Sijoittajalle riskien välttely on luonnollista – muttei välttämättä kannattavaa

Riskien välttäminen on osa ihmisluontoa, mutta liiallinen pelko sijoittamisen suhteen ei kannata. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinat ovat markkinoiden heilahtelusta huolimatta tuottaneet huomattavasti enemmän kuin sijoittamatta jättäminen.
Kuvat: iStock

Ihmisten pitkän aikavälin tavoitteet ja arkipäivän valinnat ovat usein ristiriidassa. Tämä tavoitteiden ja toiminnan vastakkaisuus näkyy selkeästi myös säästämisen tavoissa. Kyselytutkimusten mukaan suomalaiset ymmärtävät, että heidän pitäisi itse kartuttaa varallisuuttaan eläkepäiviä varten, ja monilla on myös asunnon ostoon ja matkusteluun liittyviä haaveita.

Yleisesti tiedostetaan, että käyttötilien matalat korot sekä säännöllinen tilien käyttö tekevät niistä tehottomia säästämiskohteita. Tästä huolimatta monet välttävät varojensa sijoittamista mahdollisten riskien pelossa.

”Ihmiset tapaavat tehdä arkipäivän päätöksiä usein intuitiivisesti tuttuihin toimintamalleihin tukeutuen, eivät parasta tuotto-odotusta laskelmoiden”, Mandatum Lifen sijoitusratkaisuista vastaava johtaja Lauri Vaittinen kertoo.

Riskien välttely on ihmiselle luonnollista

Usein sijoittamatta jättämisen syynä on riskin välttely, sillä ihmiset pelkäävät luonnostaan enemmän tappiota kuin arvostavat vastaavaa voittoa. Vaikka tiedostetaan, että sijoittamalla on mahdollisuus moninkertaistaa varallisuus, koetaan mahdollinen rahan menetys liian suurena riskinä.

Lauri Vaittinen

Käyttötili on varma, mutta samalla varmasti heikkotuottoinen säästämistapa.

 

Uhkakuvien korostaminen on ollut todennäköisesti esi-isillemme elintärkeä ominaisuus, mutta nykyisessä sijoitusympäristössä suhteettoman suuri tappioiden pelko johtaa helposti huonoon lopputulokseen.

”Sijoitustuotot jäävät olemattomiksi, jos säästäjä ei uskalla ottaa edes maltillista riskiä tappioita pelätessään. Käyttötili on varma, mutta samalla varmasti heikkotuottoinen säästämistapa”, Vaittinen sanoo.

 

Tiedon puute yksi suurimmista sijoittamisen esteistä

Riskien välttelyn lisäksi vajavaiset tiedot vaihtoehdoista saavat ihmiset jättämään varansa käyttötileille niiden sijoittamisen sijaan. Sijoittamisen voi hyvin aloittaa muutamilla kymmenillä euroilla kuussa, eikä sijoittaminen aina vaadi jatkuvaa markkinoiden seurantaa.

Kun sijoittamisen tavoitteena on esimerkiksi taata vuosikymmenien päässä odottavat mukavammat eläkepäivät, ei tämän hetken korko- tai inflaatiotasoakaan kannata tuijottaa liian tarkasti.

 

Todennäköisyyksiä on vaikea hahmottaa

Pörssiromahdukset, finanssikriisit ja niillä pelottelu saavat paljon huomiota mediassa. Otsikkoja seuraamalla voisi luulla, että markkinat ovat jatkuvasti romahduksen partaalla. Todellisuudessa pörssiromahdukset ovat harvinaisia, ja niistä huolimatta pitkäjänteinen sijoittaminen on ollut kannattavaa.

”Mitä pidempi on sijoittamisaika, sitä todennäköisemmin sijoittaja yltää tavoitteeseensa”, Vaittinen kertoo.

Sama todennäköisyysharha näkyy toiseen suuntaan lottoa pelatessa. Lottoarvonta on monelle lauantai-illan kohokohta, vaikka todennäköisyydet päävoittoon ovat häviävän pienet. Silti monet jättävät pörssiromahduksen pelossa sijoittamatta ja säilyttävät varallisuuttaan käyttötileillä.

Riskejä osakesäästäjä voi minimoida muistamalla myös vanhan sijoittajan ohjenuoran: Sijoituksia hajauttamalla säästäjä minimoi yksittäisten sijoituskohteen kurssinotkahduksen tuoman kolauksen.

Jaa artikkeli