Ajaton kaunotar

Olipa kerran materiaali, joka löytyi vahingossa. Kun metsästetty eläin nyljettiin kivikaudella nahkansa alta ruuaksi, jäljelle jäi veritahrainen vuota. Tälle ylijäämätuotteelle keksittiin ajan mittaan käyttöä: se kietaistiin harteille alkeelliseksi vaatteeksi tai pingotettiin tikun nokkaan telttakankaaksi.

Jussi Ratilainen

Arkisesta arvokkaaseen

Olipa kerran materiaali, joka löytyi vahingossa. Kun metsästetty eläin nyljettiin kivikaudella nahkansa alta ruuaksi, jäljelle jäi veritahrainen vuota. Tälle ylijäämätuotteelle keksittiin ajan mittaan käyttöä: se kietaistiin harteille alkeelliseksi vaatteeksi tai pingotettiin tikun nokkaan telttakankaaksi.

Aluksi löytö vaikutti kuitenkin hankalalta. Kuumassa se mädäntyi, kylmässä jäykistyi koppuraksi. Potentiaali äkättiin vasta, kun saaliseläimen ihralla hierominen toi materiaaliin joustavuutta.

Nahkan työstäminen kehittyi käsityöläisammatiksi jo ennen ajanlaskumme alkua. Keskiajalla nahkasta valmistui mestarien käsissä niin pieteetillä viimeisteltyjä kirjankansia kuin näyttäviä gobeliinejakin.

Nahkasta tuli ensin arkista, sitten arvokasta. Nykyään se on kumpaakin.

ajaton_kaunotar2.jpg

Ekologista luksusta

2000-luvun kuluttajalle nahka näyttäytyy unelmamateriaalina, sillä kauniin ulkonäkönsä lisäksi se on harvinaisen sitkeää tekoa. Erityisen haluttua se on huonekaluissa.

Kurkistus Pohjoismaiden johtavan nettihuutokaupan Bukowskisin varastoon varmistaa tämän todeksi: Bukowskisin kätköt ovat täynnä nahka-aarteita, mutta vikkelää on niiden liikkuvuuskin. Nahkalla ei nimittäin ole rajattua kohderyhmää, vaan se kutkuttaa kaikkia: nuoria ja iäkkäämpiä, konservatiivisia ja boheemeja sisustajia, sekä perinteikkään että modernimman tyylin ystäviä. Nahka aateloi myös suomalaiset designklassikot: Kukkapuron komean Karusellin, Alvar Aallon ikoniset istuimet…

”Mustan nahkan hinta kohoaa huutokaupoissamme aina korkeimmaksi, mutta myös sisustuksen keskipisteenä ja katseenvangitsijana käytetty punainen nahka on suosittua”, Bukowskisin design-asiantuntija Anna Rosenius kertoo. ”Asiakkaat ovat tietoisia siitä, että nahkan jälleenmyyntiarvo on suuri. Siitä valmistetut hankinnat ovat kannattavia.”

Nahkasta tuli ensin arkista, sitten
arvokasta.

Nykyään se on kumpaakin.

Huonekalujen lisäksi nahka on laadun tae ja luksuksen merkki muun muassa autojen istuinverhoilussa. Siihen investoidaan klassisten kenkien ja takkien lisäksi myös asusteissa. Erityinen merkkipaalu nahka-asusteiden historiaan nakutettiin vuonna 1908, kun belgialainen laukkuvalmistaja Delvaux haki patenttia tuoreelle keksinnölleen, pienelle ja kätevälle käsilaukulle. Loppu on olallamme keikkuvaa historiaa.

Yli vuosisataa myöhemmin nahka on yhä himoittujen statuslaukkujen vakiomateriaali, sillä se on arvokkaan ulkonäkönsä lisäksi huippukäytännöllinen vaihtoehto. Vaikka tuotteen käyttötahti olisi armoton ja johtaisi vuosien myötä kulumiin, laukun elämä jatkuu: rasitusvammat voi paikata suutarilla. Siksi nahka on myös ekologinen valinta.

Nahkan uusi aika

Pitkästä historiastaan huolimatta nahka on myös tulevaisuuden materiaali. Uudella vuosituhannella se mukautuu kekseliäisiin tuotteisiin, kuten Yhdysvalloissa taannoin lanseerattuihin, kuuntelijan tunnetilan mukaan väriään vaihtaviin kuulokkeisiin tai cityfillariin kiinnitettävään viinipullotelineeseen.

Seuraava nahkaa hyödyntävä menestysinnovaatio voi löytyä myös Suomesta.

Porilaisen Jenni Ahtiaisen persoonallisia nahka-asusteita, kuten Linnan juhlissakin nähtyjä solmukkeita, suunnittelevan gTien tuorein aluevaltaus on kuulokoru, jonka runko on valmistettu silikonista ja nahkasta. Ahtiainen valmisti tuotteen prototyypin hankittuaan itselleen kuulolaitteen ja harmistuttuaan apuvälineen ankeasta ulkonäöstä. Hänen käsissään konventionaalisesta kuulolaitteesta kehkeytyi vähäeleisen elegantti koru. Kuulokorulle oli tilausta: parhaillaan Ahtiainen käynnistelee yhteistyötä Kuuloliiton kanssa.

Seuraava nahkaa hyödyntävä menestysinnovaatio voi löytyä myös Suomesta.

Nahkan tulevaisuus linkittyy myös teknologian kehitykseen: esimerkiksi huipputasoiset uv-tulostimet mahdollistavat jo näyttävän grafiikan pehmeille materiaaleille – kuten nahkalle. Tämä laventaa materiaalin käyttötarkoituspalettia entisestään.

Mullistavista murrosvaiheista huolimatta nahkan perusolemus pysyy ennallaan. Nahka on mutkaton materiaali, mutta se nauttii huomiosta: sitä huolletaan puhdistamalla ja rasvaamalla. Elämän jäljillä on kuitenkin lupa näkyä.

Ajattomuus ja iättömyys ovat nahkan valtteja: nuorena upea, vanhana yhtä tyrmäävä.

ajaton_kaunotar3.jpg

 

Jaa artikkeli