksen työntekijät ovat tärkeä voimavara, kun tavoitteena on jatkuva kehittyminen. Erilaiset rahallisen palkitsemisen ratkaisut ovat keino tuoda yrityksen tavoitteita näkyväksi ja palkita työntekijöitä arvokkaasta työstä sekä sitoutumisesta yrityksen toimintaan. Lisäksi tietysti itse työn tekemisen puitteiden on oltava kunnossa.

”Mielestäni parhaita keinoja tukea yrityksen työntekijöitä ovat oikeudenmukainen palkitseminen tehdystä työstä, hyvä ilmapiiri, yhteinen tekeminen sekä mahdolliset vakuutusedut”, Fingerroos listaa.

Varautuminen kannattaa

Viimeistään korona-aika teki näkyväksi sen, että kaikkein odottamatonkin voi tapahtua. Toimialasta ja yrityksen tilanteesta riippuen kyky reagoida tiettyihin toimintaympäristön muutoksiin on erilainen. Mahdollisuuksien etsimisen lisäksi yhtä olennaista on siis riskeihin varautuminen.

Mandatum esimerkiksi tarjoaa yrittäjille palkitsemisen ja varainhoidon palvelujen lisäksi vakuuttamisen ja eläkesuunnittelun ratkaisuja. Kun taloudellisen varautumisen luottaa asiantuntijoiden käsiin, yrittäjälle jää enemmän aikaa ydinliiketoiminnan pyörittämiseen ja haastavina hetkinä vastoinkäymisistä toipumiseen.

Tutustu tarkemmin: Palvelukokonaisuus yrittäjälle

”Itse arvostan sitä, jos yrittäjille tarjotut palvelut ovat selkeitä, läpinäkyviä ja sisältävät läheisen asiakaspalvelusuhteen. Minulle on tärkeää, että saan jonkun tutun ihmisen kiinni jos minulla on kysyttävää, ja että asioitani hoidetaan kun minä keskityn omien liiketoimintojen pyörittämiseen”, Fingerroos pohtii. Hänellä on Mandatumin yrittäjäasiakkaana niin henkilöstölle suunnattuja palveluja kuin omia eläke- ja sijoitusratkaisuja.

Ville Fingerroos

"Yrittämisessä on aina omat hankaluudet ja riskinsä, mutta olen ottanut ne haasteena."

Järkevästi koottu ja yrittäjän yksilöllisiä tarpeita palveleva varautumisen kokonaisuus sekä yrityksen ja yrittäjän kyvyt mahdollistavat sen, että kun vastoinkäymiset on selätetty, voi huomata niissä piilleen myös mahdollisuuksia.

”Yrittämisessä on aina omat hankaluudet ja riskinsä, mutta olen ottanut ne haasteena. Olen pyrkinyt ratkaisemaan haasteet luovasti ja asiakaslähtöisesti, minkä kautta on kehittynytkin uusia liiketoimintoja”, Fingerroos reflektoi.

Katse eteenpäin

”Toistaiseksi suurin onnistuminen yrittäjätaipaleellani on ollut saada ’kaupan alan karkkipussi’ toimivaksi kokonaisuudeksi. Sinnikkyys on auttanut muodostamaan kaupan alan kokonaispalvelun yhtiömme keskipisteeksi. Myös suuri kiitos kuuluu pitkäaikaisille työntekijöillemme, jotka ovat mukana kehityksessä”, Fingerroos kertoo.

Onnistumisia on siis tullut ja katse on suunnattu yrityksessä myös toiveikkaasti tulevaan.

Vaikka oman yrityksen kehittäminen eteenpäin on useimmille yrittäjille yksi työarjen keskeisiä asioita, pohtii moni varmasti toisinaan myös työuransa jälkeistä aikaa. ”Oma tavoitteeni on saada hyvä eläketurva sopivan suuruisena ja oikeaan aikaan”, Fingerroos toivoo.

Ville Fingerroos

"”Parhaat opit on opittu kantapään kautta."

Työuran jälkeisiin vuosiin yrittäjä voi valmistautua esimerkiksi lisäeläkeratkaisuilla. Kun YEL-tuloa varten arvioitu yrittäjän työtulo on monella suomalaisella yrittäjällä arvioitu alhaiseksi, vapaaehtoinen eläkkeen täydentäminen on arvokas lisä eläkeläisen tuloihin.

Ville Fingerroos pystyy jo heittämään ilmoille arvauksen, miltä oman yrityksen tulevaisuus aikanaan näyttää: ”Kaikki kolme poikaani ovat mukana yrityksien toiminnassa eri rooleissa. En olisi yllättynyt, vaikka yrittäjyys perheessämme jatkuisi myös neljännessä sukupolvessa”, hän pohtii.

Tällä hetkellä Fingerroosin tavoitteena on jatkaa yrityksen tasaista kasvua.

”Parhaat opit on opittu kantapään kautta. Uskon, että sinnikkyys palkitaan.”

Yrittäjä Ville Fingerroos
  • Kuljetusalalla toiminut perheyritys L. Fingerroos Oy perustettiin vuonna 1951, ja Ville Fingerroos jatkaa toimintaa kolmannessa polvessa.

  • Fingerroos on yrittäjänä myös OVH Store Oy:ssä, joka toimittaa ostoskärryjä ja muita myymälätarvikkeita eri kokoisille yrityksille, sekä VF-Yhtiöt Oy:ssä, joka on keskittynyt myymälöiden uudistusremontteihin.

  • Yhteensä Fingerroosin yrityksissä on 19 työntekijää ja OVH Storessa lisäksi kaksi pienosakasta.