Jalat maassa

Nette Kiviranta halvaantui auto-onnettomuudessa puolitoista vuotta sitten. Nyt hän testaa ensimmäisenä Suomessa henkilökohtaista kävelyrobottia, jonka avulla hän voi nousta taas pystyyn.

Kuvat: Heidi Strengell

Kuvittele, minkälaista olisi seistä siten, ettet tuntisi mitään lantiosta alaspäin. Olisit pystyssä, mutta leijuisit ikään kuin ilmassa.

Kun 18-vuotias Nette Kiviranta käyttää Indego-kävelyrobottia, hänestä tuntuu juuri tältä.

Keväällä 2018 Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun hän joutui kolariin. SM-tasolla alppihiihtoa

harrastanut Kiviranta oli matkalla Tahkolta Leville, pujottelukisoista vauhtilajien SM-kisoihin. Kuukauden kestäneen kisareissun päätteeksi Kiviranta joutuikin Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Käveleminen ei onnistuisi enää koskaan omin voimin.

 

”Autossa en ymmärtänyt aluksi mistään mitään. Näin, että tuulilasi oli säröllä ja huusin, että mitä helvettiä on tapahtunut. Minut nostettiin autosta katon kautta helikopteriin”, Kiviranta kertoo.

Kolari aiheutti selkäydinvamman, jonka seurauksena alaraajat halvaantuivat. Käveleminen ei onnistuisi enää koskaan omin voimin.

Sairaalasta Kiviranta siirrettiin suoraan HUS:n vaativan kuntoutuksen osastolle, jossa hän alkoi opetella elämää pyörätuolin kanssa.

”Se oli ensimmäinen sokki. Yhtäkkiä ympärilläni oli ihmisiä, joista suurin osa oli pyörätuoleissa ja olin osana uudenlaista, aiemmin täysin tuntematonta yhteisöä. Samalla ihmettelin, miten hauskaa heillä oli. He pelasivat pingistä ja näyttivät temppuja, joita pyörätuolilla voi tehdä.”

Elämä muuttui, mutta ei täysin

Kilpaurheilutausta on auttanut Kivirantaa toipumaan onnettomuudesta sekä henkisesti että fyysisesti. Hän osaa ajatella positiivisesti, tsempata ja treenata. Yksi uusista harrastuksista on crossfit, joka antaa hyvän mielen lisäksi voimaa keski- ja ylävartaloon.

”Aluksi minun piti opetella uudelleen istumaan. Koska lonkankoukistajat ja jalkojen lihakset eivät enää toimi, on istumista tukevia keskivartalon lihaksia pitänyt vahvistaa paljon.”

”En ole missään vaiheessa ajatellut, että tämä olisi maailmanloppu.”

 

Kiviranta sanoo, että onnettomuus on muuttanut hänen elämäänsä paljon vähemmän kuin voisi olettaa. Pyörätuolilla kulkeminen sujuu hyvin, ja itsenäisyyttä lisää se, että Kiviranta sai suorittaa ajokortin 17-vuotiaana. Alppihiihto on elämässä edelleen, sillä hän kulkee mukana pikkusiskonsa pujottelukisoissa, ja viime aikoina Kiviranta on kokeillut itsekin taas laskemista kelkan avulla.

”En ole missään vaiheessa ajatellut, että tämä olisi maailmanloppu. Olen niin lähellä itselleni mieluisia asioita ja saan kokeilla uusia juttuja ja haasteita. ”

Indego nostaa jalkeille

”Mennäänkö rampille?” Kiviranta kysyy fysioterapeutiltaan Sanna Weurlanderilta.

Syksyisenä aamuna Kiviranta on tullut kuntoutukseen Validiaan ja ehdottaa uutta haastetta.

Pystyyn hänet on nostanut Indego-kävelyrobotti. Indego on kuntoutuksen apuväline alaraajahalvaantuneille sekä esimerkiksi aivovammoista kärsiville. Jalkoihin ja keskivartalon ympärille kiinnitettävä tukiranka pitää potilaan pystyssä ja pistää alaraajat myös liikkeelle, jos omaa aktiviteettia ei ole.

Kivirannalla oleva laite on kuitenkin hänelle varta vasten tehty. Hän kokeilee ensimmäisenä Suomessa, miten Indego toimii apuvälineenä myös arjessa ja kotona.

Indego säädetään kädessä kulkevan ipodin avulla keskinopeudelle, ja Kiviranta kävelee sen avulla hallitusti ulos. Weurlander kulkee takana varmistamassa. Rampin lähestyessä robotin askeleita säädetään korkeammaksi, jotta ylämäessä kulkeminen onnistuu. Käännöksetkin sujuvat, kunhan ne eivät ole liian jyrkkiä tai äkillisiä.

”Robotti viestii valoilla, milloin laite on valmis ottamaan ensimmäisen askeleen ja kummalla jalalla askel otetaan. Vilkkuvat valot varoittavat, jos käyttäjä on lähellä kaatumista”, Weurlander kertoo.

Tulevaisuudessa kävelyrobotista voisi olla merkittävä yhteiskunnallinen hyöty.

 

Kävelyrobotin käyttäminen ei tarkoita Kivirannan kohdalla kävelemään opettelua, koska hänellä on niin sanottu totaalivamma. Laite liikuttaa lonkka- ja polviniveliä, ja jalkaterissä on joustavat omiin kenkiin asetettavat tuet. Kiviranta ohjaa laitetta ylävartalon painonsiirron avulla.

Weurlander on auttanut kuntoutumisessa ja kouluttanut Kivirantaa sekä hänen avustajinaan toimivaa äitiä ja siskoa robotin käyttöönotossa.

”Nette on ottanut todella nopeasti Indegon haltuun. Hän on ideaali testaaja, koska on nuori ja hyvässä kunnossa sekä todella motivoitunut oppimaan uutta. Vaikka robotti kävelee Neten puolesta, vaatii kävely hyvää vartalonhallintaa. Olemme esimerkiksi pystyneet siirtymään rollaattorista kyynärsauvoihin, ja avun tarve on merkittävästi vähentynyt.”

 

Parempi terveys ja elämänlaatu

Indegosta on valtava hyöty monin tavoin. Validian lääketieteellinen johtaja ja johtava lääkäri Mika Pekkonen sanoo, että ennen kaikkea on kyse siitä, että Kiviranta pääsee riittävän usein pystyyn.

”Istumisen haittoihin ollaan havahduttu kunnolla viimeisen 10 vuoden aikana. Istuma-asento heikentää suoliston, keuhkojen ja sisäelinten, kuten munuaisten, toimintaa. Kun ihminen nousee pystyyn, nestevirtaukset paranevat painovoiman avulla.”

Indegon avulla käveleminen tuo myös Kivirannan luustolle tärkeää kuormitusta, jolla voidaan ehkäistä tai ainakin hidastaa osteoporoosia.

”Pystyasento ja liike pitävät myös ihon paremmassa kunnossa. Monille pyörätuoleissa oleville tulee jatkuvasta istumisesta esimerkiksi painehaavoja”, Pekkonen kertoo.

”Nyt kun olen liikkunut kävelyrobotilla, osaan kaivata myös jalkeilla oloa.”

 

Kävelyrobotti voi lisätä myös henkistä hyvinvointia ja parantaa elämänlaatua. Pekkosen mukaan tekniikan keventyessä ja sen käytön helpottuessa yhä useampi pyörätuolissa oleva voisi hyödyntää kävelyrobottia arjessa.

MandatumLife_NetteKiviranta_lores_mg_0152.JPG
Nette Kiviranta suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti ja innostuu uusista haasteista.
Hän on kokeillut myös alppihiihtoa kelkan avulla ja saattaa tähdätä jonain päivänä paralympialaisiin.

”Aiemmin alaraajahalvaantuneet ovat seisseet telineessä, jossa voi lähinnä katsoa televisiota. Indegon avulla voi tehdä monipuolisemmin asioita, keittää vaikka kahvit tai nostaa kaupassa haluamansa tavaran itse ylähyllyltä.”

Indegoa maahantuovan Fysiolinen myyntijohtaja Ville Tuominen toteaa, että tulevaisuudessa kävelyrobotista voisi olla merkittävä yhteiskunnallinen hyöty. Sen käytöstä apuvälineenä on jo hyviä kokemuksia esimerkiksi Yhdysvalloista ja Saksasta.

”Neten avulla saamme tärkeää tietoa siitä, miten laite toimii arjessa ja miten koko prosessi sen käyttöönottoon saadaan sujumaan. Laajemman käytön haasteena on rahoitus, mutta hyvien kokemusten myötä esimerkiksi vakuutusyhtiöt voidaan saada kiinnostumaan tästä.”

Kivirannan mielestä hienoa kävelyrobotissa on ollut ylipäätään se, että hän on päässyt taas seisomaan.

”Ihminenhän on luotu pystyasentoon. Olen tottunut pyörätuoliin ja sinut sen kanssa, mutta nyt kun olen liikkunut robotin avulla, osaan kaivata myös jalkeilla oloa.”

Jaa artikkeli