Fearless Finns: Kunto testissä

Erika Pykäläinen kertoo naisten alppimaajoukkueen Fearless Finns -blogissa, miltä oma kunto rankoissa IronMan -testeissä vaikutti. Fysiikkatreenien lisäksi maajoukkue on päässyt kehittämään kuntoaan alppien jäätiköille.

Kuvat: Erika Pykäläinen / Ski Sport Finland

Mandatum Lifen kumppani, alppihiihdon naisten maajoukkue, kirjoittaa Fearless Finns -blogia Mandatum Lifen verkkosivuilla. Joukkueeseen kuuluu kaudella 2020-2021 Riikka HonkanenErika PykäläinenRosa Pohjolainen sekä tällä hetkellä kuntoutusprosessia läpikäyvä Nella Korpio. Blogissaan urheilijat kertovat kilpailuista, harjoituksista sekä siitä, millaisia muutoksia poikkeuksellinen vuosi on tuonut uralle. Kaiken taustalla on alppimaajoukkueen periksiantamattomuus, kyky uusiutua, ja polttava halu pitää kiinni tavoitteista.

Moikka,

Nyt on kisakausi takana ja kevään fysiikkatestit tehtyinä. Fysiikkatestejä tehdään kolme kertaa vuodessa ja testit ovat standardoituja, jotta voimme seurata kehitystä mahdollisimman hyvin ja kerätä testaustietoa.

Niin kutsutut IronMan -testit alkavat 3000 metrin juoksulla, jossa mitataan kestävyysominaisuuksia. Seuraavaksi testataan nopeustaitavuutta klassisella 6-kulmiohyppelytestillä. Siitä jatketaan voimaosuuteen, jossa ensin tehdään syväkyykyn yhden toiston maksimit. Sen päälle tehdään submaksimaalinen syväkyykkytesti, jossa naiset tekevät niin monta syväkyykkyä kuin jaksavat painolla, joka on 1,2 x oma kehonpaino. Miesten testissä tehdään 1,5 x oma kehonpaino.

erika-salilla.pngTässä vaiheessa on jo kunnon hiki päällä ja jätetään jalat hetkeksi rauhaan. Vuorossa on penkkipunnerruksen yhden toiston maksimitesti sekä leukojen toistomaksimitesti. Keskivartalon voima mitataan brutal-vatsatestillä, joka on vähän kuin vatsapenkki mutta käännetty pystyasentoon.

Testit loppuvat anaerobisella nopeuskestävyystestillä, jossa hypitään 90 sekunnin ajan mahdollisimman nopeasti tasajaloin 40 cm korkean penkin yli. Tämän jälkeen sydän hakkaa täysiä, jalat ovat puhki ja päivän työ on tehty.

Näiden testien lisäksi teemme vielä polkupyörä-ergotestit, joissa saamme mitattua maksimaalista hapenottokykyä ja selvitettyä omia sykerajoja, sekä kevennyshyppytestejä.

erika-ja-suksia.jpgOma fyysinen kunto näyttää ajankohtaan nähden hyvältä! Kesätreenitkin, joita fysiikkavalmentajani Veera Koskelainen minulle laatii, on polkaistu käyntiin. Ohjelmani on räätälöity kokonaan omiin kehityskohteisiini, ja toisin kuin edellisinä vuosina, jolloin treenasin ryhmän kanssa, tulen toteuttamaan treenit pitkälti itse. Tavoitteeni on kehittää heikkouksiani ja vahvistaa vahvuuksiani. Tällä hetkellä kehitän maksimivoimaa ja räjähtävyyttä.

Lempitreenini ovat painonnosto ja voimistelutreenit. Tykkään myös tosi paljon kunnon crossfit-treenistä, jossa saa kunnolla haastaa henkistä puolta.

Tällä hetkellä rytmitän harjoitukset viiteen päivään viikossa, ja torstait ja sunnuntait ovat lepopäiviäni.  Tämä rytmitys toimii minulle todella hyvin, koska pystyn paremmin antamaan kaikkeni treeneihin. Pystyn tällä hetkellä hyvin maksimoimaan palautumisen ja treenit, sillä tällä hetkellä ei ole muita häiriötekijöitä ympärillä. Olen siinä mielessä onnekkaassa asemassa.

Treenaaminen ja treenit ovat todella minun intohimoni, mutta eniten rakastan kyllä laskemista. Laskemisesta puheen ollen, lähdimme lumille jo kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Suuntasimme Hintertuxin jäätiköille, jossa laskeminen on mahdollista kesällä. Täältä lähdemme vielä hetkeksi Val d’Isereen, jonka jälkeen palaamme Suomeen ja fysiikkaharjoituksiin.

Terveisin,

Erika

 

Katso tästä Erikan treeniohjelma:

erika-ohjelma-ml.jpg

Jaa artikkeli