Fearless Finns: Kokonaisvaltaista harjoittelua

Urheilumenestys vaatii suunnitelmallista harjoittelua sekä kehon ja mielen yhteispeliä. Miesten alppimaajoukkueen valmentaja Osi Inglin kertoo, millaisiin asioihin maajoukkueen valmennuksessa keskitytään.

Kuvat: Ski Sport Finland / Osi Inglin

Mandatumin kumppani, alppihiihdon maajoukkue, kirjoittaa kauden aikana viikottaista Fearless Finns -blogia Mandatumin verkkosivuilla. Blogissaan urheilijat kertovat kilpailuista, harjoituksista ja huippu-urheilijan elämästä. Kaiken taustalla on alppimaajoukkueen periksiantamattomuus, kyky uusiutua, ja polttava halu pitää kiinni tavoitteista.

Moi kaikki,

Olen Osi Inglin ja olen työskennellyt miesten alppimaajoukkueen valmentajana kahden viimeisimmän kauden ajan.

Elokuussa 2020 Saas Feessa pidetystä ensimmäisestä lumileiristä lähtien olemme työskennelleet seuraavien aiheiden parissa:

  • Laskutekniikka pujottelussa, suurpujottelussa ja super-G:ssä
  • Varmuus laskea kovalla vauhdilla kaikissa lajeissa
  • Alppihiihtotaitojen kehittäminen
  • Taktiikka
  • Motoristen taitojen kehittäminen, kuten dynaaminen tasapainon ylläpitäminen ja keskivartalon isolaatio
  • Mentaalinen voima, kuten itsevarmuus, riskinhallinta ja tahto
  • Ammattiurheilijan päivärytmin kehittäminen

osi-inglin-urheilijat.jpgAmmattimainen alppihiihtourheilu on kehittynyt paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Maailmancupin parhaat urheilijat työskentelevät vuoden ympäri täyspäiväisesti tosissaan ja keskittyneesti.

Tämän takia on tärkeää, että meidän joukkueemme ja urheilijat kehitämme selkeän päivärutiinin. Harjoitusrutiini alkaa heti aamulla herätyksestä. Se tarkoittaa kehon ja mielen aktivointia ennen harjoitusrinteeseen menoa.

Heti lajiharjoituksen jälkeen palautumisohjelma alkaa puolen tunnin kuntopyörä- tai juoksulenkkiharjoituksella. Iltapäivän kuivaharjoittelut ovat myös hyvin tärkeitä; niiden tavoitteena on kehittää fyysistä kuntoa ja aloittaa kehon ja mielen palautumisprosessi. Onnistunut harjoittelu ja tekniikan, taitojen sekä suorituskyvyn kehittäminen vaativat, että seurataan selkeää ja hyvin rakennettua harjoitusohjelmaa.

Kun suunnittelimme kilpailukalenteria tälle kaudelle, yksi päätavoitteistamme oli varmistaa urheilijoille kilpaileminen mahdollisimman erityyppisissä kisarinteissä. Tämä tarkoittaa kilpailua myös hyvin vaativissa rinteissä, joissa on jyrkkiä pätkiä ja muodon vaihteluja kumpuineen. Tämän takia olemme viettäneet useita viikkoja Keski-Euroopassa, jossa Sveitsin, Itävallan, Italian ja Saksan rinteet ovat useita Skandinavian kohteita haastavampia.

osi-inglin-palkintopalli.jpgToinen keskittymisalue on ollut kehittää yksilöllinen kisakalenteri jokaiselle urheilijalle. Tällöin jokaisella urheilijalla on mahdollisuus kilpailla kaikissa lajeissa (pujottelu, suurpujottelu, super-G ja syöksy) ja sellaisella tasolla, jossa he pystyvät parhaimpaansa. Kilpailusarjojen välissä olemme harjoitelleet keskittyneesti kehittääksemme yleistä suorituskykyämme ja valmistuaksemme tuleviin kilpailuihin.

Tällä hetkellä joukkue on hajaantunut, kun nuoremmat urheilijat ovat nuorten MM-kisoissa Kanadan Panoramassa ja vanhemmat urheilijat kilpailevat viimeisiä Keski-Euroopan kilpailujaan. Seuraavaksi suuntaamme pohjoiseen Lappiin kevään harjoittelua ja kilpailuja varten. Ennen paluuta suksille urheilijat työskentelevät jonkin aikaa kotona fysiikan parissa keskittyen voima- ja loikkaharjoituksiin sekä motorisiin taitoihin.

Monia kilpailuja on vielä jäljellä. Suomenmestaruuskilpailut pidetään huhtikuussa, ja ne ovat monelle kisakauden kohokohta. Syöksy-, super-G- ja suurpujottelukisat järjestetään Ylläksellä ennen pääsiäistä, jonka jälkeen suomenmestaruuspujottelut lasketaan Levillä kuun lopussa.

Olemme kaikki innoissamme lähdössä kisaamaan Lappiin ja kamppailemaan suomenmestaruuksista, mutta myös parantamaan FIS-pisteitä seuraavan kauden starttinumeroita varten.

Toivotan teille kaikille hyvää kevättä!

Parhain terkuin,

Osi

Blogikirjoitus on käännetty englannista suomeksi.