Viikkokatsaus: Miksi yritysten luottamus on palannut kriisiä edeltävälle tasolle, entä miten tuloskausi lopulta sujui?

Markkinakatsaus

Yrittäjä, tämän takia sijoittaminen kannattaa aloittaa nyt

Varainhoito

Mihin suuntaan Suomen talous kehittyy?

Näitä indikaattoreita kannattaa nyt seurata.

restart_talouskehitys.jpg

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras mainitsi helmikuisessa talousraportissaan, että jos Kiinassa havaittu virus alkaa levitä laajemmin, on sillä vakavia vaikutuksia.

Olihan sillä.

”Kukaan ei pysty sanomaan, tuleeko toista tartunta-aaltoa. Joka tapauksessa nyt on hyvä varautua siihen, että pahimmat ajat ovat edessä. Vaikka epidemia olisi ohi, yritysten vaikeimmat ajat suomalaisessa teollisuudessa tulevat syksyllä.”

Rautaporras painottaa kuitenkin, että tilanne muuttuu koko ajan.

Juuri nyt bkt-, inflaatio- ja muut isot makrotalouden ennusteet ovat hyvin epävarmoja, mutta ennusteraportteja lukemalla saa silti hyvää osviittaa yleisestä talouskehityksestä.

Rautaporras vinkkaa kolme indikaattoria, joita seuraamalla saa täsmällistä tietoa talouskehityksestä:

 

Suomen teollisuuden uudet tilaukset

Tilastokeskus julkistaa kuukausittain Suomen teollisuuden uudet tilaukset. Tilasto kertoo tarkasti, miten suomalaisella teollisuudella menee.

Suomalaisyrityksillä on ollut hyvä loppu- ja alkuvuosi, eikä tehtyjä tilauksia ole juurikaan peruttu. Huhtikuussa kysyntä romahti.

”Touko–kesäkuun tilauskertymä määrittelee, millainen loppuvuodesta tulee.”

https://www.stat.fi/til/teul/index.html

 

Euroalueen ostopäällikköindeksi

Ostopäällikkö hankkii yritykseen raaka-aineet, komponentit ja palvelut. Siksi hänen täytyy tuntea yrityksen valmistusprosessit ja tulevaisuudennäkymät. Taloustietoa tuottavat yritykset kyselevät ostopäälliköiltä heidän arvioitaan esimerkiksi uusista tilauksista ja varaston koosta ja jalostavat tiedon indekseiksi.

Kun ostopäällikköindeksin lukema on yli 50, talous kasvaa. Kun se on alle 50, talous supistuu.

”EU on suomalaisyritysten keskeisin vientialue. Kun seuraa koko euroalueen indeksiä, maittaiset heilahtelut lieventyvät. Composite-indeksissä ovat mukana sekä teollisuus että palvelut, mutta niitä voi seurata myös erikseen.”

https://ihsmarkit.com/products/pmi.html

 

Yhdysvaltojen työttömyys

Yhdysvallat on maailman suurin talous ja kotimarkkinapainotteinen talous, joten sen työttömyys heijastuu koko maailmaan. Huhtikuussa työttömyys oli 14,7 prosenttia. Suhdeluku on historiallisen iso.

”Työttömyys on noussut Yhdysvalloissa kriisin aikana dramaattisesti. Se iski heti palveluihin. Nyt on kiinnostavaa seurata, mille tasolle asettuu, kun akuutti kriisi on ohi.”

Yhdysvaltojen työttömyyden kautta pääsee myös jäljille Yhdysvaltojen asuntomarkkinoista, joka on Rautaportaan mukaan ”yksi riskin paikka”. Yhdysvalloissa asuminen on lainavetoista, joten työttömyydestä seuraa herkästi häätö. Siitä puolestaan voi seurata ”finanssipuolen yskähdys”. Runsaan kymmenen vuoden takainen finanssikriisi alkoi Yhdysvaltojen asuntolainoista.

https://data.bls.gov/timeseries/LNS14000000

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli