Kallis, kalliimpi, teknologiayhtiö

Halvimpien ja kalleimpien osakkeiden välinen arvostusero on venynyt lähes ennätysmäiseksi, kirjoittaa salkunhoitaja Janne Holtari.

Markkinoilla on tapana kulkea trendeissä. Nousua seuraa usein lisää nousua, kunnes trendi yllättäen katkeaa, ja toisaalta lasku jatkuu usein pidempään kuin osaisi arvata – tai olisi perusteltua.

Viime vuosina yksi keskeisimpiä trendejä pörssissä on ollut erityisesti yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden kurssinousu. Vastaavasti perinteisillä toimialoilla ja erityisesti Euroopassa toimivat yhtiöt ovat jääneet keskimäärin selvästi jälkeen muusta kurssikehityksestä.

Nasdaq-pörssiin listattuja teknologiayhtiöitä seuraava Nasdaq Composite -indeksi on tuplaantunut viiden viime vuoden aikana. Samaan aikaan eurooppalaisyhtiöitä laajasti kuvaava Stoxx 600 -indeksi junnaa edelleen vuoden 2015 huippujensa alapuolella. Erolle löytyy monia syitä: Euroopan talouskasvu on Yhdysvaltoja vaimeampaa, eurooppalainen pankkisektori on huonossa kunnossa, ja tietyt yhdysvaltalaiset yhtiöt ovat lyöneet sijoittajien odotukset kerta toisensa jälkeen.  Esimerkiksi Amazon ja Googlen emoyhtiö Alphabet ovat huippulaadukkaita yhtiöitä, ja on ainakin jossain määrin perusteltua, että niiden kurssit ovat nousseet viime vuosina vahvasti.

Janne Holtari

Yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden arvostustasot eivät jätä sijaa pettymyksille.

 

Usein teknologiayhtiöistä puhuttaessa viitataan niin kutsuttuihin FANG-yhtiöihin (Facebook, Amazon, Netflix, Google), jotka vastaavat isosta osasta Nasdaq-indeksiä. Kenties vähemmälle huomiolle on jäänyt, että näiden teknojättiläisten takana on suuri joukko teknologia- ja internetyhtiöitä, joiden kurssikehitys on ollut vähintään yhtä vahvaa ja joiden arvostukset ovat erittäin korkeita. Esimerkiksi asiakkuudenhallintaan erikoistunut Salesforce on noussut viidessä vuodessa 200 prosenttia, ja yhtiön hinnan ja liikevaihdon suhde on tätä kirjoittaessa lähes 10. Verkkokauppojen infraa tarjoavan Shopifyn kurssi on noussut viidessä vuodessa yli 600 prosenttia ja yhtiön hinnan ja liikevaihdon suhde on lähes 15.

Jossain vaiheessa on hyvä vetää henkeä ja suhteuttaa sijoituskohteiden arvostustasoja niiden mahdollisuuksiin ja riskeihin. Monien yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden arvostustasot – katsoi melkeinpä millä mittarilla hyvänsä – eivät jätä sijaa pettymyksille. Samaan aikaan pörsseistä löytyy ennätysmäärä vahvaa kassavirtaa tuottavia, tasaisesti tulostaan parantavia yrityksiä, joiden arvostustasot ovat todella alhaisilla tasoilla. Halvimpien ja kalleimpien osakkeiden lähes ennätysmäiseksi venynyt arvostusero on luonut pitkäjänteiselle sijoittajalle houkuttelevia ostomahdollisuuksia. Viimeiset puoli vuotta ovat olleet laadukasta salkkua rakentavan osakepoimijan juhla-aikaa.

Janne Holtari
salkunhoitaja
Mandatum Life

Jaa artikkeli