Duell Yhtiöiden Pasi Nousiainen: ”En usko hyvään tuuriin”

Yrittäjä Pasi Nousiainen on kiitänyt eteenpäin rokkistaran varmuudella. Silti niin perheestä ja työntekijöistä huolehtiminen on ollut Duell Yhtiöillä tärkeänä osana jo alkumetreiltä asti. Nyt yritys on myyntialan harvinaisuus, jossa pisimmät työsuhteet ovat olleet jopa 17–18 vuotta.

Pasi Nousiainen on vuonna 1999 perustetun Duell Yhtiöt -konsernin toinen perustajista ja toimitusjohtaja. Vaikka yrittäjyyttä on nyt takana jo yli 20 vuotta, ei tie yrittäjyyteen ollut kuitenkaan ollenkaan niin selvä.

Nousiainen aloitti työelämässä taloalalla. Oma juttu alkoi kuitenkin pian tuntua olevan jossain muualla. Malli uudelle suunnalle löytyi onneksi läheltä.

”Isänä oli kova kauppamies; osti halvalla ja myi kalliimmalla. Seurasin pienenä vierestä ja koitin katsoa, mitä isä teki. Siinä sitten nuorena taloalalla vaneriliimaajana mietin, että ei tämä ole se minun loppuelämäni juttu. Se kaupanteko, jota isä oli neuvonut ja näyttänyt, kiehtoi paljon enemmän”, Nousiainen kertoo.

Nousiaisesta tuli toimistotarvikemyyjä ja ilmeisen hyvä sellainen. Varallisuutta alkoi myyntihommissa kertyä ja muutaman vuoden päästä 26-vuotias Nousiainen päättikin perustaa ystävänsä kanssa oman toimistotarvikkeita myyvän yrityksen. ”Eväsrahoiksi” saatiin isältä 10 000 markan laina.

”Sen verran olin matikkaa oppinut, että jos markalla ostaa ja kolmella myy, jotain pitää jäädä itsellekin. Aiemmista myyntihommista oli tullut itselle vähän rokkistaran egoa. Ja kun varoja alkoi kertyä, se tuntui nuoresta isolta. Paljon sitä meni silloin, mitä tulikin. Onneksi oltiin kuitenkin sen verran fiksuja, että aina vähä jätettiin firmankin tilille.”

Yritys, joka oli alussa vain 20 neliön toimisto Turussa ja yksi varaston virkaa toimittava hylly, kasvoi nopeasti. Uusia työntekijöitä tuli keskimäärin yksi per kuukausi ja uusia tuote- sekä aluevaltauksia varten pidettiin silmät koko ajan auki. Toimistotarvikkeiden rinnalle tuli ensiaputarvikemerkki Medic ja Työsuojelutarvikemerkki Safe. Uusia hankintoja tehtiin välillä melkein sattumaltakin; toimiston vieressä ollut markkinointitoimisto ostettiin Nousiaisen mukaan, koska ”markkinointikuluja ei jaksettu muille maksaa”. Kun pankista haettiin lainaa kasvua varten, lainaa varten vaaditun yrityssuunnitelman tekeminen tuntui turhan työläältä ja yrittäjät totesivat mieluummin tekevänsä rahat itse.

Vauhti olikin kovaa eikä taaksepäin suuremmin katseltu. Tarinan loppu olisi helposti voinut olla toinen. Rokkistaran meiningistä huolimatta Nousiaiselle oli alusta asti tärkeää pitää firman kuin omatkin asiat kunnossa. Maksut oli maksettava ajoissa ellei heti, yrityksestä oli tärkeä luoda luotettava kuva ja kaiken keskellä piti pitää huolta tärkeimmistä: ihmisistä, niin omasta perheestä kuin työntekijöistä.

Palkitseminen kaiken ytimessä

Vanhana myyjänä Nousiainen tiesi palkitsemisen tärkeyden myyjille ja yrittäjät halusivatkin alusta asti korjata asiat, joista olivat aiemmin kuulleet myyjien valittavan.

”Meidän yrityksessämme ei ole mitään muuta voimavaraa, kuin meidän myyjät. Meidän oli luotava hyvä palkitsemisjärjestelmä, sillä suojattiin yritystämme. Loimme myyntialalle tyypillisen kuukausittaisen palkitsemisjärjestelmän, mutta monista muista poiketen emme asettaneet myynnille kattoa. Moni myyjä tienasikin enemmän kuin me omistajat. Palkitseminen oli se lähtökohta kaikelle.”

(Juttu jatkuu)

 

Duell Yhtiöillä on panostettu erityisesti myyjien kouluttamiseen ja taitavista työntekijöistä alkoikin tulla haluttuja. Palkitseminen ja turvan tarjoaminen erilaisten vakuutusten kautta muodostuivatkin yritykselle tavaksi sitouttaa työntekijöitä yritykseen sekä myyntivaltiksi uusia työntekijöitä houkutellessa.

Ensimmäinen iso ryppy yrityksen matkalle osui vuonna 2012, kun yksi pitkäaikainen myyntijohtaja perusti oman yrityksensä ja vei tietonsa liiketoiminnasta sekä muutaman työntekijän mukanaan, mukaan lukien yhden yrityksen parhaista myyjistä. Ryppy oli sen verran iso, että lopulta Office-puolesta luovuttiin kokonaan ja Nousiaisen mukaan heidän piti miettiä, miten tästä selvitään hengissä. Duell Yhtiöt käänsi katseensa taas henkilöstöönsä.

Palkitsemismuotoja monipuolistettiin, luotiin eläkejärjestelmä pidempään talossa olleille avainhenkilöille sekä sairasvakuutusjärjestelmä. Tämä on tuntunut kannattavan.

”Olemme myyntialalle harvinainen talo; pisimmät työsuhteemme ovat olleet jopa 17–18 vuotta.”

Ei huikeita hyppyjä ilman kunnon laskuvarjoa

Vaikka vauhtia ja uskoa yrityksen menestykseen riitti, Nousiaiselle oli tärkeää suojata yrityksensä työntekijät kuin läheisensä, jos jotain sitten kuitenkin sattuisi.

”Tietysti siinä riskit kasvoivat, kun alkoi olla kymmeniä ihmistä töissä ja takaraivossa vastuu heistä. He luottavat sinuun ja siihen, että joka kuukausi saavat palkan. Heillä on vuokrat maksettavana ja lapset elätettävänä. Matkalla myös itsellekin syntyi lapsia. Ja kun itse teki töitä yrittäjänä ja puoliso oli kotona, alettiin miettimään, että jotain pitäisi tehdä. Otettiin sitten henkivakuutus ja muita turvia. Se toi itselle ja tietysti perheellekin varmuutta, jos jotain sattuisikin”, Nousiainen sanoo.

Nousiainen on nostanut henkivakuutussummaansa ja muita turvia aina, kun varallisuutta ja samalla myös riskejä on alkanut kertyä enemmän.

Palkitseminen ja huolehtiminen nousevat Nousiaisen yrittäjän tarinassa kerta toisensa jälkeen. Nyt kun yrittäjän matkaa on takana jo yli 20 vuotta, millaisia muita neuvoja Nousiainen antaisi toisille yrittäjille?

”Aina sanotaan, että on ollut hyvä tuuri. Minä en usko hyvään tuuriin, vaan työntekoon. Lisäksi pitää ymmärtää, että kaikkia rahoja ei kannata ota itselle, vaan jättää vähän sivuun pahan päivän varalle. Pyrkikää myös juttelemaan itseänne viisaampien kanssa, apua löytyy sieltä täältä. Ja ihan uusille yrittäjille sanoisin, että minäkin olen pärjännyt käymättä hienoja kouluja. Ei ne kirjat aina ole tärkein, vaan kova halu ja työnteko.”

Yrittäjä tai ei, nämä neuvot kannattaa pitää mielessä ihan meidän kaikkien.