Miksi sinä sijoitat? Näin neljä erilaista suomalaista vastasi

Kysyimme neljältä erilaiselta suomalaiselta, miksi he sijoittavat. Vastaajien kiinnostus ja tieto sijoittamisesta vaihtelivat, mutta jokseenkin suomalaiseen tyyliin vastauksissa näkyi halu mahdollistaa huolettomampi tulevaisuus itselle tai läheisille.

New Yorkin pörssisaleista on tultu pitkä matka tavallisten ihmisten koteihin, kun sijoittamisesta on tullut viime vuosina paljon lähestyttävämpää ja arkipäiväisempää; osa normaalia säästämistä ja rahanhallintaa.

Puhelinten avulla sijoittaminen onnistuu nykyään vaikka kassajonossa, eikä vaadi välttämättä omaa osaamista tai kiinnostusta. Toisaalta sijoittamisesta kiinnostuneille tiedon määrä kasvaa eksponentiaalisesti ja uusia tapoja sekä välineitä sijoittaa löytyy koko ajan lisää. Sijoittajien joukko mahtuukin nykyään monenlaista menijää.

Kysyimme neljältä erilaiselta suomalaiselta, miksi he sijoittavat. Vastaajien kiinnostus ja tieto sijoittamisesta vaihtelivat, mutta jokseenkin suomalaiseen tyyliin vastauksissa näkyi halu mahdollistaa huolettomampi tulevaisuus itselle tai läheisille.


Marjo, 59 vuotta: ”Tavoitteenani on turvata tulevia eläkepäiviä”

Aloitin kuukausisijoittamisen poikani kannustamana 3 vuotta sitten. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta sijoittamisesta, mutta silti aloittaminen oli tosi helppoa. Tämän jälkeen e-laskulla valitsemani summa menee aina kuukausittain sijoituksiin.

Tavoitteenani on turvata tulevia eläkepäiviä, koska oma eläkkeeni on varsin pieni niin sen varaan en viitsi laskea. Sijoitusten seuraaminen on helppoa kännykästä, muuten en sijoitusasioita seuraakaan. Välillä kuuntelen Mandatumin webinaareja, jos aihe on itselleni kiinnostava.

Minulle on tärkeintä, että varat hieman kasvavat ja voin luottaa, että niitä hoidetaan hyvin.

Lue lisää: Sijoittaminen on vaikeaa, ja sopii vain varakkaille – ja muut myytit sijoittamisen aloittamisesta


Oskari, 28 vuotta: ”Uskon sijoittamisessa vahvasti megatrendeihin”

Aloitin sijoittamisen innostuttuani aiheesta yliopisto-opintojeni myötä. Mielenkiinto aihetta kohtaan kasvoi pikkuhiljaa enenevissä määrin ja muodostui lopulta myös harrastukseksi. Sen lisäksi, että yhtiöiden ja osakkeiden seuraaminen on mielekästä puuhaa, koen sijoittamisen ja säästämisen järkeväksi toiminnaksi, mikä edesauttaa vaurastumista sekä huolettomampaa tulevaisuutta.

Sijoitan kuukausittain indeksirahastoihin ja ETF:iin automatisoiduilla toimeksiannoilla. Automatisoitu säästäminen takaa sen, että varmasti tulee sijoitettua ja se mahdollistaa myös erinomaisen ajallisen hajautuksen. Ostan myös muutamia kertoja vuodessa suoria osakkeita, mikäli koen yhtiön erittäin mielenkiintoiseksi tai osakkeen edulliseksi.

Lue lisää: Passiivisten rahastojen suosio kasvaa – Onko aktiivisten rahastojen aika jo ohi?

Sijoittamiseni aktiivisuus riippuu paljolti elämäntilanteesta. Vähemmän kiireisinä aikoina olen aktiivisempi suorien osakeostojen kanssa, kun taas kiireisinä aikoina markkinoiden seuraaminen saattaa jäädä vähemmälle ja tällöin myöskään ostoja ei tule tehtyä. Oli aika millainen hyvänsä, kuukausisäästö indeksirahastoihin rullaa kuitenkin joka tapauksessa.

Uskon sijoittamisessa vahvasti megatrendeihin. Tämän myötä esimerkiksi vastuullisuus on tärkeässä roolissa sijoituspäätöksissäni. Haluan myös ymmärtää ja tuntea suorat sijoituskohteeni hyvin, minkä myötä suosin suorissa osakkeissa suomalaisia yhtiöitä.

(Juttu jatkuu)

 

Tina, 29 vuotta: ”Sijoittaminen ei saa stressata”

Aloitin sijoittamisen siirryttyäni opinnoista työelämään. Ajatus oli kytenyt pitkään osin varmaankin median, osin kouluympäristönikin takia, mutta vasta vakituisten tulojen myötä uskaltauduin itsekin sijoittamaan. Tuolloin puhuttiin myös paljon siitä, kuinka ikäisilleni ei riittäisi enää eläkettä ollenkaan ja melkein tuntui, että pakkohan sitä on alkaa jotain tekemään. Sijoittaminen kiinnosti kyllä, mutta tuntui tuolloin vielä aika vieraalta maailmalta ja aloitinkin kuukausisijoittamalla pienempiriskiseen rahastoon.

Nykyisin kuukausisäästän edelleen rahastoihin paljolti hajauttamisen ja riskinhallinnan vuoksi. Ajattelen näitä varoja osana säästöjäni jotain isompaa hankintaa, sitä kuuluisaa pahaa päivää ja tietysti niitä parempia eläkepäiviä varten. Nykyisin kun ymmärrystä ja erityisesti kiinnostusta sijoittamiseen on tullut enemmän, ostan lisäksi osakkeita aina muutaman kuukauden välein. Näen osakesijoittamisen kuitenkin enemmän harrastuksena ja tykkäänkin osakkeissa ottaa enemmän riskiä.

Sijoittaminen ei saa kuitenkaan stressata. Sijoitankin osakkeisiin vain summia, jotka eivät vaikuta muihin menoihini, ja koska sijoitan vuosikymmenien aikajänteellä, ei osakkeiden mahdolliset sen hetken tappiot vaikuta yöuniin. Tätä auttavat myös tasaisesti kuukausittain rahastoihin sijoittamani varat.


Mikko, 70 vuotta: ”Nykyisin teen pörssisijoituksia useimmiten lastenlapsille”

Olin jossain määrin kiinnostunut arvopaperisijoittamisesta jo kouluaikana, mutta varsinaisen sijoittamisen aloitin 70-luvun alussa opiskellessani Helsingissä. Ensimmäiset arvopaperisijoitukset tein muistaakseni opintolainalla.

Sijoitan suomalaisiin pörssiyhtiöihin, useimmiten suuriin yhtiöihin, vaikka erityisesti viime aikoina pörssiraketteja ovat olleet vastalistatut pienet yhtiöt. Pörssiä seuraan lähes päivittäin, mutta sijoituksia teen varsin harvoin. Merkittävänä syynä on ajanpuute. Nykyisin teen pörssisijoituksia useimmiten lastenlapsille, joille jokaiselle ostan heidän syntymäpäivänään tietyllä summalla pörssiosakkeita sellaisista yhtiöistä, joiden kuvittelen olevan ”hengissä” ja toivon olevan menestyviä vielä 10–20 vuoden kuluttua.

Laske sijoituslaskurilla, kuinka säännöllinen sijoittaminen voi kasvattaa varallisuuttasi eri aikaväleillä ja summilla. 

Pidän sijoittamista varsin hyödyllisenä harrastuksena. Sen myötä on tullut seurattua talouselämän asioita kohtalaisen paljon, josta on ollut hyötyä leipätyössäni. Sillä, että olen ostanut osakkeita myös lastenlapsille, olen ilman muuta tavoitellut myös sitä, että saisin heidät, kun ovat hieman varttuneet kiinnostumaan talous- ja myös sijoitusasioista.