Coworking-ilmiö kiinnostaa myös suuryrityksiä

Miltä näyttää työnteko tulevaisuudessa? Yksi uusien työskentelytapojen ilmiöistä on coworking, joka on saavuttanut jalansijaa myös Suomessa Innovation House Finlandin kaltaisten pioneerien johdolla.

Coworking on sana, joka on alkanut jatkuvasti nousta esiin yrityselämän eri sektoreilla eri yhteyksissä.

Coworkingissa on kyse joustavista työtiloista, jotka eri toimijat jakavat keskenään. Monet mieltävät vapaamuotoiset coworking-tilat startupien, pienyrittäjien ja freelancerien boheemeiksi kodeiksi, mutta ilmiö kiinnostaa yhä enemmän myös suuryrityksiä.

Suomessa coworking-tilojen yhtenä edelläkävijänä on toiminut Innovation House, joka tuottaa coworking-tiloja Espoon Otaniemessä, Helsingin Kalliossa ja viimeisimpänä avauksena Singaporessa.

Toimitusjohtaja Petra Erätuli-Kolan mukaan coworkingissa ei ole kyse vain fyysisestä tilasta, vaan yhteisöstä, jossa yrittäjä saa tukea ja apua kasvuun.

Petra Erätuli-Kola 2019.jpg
Petra Erätuli-Kola

”Coworking on noussut vakiintuneeksi työskentelymuodoksi, koska se antaa niin paljon lisäarvoa eri tekijöille. Startupeille se on täydellinen ratkaisu työskentelyyn, sillä toimintaa on mahdollista laajentaa nopeasti ja joustavasti yrityksen kasvaessa ja tilanteiden muuttuessa”, Erätuli-Kola sanoo.

Myös kasvuyritykset ja jopa suuryritykset ovat nähneet uuden työskentelytavan hyödyt. Iso osa coworking-tilojen arvosta liittyykin verkostoihin ja toimijoiden yhteen saattamiseen.

”Meidän toiminnassamme keskeistä on avointen ja joustavien tilojen lisäksi jäsentemme yhteistyö: tiedon, kontaktien, kokemusten ja taitojen vaihto. Haluamme tuoda oikeiden yhteistyökumppanien löytämisen osaksi jäsentemme arkea”, Erätuli-Kola kuvaa.

”Myyntihenkisyys on Innovation Houselle tärkeä arvo: meillä saa ja pitää myydä. Jäsentemme kesken ja heidän suosituksiensa kautta syntyy jatkuvasti uutta kauppaa.”

Työ yhdistyy helposti vapaa-aikaan, mutta siitä voi olla myös hyötyä

Toinen tekijä coworking-ympäristöjen suosiossa on yhteisöllisyys. Erilaiset ja erikokoiset toimijat viihtyvät saman katon alla, jossa iloitaan toisten onnistumisesta ja vietetään aikaa yhdessä niin työn parissa kuin sen ulkopuolella.

”Meidän unelmanamme oli todella muuttaa työskentelykulttuuria, ja luoda paikka, jossa korostuu myynnin ja tekemisen lisäksi positiivisuuden voima. Uskomme, että hyvinvoiva yrittäjä on menestyvä yrittäjä”, Erätuli-Kola korostaa.

Innovation Housen yhteisöissä on tilaa jo noin 600 jäsenelle. Tarjolla on hyvinvointiin liittyviä palveluja, kuten viikoittaisia joogatunteja. Tiloista löytyy mahdollisuuksia rentoutua työpäivän jälkeen – ja myös työpäivän aikana, minkä on todettu parantavan työtehoa. Tarjolla on muun muassa Unikulman leponurkka ja Work Relaxin hierova tuoli. Aktiivisemmalle liikkujalle löytyy Otaniemestä kiipeilyseinä.

Erityisesti pienten toimijoiden arkea helpottavat lähelle tuodut tarpeelliset palvelut, kuten tilitoimistot ja lakipalvelut. Näin yrittäjä voi säästää aikaa ja keskittyä omaan tekemiseensä.

Isommat yritykset etsivät innovaatioita

Coworking-toiminta kiinnostaa myös keskisuuria ja suuria yrityksiä, sillä näissäkin on vahva halu päästä mukaan startup-maailmaan ja uusien innovaatioiden keskelle. Jotkut haluavat tarjota omalle henkilöstölleen uudenlaisia ja erilaisia työskentelytiloja esimerkiksi ideoinnille ja luovalle suunnittelulle.

”Isommat yritykset hyödyntävät yhteisömme jäsenyyttä startupien tapaamiseen oman liiketoimintansa kehittämisen näkökulmasta. Esimerkiksi Mandatum Life on järjestänyt meillä oman hackatonin, jossa startupit kilpailivat palvelukehitysideoillaan. Voittaja on jo päässyt toteuttamaan ideaansa Mandatum Lifen kanssa”, Erätuli-Kola kuvaa.

Petra Erätuli-Kola

"Uskomme, että hyvinvoiva yrittäjä on menestyvä yrittäjä.”

 

Coworking istuu hyvin maailmaan, jossa työnteko on ylipäätäänkin muuttunut aiempaa joustavammaksi ja virtuaalisuus ja jakamistalous ovat arkipäivää.

Kaikkeen työhön coworking ja avoimet tilat eivät tietenkään sovellu.

”On esimerkiksi vaikea kuvitella, että suuri yhtiö toisi talousyksikkönsä coworking-tilaan”, Mandatum Lifen Asiakaskokema ja myynnin tuki -yksikön johtaja Tuomas Simonen sanoo.

Siitä huolimatta Simonen näkee coworkingilla edelleen paljon kasvumahdollisuuksia. Yhä useammat yritykset ymmärtävät, miten tärkeää on panostaa työntekijöiden viihtyvyyteen ja tarjoaa heille kulloisiinkin tehtäviin sopivat työtilat.

Liukuhihnatyö vaati huppuunsa viritetyn tehdaslinjaston, call-centerit toimivat tehokkaasti avokonttorissa. Tieto- ja asiantuntijatyön muodot ovat moninaisempia, ja siten myös työtilojen vaatimukset. Innovation Housessakin suosittuja ovat yritysten omat työhuoneet.

Vuoden 2017 Global Coworking Survey -tutkimuksen mukaan erityisesti IT-, media-, markkinointi-, myynti- ja konsultointialoilla työskentelevät kokevat coworkingin omakseen.

”Työskentelyn tavat ja sitä myötä työtilat ovat jatkossa yhä moninaisempia ja joustavampia. Coworking on tässä muutoksessa yksi merkittävä trendi, joten ala jatkaa varmasti kasvuaan”, Simonen uskoo.